Aşırı su içmek zehirler mi?

Su zehirlenmesi, aşırı miktarda su alımı sonucunda kandaki sodyum mineralinin 130 mmol / litrenin (hiponatremi) altına düşmesine denir

Aşırı su içmek zehirler mi?
Aşırı su içmek zehirler mi?
GİRİŞ 11.01.2017 15:20 GÜNCELLEME 11.01.2017 15:20

Kısa bir süre içinde aşırı miktarda su tüketilmesinden kaynaklanır. Su zehirlenmesi, vücutta bulunan sıvılar içindeki elektrolitlerin dengesini bozup, normal beyin fonksiyonlarına zarar verir.

Yeterli miktarda su içmenin vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için şart olduğu bilinen bir gerçektir. İnsan vücudunun sıvı ve elektrolit dengesini düzenleyen kendi mekanizması vardır. Böbrekler, sıvı dengesinin sağlanmasından ve ayrıca kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum gibi elektrolitlerden sorumlu olan organlardır. Sodyum (tuz) ise, sıvı dengesinin düzenlenmesinde hayati rolü olan bir mineraldir. Tıbbi olarak seyreltik hiponatremi adı verilen su zehirlenmesi, aşırı miktarda su tüketimi nedeniyle kandaki sodyum konsantrasyonunun düşmesiyle meydana gelir.

Sodyum kan konsantrasyonu, litre başına 135 milimol'in altına düştüğünde, kanımızdaki sodyum seviyesi düşer. Bu koşullar altında su hücrelere sızmaya başlar. Bu işlem büyük hücresel hasara neden olabilir.

Su zehirlenmesi neden olur?

Normal şartlar altında, farkında olmadan çok fazla su tüketmek son derece nadir görülen bir vakadır. Normal bireylerde su zehirlenmesiyle ilgili ölümlerin hemen hemen hepsi ya bireylerin büyük miktarda su tüketmeye teşebbüs ettiği su içme yarışmalarından ya da aşırı miktarda sıvının tüketildiği uzun süren egzersizlerden kaynaklanmıştır. Ayrıca kişilerin aşırı miktarda su tüketmeye zorlandığı bir işkence metodu da su zehirlenmesine neden olabilmektedir.

Su zehirlenmesinin nedenleri maddeler halinde şöyledir;

Kısa sürede çok su tüketmek
Su diyeti gibi yoğun sıvı tüketimine bağlı diyet listelerini uygulamak
Aşırı sıcak hava sonucu vücuttan çok su kaybetmek
Diüretikler yani idrar söktürücüler de yan etki olarak su zehirlenmesi yapabilir.
Su ya da meyve suyu içme yarışmalarına katılmak, büyük miktarda su tüketmenize ve sodyum seviyelerinde dengesizliğe neden olup, su zehirlenmesi yapabilir.
Karaciğer sirozu, böbrek yetmezliği ve kalp yetmezliği de su zehirlenmesi riskini doğurabilir.
Su zehirlenmesinin diğer nedenleri, hipotiroidizm, kusma veya ishal, dehidrasyon gibi vücudun susuz kaldığı sağlık sorunlarıdır.

Su zehirlenmesi belirtileri

Su zehirlenmesinin en yaygın belirtisi bulantıdır. Mide aşırı miktarda suyu tutmakta zorlandığından, kişi kusma ihtiyacı duyar.

Baş ağrısı
Kaslarda kramp yaşama
Konuşma bozukluğu
Zihin bulanıklığı
Hiponatremi
Gastrointestinal dilatasyon
Hidronefroz
Düzensiz kalp atışı
Ödem
Yorgunluk, halsizlik, huzursuzluk
Aşırı su alımı şişkinliğe neden olabilir
Bilinç kaybı

Şiddetli su zehirlenmesi vakalarında, havale, koma, solunum durması, beynin şişmesi olabilir, hatta ölüme kadar varabilir.

Bebeklerde su zehirlenmesi belirtileri

Kusma
Aşırı idrar yapma (günde 6-8 kez gibi)
Aşırı terleme
Yüzde ve vücutta şişme
Bebeğin vücut ısısında düşme
Düzensiz solunum
Kaslarda kramp
Huzursuzluk
Uyuşukluk
Baş ağrısı

KAYNAK: MAVİKADİN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İBAN'la vergi kaçıran yandı - Gazete manşetleri
Milas’ta iki minibüs çarpıştı: 4’ü ağır 14 yaralı!