Asansör 32. kattan zemine çakıldı: 10 ölü

Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan inşaatın asansörü 32. kattan zemine çakıldı.

GİRİŞ 07.09.2014 01:03 GÜNCELLEME 07.09.2014 05:18
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kaza saat 19.45 sıralarında meydana geldi. İnşaatı devam eden 36 katlı binanın 32'nci katında duran asansör henüz belirlenemeyen bir nedenle içinde işçiler varken zemine düştü. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu 10 işçinin öldüğünü açıkladı. İşçilerin cenazeleri Şişli Etfal Hastanesi morguna kaldırıldı.

Olay yerine çok sayıda itfaiye, ambulans ile AFAD ve olay yeri inceleme ekipleri sevk edildi. Kurtarma çalışmaları devam ediyor.

İnşaatta çalışan işçiler ise asansörlerin bakımsız olduğunu iddia etti.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Mecidiyeköy'deki eski Ali Sami Yen Stadı'nın arazisinde yapılan inşaatlardan birinde meydana gelen asansör kazasında 10 kişinin öldüğünü söyledi. Vali Mutlu, kazayla ilgili olarak sorumluluğu bulunan 8 kişinin gözaltına alındığını belirtti. 
Vali Hüseyin Avni Mutlu, gece saatlerinde kazanın yaşandığı 44 katlı rezidans inşaatına gelerek bilgi aldı. Vali Mutlu, inşaatta yaptığı incelemelerin ardından basın açıklaması yaptı.

10 İŞÇİ ŞEHİDİMİZ VAR

Mutlu, 7 işçinin cesedine ulaşılarak kaza yerinden çıkarıldığını belirterek 3 işçinin daha cesedine ulaşılmaya çalışıldığını söyledi. 

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu şunları söyledi:

“Hayatını kaybeden işçi arkadaşlarımızın sayısının artmasından endişe ediyorum. Şimdi olay mahallinde asansörün boşluğa düştüğü yerde de bizzat müşade ettim, bilgi aldım ve gördüm. Maalesef görünen hayatını kaybetmiş 3 tane daha kardeşimiz var. Dolayısıyla şu andaki sayımız maalesef 10 olarak gözüküyor. Ama bu sayının artıp artmayacağı konusunda da net bir şey söyleyemiyorum. Çünkü asansörün boşluktan düşmesiyle birlikte asansör boşluğuna inmiş ve o alanda yapılan bir çalışma bitirilmiş değil. Asansör içerisinde hem hayatını kaybeden işçilerimiz var hem de yük var. Dolayısıyla yük ve hayatını kaybeden işçilerin bulunduğu bir yerde itfaiye ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. O nedenle de kesin rakamı şu an verme imkanım yok. Ama asansörün içerisinden çıkartılan 7 kardeşimizle birlikte şu an çıkartılma çalışması süren 3 kardeşimiz; itibariyle 10 işçi şehidimiz var."

8 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Vali Mutlu, kazayla ilgili olarak gözaltına alınan olup olmadığı şeklindeki soruya ise “Olayla ilgili gözaltına alınan 8 kişi var. İşyerinde başta iş güvenliğinden sorumlu olmak üzere, şantiyede bu işin sorumlusu durumunda olan, adli makamlarımızca belirlenmiş 8 kişi gözaltında. Adli tahkikat hemen başlatıldı. Adli tahkikat süreci içerisinde adli makamlar uygun görürlerse bu gözaltı miktarı artabilir. Tabii iş yerinde böyle bir kazaya sebebiyet veren husus nedir? Bunun, bakıldığında elbette ki bir kaza olarak hiç bir zaman kabul edilebilmesini düşünemiyorum. Kaza olmaması lazım. Kaza diye bir şeyi kabul etmemiz lazım. Güvenlik tedbirlerini sonuna kadar almak ve bu güvenlik tedbirlerini bu tür mekanlarda kayba fırsat vermememek lazımö diye cevap verdi. 

ASANSÖR 32'NCİ KATTAN DÜŞTÜ

Asansörün 32'nci kattan düştüğünü belirten Vali Hüseyin Avni Mutlu “32'nci kattan bir asansörün boşluğa düşmüş olması içindeki işçi kardeşlerimiz ve yükle birlikte, elbette ki tedbirler noktasında neyin eksik olduğunu, nelerin eksik olduğunu çok ciddi bir şekilde sorgulamamızı icap ettiriyor. Ki bu sorgulama hakkıyla yapılacak"dedi. ali Mutlu, asansörde kaç işçi olduğuna dair soruya da “O bilgiyi almaya çalıştım. Fakat o net bilgiyi bana veremediler. Net bir bilgi olsaydı, ben de net bir bilgi verecektim. Dolayısıyla şu anda görünen üzerinden cevap verebiliyorum. Dolayısıyla tabii iş yerinde çalışan çok sayıda işçi var, bu işçiler farklı yerlerde, farklı alanlarda çalıştıkları için hangi işçilerin asansörde olduğunu netleştirebilmiş değiller"diye cevap verdi. 

