TÜBİTAK'tan HİSAR sınıfı gemiler için YELKOVAN sistemi!

TÜBİTAK HİSAR sınıfı gemiler için elektronik destek sisteminin geliştirildiğini paylaştı. Geliştirilen yeni sistemlerle Açık Deniz Karakol Gemileri, Deniz Kuvvetleri için bir kuvvet çarpanı olma rolünü üstleniyor.

TÜBİTAK'tan HİSAR sınıfı gemiler için YELKOVAN sistemi!
TÜBİTAK'tan HİSAR sınıfı gemiler için YELKOVAN sistemi!
GİRİŞ 30.10.2023 14:20 GÜNCELLEME 30.10.2023 14:25
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

TÜBİTAK BİLGEM Teknoloji Dergisi’nin 14. sayısında ASFAT tarafından inşa edilen Hisar sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri için “YELKOVAN” adı verilen elektronik destek sisteminin geliştirildiği bilgisi paylaşıldı. YELKOVAN, geniş RF bant aralığında çalışan, yoğun tehdit ortamında yüksek alıcı hassasiyeti ile tehdit tanımlama ve hassas yön bulma teknolojisine sahip bir elektronik destek sistemidir.

YELKOVAN ED Sistemi, Açık Deniz Karakol Gemileri’ne entegre edilebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu bağlamda YELKOVAN ED Sistemi, bütünleşik sayısal genişbant ve darbant almaç mimarisi ile hassas parametre çıkarımı yapabilmektedir.

ASFAT ADKG: TÜRKİYE'NİN DENİZ SAVUNMA KUVVETLERİ GİTTİKÇE GÜÇLENİYOR

Türkiye’nin denizlerdeki hak, menfaat ve alakalarını daha etkin korumak ve müdafaa etmek maksadıyla Açık Deniz Karakol Gemisi ihtiyacına en kısa sürede ve en maliyet etkin şekilde cevap vermek amacıyla inşası başlayan Hisar Sınıfı Açık Deniz Karakol Gemileri’nin (ADKG) inşa faaliyetleri ASFAT ana yükleniciliğinde İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda yürütülmektedir. Proje kapsamında 10 adet geminin üretilmesi hedeflenirken, serinin ilk iki gemisi olan TCG AKHİSAR ve TCG KOÇHİSAR, ilk sac kesiminden sadece 17 ay sonra iki gemi birden ileri seviyede donatılmış ve en kısa sürede liman kabul testlerine başlayacak şekilde 23 Eylül 2023’te denize indirilmiştir.

Aynı kızakta bu kadar kısa sürede ve bu seviyede iki geminin birden denize indirecek olması Türk Savunma Sanayi için bir ilk olma özelliğine sahiptir. ASFAT’ın yenilikçi yapısı, aktif planlaması ve üretim tecrübesi ile tüm paydaşlarıyla beraber uluslararası savaş gemisi üretme yarışında, Türkiye’nin ulaştığı seviyeyi en üst seviyeye taşımaktadır.

İnşa edilen gemiler ile istihbarat gözetleme ve keşif, arama kurtarma, terörizmle mücadele, denizde denetim harekâtı, deniz özel harekâtı temel görevlerini icra edecek; ikincil görevler olarak deniz hava harekâtı, elektronik ve akustik harp, kara bombardımanı, asimetrik tehditlere karşı savunma, deniz nakliyatının korunması, amfibi harekât kapsamında destek ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecektir.

TÜRKİYE'DE İLK DEFA BİR SAVAŞ GEMİSİ PERVANESİNİN TESTLERİ TÜRK LABORATUAR'LARINDA YAPILDI

Gemiler, Ada Sınıfı Korvetler’in dış tasarımı temel alınarak, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına göre sınıfının en ileri teknolojileri hedeflenerek tasarlanmakta ve üretilmektedir. Tüm mühendislik hesapları, model deneyleri yeniden yapılan projede, gelişen ve değişen koşullar dikkate alınarak mümkün olan en ideal çözümler uygulanmıştır. Projede Türkiye’de ilk defa bir savaş gemisi pervanesinin testleri Türk Laboratuar’larında yapılmış ve sonuçlar pervane üreticisi ile karşılıklı doğrulanmıştır. Gemiler, yeni geliştirilmekte olan milli silah ve sensör sistemlerinin sonradan entegre edilmesine olanak sağlayacak “Yerinde Hazır” tasarım felsefesi ile inşa edilmekte olup, hesap ve analizler her bir “Yerinde Hazır” sistemler için her olası alternatifi kapsayacak şekilde yapılmaktadır.

“Yerinde Hazır” modüler gemi konsepti kullanılarak özellikle savaş kabiliyetinde önemli bir esneklik sağlanmış olup, ana tahrik sistemindeki elektrik tahrik alternatifi ile de verimlilik ileri seviyede sağlanmıştır. Geminin iç yerleşimi mürettebatın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ve ergonomi gereklilikleri gözönünde tutularak en uygun şekilde yapılmıştır.

Modüler bir tasarıma sahip ADKG projesi, gerektiğinde silah yükünün daha da arttırılmasına veya değiştirilmesine olanak verecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu noktadaki esneklik, farklı ihtiyaçların ortaya çıkması durumunda süratle bu ihtiyaçları karşılama imkân ve kabiliyetini sağlamaktadır, bunu sağlamak için gemide rezerv alanlar, rotalar ve gerekecek ek güç ihtiyaçları için belirli oranda rezerv güç sağlanmıştır.

AÇIK DENİZ KARAKOL GEMİLERİ DENİZ KUVVETLERİ İÇİN BİR KUVVET ÇARPANI OLACAK!

Hisar Sınıfı; yerli ve milli silahlarla üstün muharebe gücünün yanında kendisine uzun süre maliyet/etkin şekilde karakol yapma imkanını sağlayacak tahrik sistemleri ile hem etkin keşif/karakol hem de asimetrik tehditlere cevap veren bir görev profili sağlamaktadır. Denizaltı Savunma Harbi’nde önemli görevler üstlenen yüzer unsurlar olarak nitelendirilebilecek Ada sınıfı korvetlere, destek olabilmesi açısından milli sonar sistemleri ile teçhiz edilmiş olan Açık Deniz Karakol Gemileri bu kapsamda Deniz Kuvvetlerimizi için bir kuvvet çarpanı olma rolünü de üstlenmektedir. Her platformun ana görevi olan denizde varlık gösterme  görevlerini en iyi şekilde icra edecek olan gemiler, bu yönüyle Türk Deniz Kuvvetlerinin gücünü üst seviyeye çıkaracaktır.

Dünyadaki yaygın ADKG tasarımlarıyla kıyaslandığında Hisar Sınıfı; genel korvet tasarımına dayalı olmasının sonucu olarak yüksek bir ateş gücü sunmaktadır. Hisar Sınıfının kullanacağı silah ve sensör sistemleri, yerli ve millilik  prensibi öncelikli olarak dikkate alınarak tasarlanmış olup barış ve savaş zamanında caydırıcılık ve muharebe yeteneğini en üst seviyede kullanabilecek seviyededir.  Tüm bu yenilikçi ve yüksek donatılarla inşa edilen Açık Deniz Karakol Gemilerinde bahsedilen yerli ve milli imkanların kullanılması savunma sanayi alanında  ülkemize başarı ve özgüven getirmektedir.

Gemi barış zamanında hafif bir silah yükü ile görev icra ederken çatışma zamanı ihtiyaç duyulduğu takdirde hızlı bir şekilde gerekli sensör ve silah yükleri ile tehçiz edilebilecek.

KAYNAK: DEFENCETURK.NET
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 2
  • hıghlander 6 ay önce Şikayet Et
    Çift bosster'lı ,son yaklaşma hücum sürati-10 mil mesafe kala-,düşman flanks'larına vurulmamak için 3-4 katına çıkan(5-6 mach) ve helezonik hareketle hücum dalışı yapan füzeler ve kar sahillerinden uzun menz. yarı hipersonic füzelerle deniz hakimiyeti sağlayarak,deniz muharip unsurların angajman potansiyelini,en tehlikeli unsur olan nükleer denizaltılara yönlendirmesini sağlamamız gerek
    Cevapla
  • M.R.A. 6 ay önce Şikayet Et
    Bunlarında mini dron platformu olsun.Marifet büyük gemiler yapmakta değil,onları koruyabilmekte.Düşmanın attığı füzenin maliyeti vurulan dronumuzun 40-50 kat fazlası olsun ki,ekonomik sorunlarla dahi yenilgiye uğrasınlar.Çok sayıda,düşman vursun diye sadece uçabilen dronlar yapın.Füze tasarrufuna gittiklerinde operasyonel olanları gönderin.Vurursa füzesini,vurmazsa tankını kaybetsin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Flaş gelişme! Beşiktaş, Nuri Şahin'le masaya oturuyor!
Karadeniz'de doğal gazdan sonra petrol heyecanı! İller açıklandı