'Av Mevsimi' tıp dünyasını ikiye böldü
Yavuz Turgul'un yönetmenliğini üstlendiği, Şener Şen, Cem Yılmaz, Melisa Sözen ve Çetin Tekindor’un rol aldığı ‘Av Mevsimi’ tıp dünyasını ikiye böldü. Filmdeki kanun dışı yapılan böbrek nakli sahnesi tartışma konusu.

Didem Seymen'in haberi
Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alp Gürkan ve International Hospital Organ Nakli Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan; bu sahnenin organ naklini ve organ bağışında bulunmak isteyenleri olumsuz etkileyebileceğini savundu.
Önceki yıllarda kendisi de karaciğer nakli olan Adli Tıp Doktoru Dr. Mehmet Ali Malkoç ve Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ise ‘Av Mevsimi’nin sadece bir film olduğunu ve bu konuya değinerek önemli mesajlar verdiğini söyledi.
Dr. Mehmet Ali Malkoç (Adli Tıp Doktoru)
KAYGILANMAMIZA HİÇ GEREK YOK!
FİLMDE YANLIŞ MESAJLAR VERİLMİYOR
Ben de karaciğer nakli olmuş bir doktor olarak, eleştirilerin organ nakline darbe vuracağını hiç düşünmüyorum. Çünkü bu bir polisiye film... Üstelik bu işin yasal olmayan yollarla yapılmasını eleştiriyor.
Organ naklini kötüleyen ya da kaygılanmamızı gerektiren ne bir söylem ne de bir eylem var. Hatta filmde bu işe suç ortağı olmuş bir doktorun, “Ben nasıl böyle bir hata yaptım?” diyerek intihar ettiği bir sahne var. Bu bölümden hekim olarak ben de çok etkilendim.
Prof. Dr. Alper Demirbaş (Cerrah)
BELGESEL OLSAYDI AĞIR LEŞTİRİRDİM
Bu olay eğer bir belgeselde kullanılsaydı çok ağır eleştirilerde bulunurdum. Ama bu bir film... Dolayısıyla yazarın ve yönetmenin yaratıcılığına dayanır.
Bu arada ben ‘Av Mevsimi’ni henüz izlemeyedim ama bu tür ciddi konularla ilgili film yapanların profesyonel olarak danışmanlık almalarında fayda var.
ORGAN BAĞIŞINI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR
Prof. Dr. Alihan Gürkan (Cerrah)
10 ÜZERİNDEN 5 VERDİM
‘Av Mevsimi’ organ nakli konusuna parmak bastığı için güzel bir film. Filmi de çok beğendim... Ama ev şartlarında organ nakli yapmak, bu suça ortak olacak hekimler bulmak, bağış konusunda zaten çok isteksiz olan halkımızı olumsuz etkileyebilir. Şener Şen’in canlandırdığı karakterin karısı, bekleme listesinde genç birisine sırasını veriyor.
Bunlar gerçek olaylar, biz bunları yaşadık... Filmde, bir iki hata ve insanların inandıkları organ nakli hurafelerini destekleyici tablolar da olmasaydı, çok daha hoş olacaktı. Organ nakline etkisi açısından 10 puan üzerinden 5 puan veririm. Bu 5 puan da güzel taraflarını gündeme taşıdığı için...
Prof. Dr. Alp Gürkan (Cerrah)
FİLMİN YÖNETMENİNİ KINIYORUM
Filmi henüz izleme şansım olmadı ama ekibimdeki arkadaşlarım anlattı. Organ nakli Türkiye’nin çok hassas olduğu bir konu... Bu nedenle hem oyuncularını hem de yönetmenini; gerçeği araştırmadan, halkı pozitif bilgilendirmek yerine negatif bilgilendirdikleri için kınıyorum.
Halkın en ufak bir kaçırılma olayında organ mafyası lafını ağzına aldığı ve yılda 7-8 bin kişinin organ bulunamadığı için hayatını kaybettiği ülkemizde böyle bir film yapıldığı için çok üzgünüm. Bu arada Türkiye’de böyle bir şey kesinlikle yapılmıyor. Dünya üzerinde sadece Güney Amerika’da olduğuna dair şehir efsaneleri var.
SABAH - GÜNAYDIN