"KUSUR VE İHMALİ OLAN KİM VARSA ADLİ VE İDARİ OLARAK MUTLAKA ORTAYA ÇIKARTILACAKTIR"

Vali Hüseyin Avni Mutlu son olarak da şunları söyledi:

“Şu bilgiyi özellikle sordum, çalışma saatleri itibariyle, çalışma saatlerine uyulmuş mu? Çünkü bir hafta sonunda bu çalışmanın saat kaça kadar devam etmesi gerektiği yönünde. Tabii evrak üzerinden net bir bilgiye ulaşılamamış olmakla birlikte, saat 19.00'da da bu çalışmanın tamamlanmış olması gerekiyordu. Aldığım bilgi o, ama itfaiyemize gelen ihbarın vuku bulduğu saat 19.45 olarak gözüküyor. Dolayısıyla çalışma saatinin dışına taşmış bir çalışmanın da olduğu ilk değerlendirmemde görünen hususlardan bir tanesi. Dolayısıyla bütün bunlar tek tek incelenecektir. Hayatını kaybeden kardeşlerimizin hakkı hukuku, ailelerinin hakkı hukuku, kamu vicdanının hakkı hukuku, toplumun hukuku mutlak suretle, kusur ve ihmali olan kim varsa adli ve idari olarak mutlaka ortaya çıkartılacaktır"

Vali Mutlu, gecenin ilerleyen saatlerinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise kazada ölen işçi sayısının kesin olarak 10 olduğunu ve cenazelerin hastaneye kaldırıldığını belirtti. Vali Mutlu'nun mesajı şöyle: "İş asansöründe hayatını kaybeden işçilerimizin tamamı hastaneye götürüldü. Kayıp sayımız kesin 10 olarak netleşti. Başımız sağolsun."

ÖLEN İŞÇİLERİN İSİMLERİ

İstanbul Valiliği asansör kazasında ölen işçilerin isimlerini açıkladı. İsimler şöyle: Tahir KARA, Hıdır Ali GENÇ, İsmail SARITAŞ, Bilal BAL, Cengiz TATOĞLU, Murat USTA, Menderes MEŞE, Vahdet BİÇER, Ferdi KARA, Cengiz BİLGİ.

CENAZELER HASTANE MORGUNA GETİRİLDİ

Mecidiyeköy'de inşaat alanındaki asansörün 32. kattan zemine çakılmasının ardından, hayatını kaybeden işçiler ambulanslarla Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna getirildi.

Mecidiyeköy’de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine yapılan inşaatın asansörünün 32. kattan zemine çakılmasının ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. İnşaat alanından çıkartılan bazı işçiler, ambulanslarla Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Olay yerinden ayrılan 3 ambulansın hastanenin arka kısmındaki hastane morguna yaklaştırıldığı görüldü. Hayatını kaybeden işçilerin ambulanstan indirildiği sırada, önlem alan Çevik Kuvvet ekipleri basın mensuplarının görüntü almasına izin vermedi.

YORUMLAR 6
  • hasan cengiz 9 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanımızın dediği gibi fıtratında var. asansör düşüyor emekçi ölüyor bu bir fıtratmı acaba yoksa işçi kesimine değer mi verilmiyor ölen 10 kişinin yerine sırada sbekleyen binlercesi var sorun yok inşaata devam
    Cevapla
  • temel candan 9 yıl önce Şikayet Et
    akla takılanlar. acele edenler giresun hava alanı içinde yazdım acele etmeyin yarın duvar çatladı dersiniz bir zemin otursun bu işlerde makul gökdelen vs de süre tahditi konmalı daha erken yapamazsın yapsanda burayı ticarete açamazsın demelidir devletin. yangından mal kaçırır gibi bu hız niye?
    Cevapla
  • Muhammet Yilmaz 9 yıl önce Şikayet Et
    Buyuk bir devletiz (disariya dogru). fakat iceride bu tur seylerin olmasi hicte gelismis bir ulke oldugumuzu gostermiyor, uzulerek soyluyorum bu tur seyleri gelismis ulkelerde rastlayamazsiniz
    Cevapla
  • ali aksan 9 yıl önce Şikayet Et
    sadece laf üreten ülkeyiz malesef. tabibler birliği mayısta uyarmıştı tabi kimse dikkate almadı.Allah rahmet eylesin
    Cevapla
  • VATANSEVER DEMOKRAT 9 yıl önce Şikayet Et
    yazıklar olsun. bu şantiyede her yerden rahatlıkla görülebilen ÖNCE İŞ GÜVENLİĞİ yazıyordu. demekki reklammış demekki büyük bir yalanmış. kaza asansör gibi önemli bir yerde oldu. demekki çok büyük ihmaller var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi