Petrolün rolünü üstlenecek: Türkiye kritik ülkelerden biri olacak!

Yongatek Microelectronics Genel Müdürü Ali Baran, 21. yüzyılda çip teknolojisinin petrolün rolünü üstleneceğini vurguladıklarını ifade ederek, "Bu dönüşümü Türkiye için bir potansiyel fırsat olarak ele alıyoruz" dedi.

GİRİŞ 02.09.2023 12:57 GÜNCELLEME 02.09.2023 15:45
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Yongatek Microelectronics Genel Müdürü Ali Baran, Kovid-19 salgınından sonra çip tedariki konusunda küresel ölçekte bir krizle karşılaşıldığına dikkat çekti.

"Esasında bu krizin sebebi ABD ile Çin arasındaki çip üretim rekabeti. Biz bu krizin başında olduğumuzu düşünüyoruz" diyen Baran, şu ifadeleri kullandı: 

"ABD'deki çok önemli şirketlerin CEO'ları 21. yüzyılda petrolün yerini çipin alacağını söylüyor. Bu esasında dünyanın bundan sonraki dönemde çip konusuyla şekilleneceği anlamına geliyor. Biz de bu konuyu Türkiye açısından bir fırsat olarak değerlendiriyoruz."

YERLI ÜRETİM ÇİP MODELİ "KIRMIK"

Yerli üretim çip "Kırmık" hakkında da konuşan Baran, bunun ürettikleri ilk çip olduğunu, çipin, görüntü işlemlerinin olduğu her yerde kullanabileceğini anlattı. Baran, asıl piyasa hedeflerinin görüntü sistemleri olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Çip, görüntüyü sensörlerden aldıktan sonra düzgün şekilde gösterilmesi, sıkıştırılması, başka bir yere aktarılmasının tamamını destekleyecek akıllı şehirler gittikçe hayatımızın bir parçası haline geliyor.

Artık her yerde kameralar var. Kameralardan görüntüleri büyük disklerde saklamak değil, işlemek ve işlenmiş görüntüyü değerlendirmek çok daha önemli bir hale geliyor."

Kırmık 2.0'ın seri üretime geçeceğini ve küresel piyasada yalnızca 3-4 benzer nitelikte model olduğunu vurgulayan Baran, söz konusu çipin, çok yüksek bir oranda video sıkıştırmayla yapay zeka algoritmalarını destekleyebilen bir model olduğunu dile getirdi.

"ÇİP PROBLEMİ ÇÖZÜLEMEYECEK BİR KONU DEĞİL"

Baran, Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu nadir sektörlerden çip sektöründe tedarikçi konumuna erişmeyi hedeflediklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Türkiye çip problemini henüz çözmedi ama çözülemeyecek bir problem değil. Gençlerimizle, üniversitelerimizle, sanayicilerimizle birlikte çalışmamız gerekiyor.

TEKNOFEST bu açıdan çok önemli bir fırsat olacak. İnanıyorum ki 5-10 yıl içinde Türkiye, yeni oluşturulan yarı iletken çip sektöründe anahtar ülkelerden birisi olacak.

İnancımız tam. Ülkemizin kendine özgü, çok fazla öne çıkan kuvvetli yanları var. Birincisi çok önemli bir genç nüfusa sahibiz, ikincisi çok kaliteli iş yapabilen sanayicilerimiz ve altyapılarımız var. Onun için biz Türkiye'nin stratejik bir planla 5-10 yıl içinde yeni oluşacak yarı iletken sektöründe çok önemli bir oyuncu haline geleceğine inanıyoruz."

KAYNAK: AA | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 26
  • ali 7 ay önce Şikayet Et
    çip + yapay zeka yi uretemeyenlerin hepsi istisnasiz köle olarak kalacak ! siz oturun domates bugday ureterek efendi olacaginizi sanin hala...
    Cevapla
  • Rmzn 7 ay önce Şikayet Et
    Yakıtın 40 tl olmasından belli hep aynı hikayeler
    Cevapla
  • Mehmet Emin 7 ay önce Şikayet Et
    Tübitak Kosgeb ne işe yarar? Bir an önce bu iş ticarilestirilmelidir. Chip bir milli güvenlik meselesidir.
    Cevapla
  • Turco 7 ay önce Şikayet Et
    En geride olduğumuz konu bu. Ufukta ışık da görünmüyor maalesef. Bu konuda 60 yıl gerideyiz. Bazı insanların çabaları ile bu kadarı oluyor.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Allah yardımcınız olsun,kesinlikle bu konuda söz sahibi olunmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Deprem uzmanlarından Hakkari uyarısı: Aktif fay tespit edildi
Süper Lig'de çılgın senaryo! Şampiyonluk yarışı ve ihtimaller...