Sigaranın içindekiler mide bulandıracak!
Günde bir paket sigara içen bir insanın, 20 yıl boyunca vücudunda yaklaşık 7 kilogram katran birikirken sigaranın içindeki maddeleri okuyunca mideniz bunalacak.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen 'Sigara ve İnsan Sağlığı' konulu konferansta konuşan Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersin Günay; sigarada, tuvalet temizleyici amanyokla birlikte, arsenik, egzoz, böcek ilacı gibi zararlı maddelerin bulunduğunu söyledi.
Günay, sigaranın hammaddesi olan tütünün, ister elde ister fabrikada işlenmiş olsun, zehirli bir bitki olduğunu belirterek, sigara içerisinde bulunan ve bağımlılık maddesi olan nikotinin, toplu iğne başı kadar olan miktarının insan damarına enjekte edilmesi durumunda ölüme neden olduğunu söyledi.
Nikotinin normalde ziraatte tarım ilacı olarak kullanıldığını ifade eden Günay, sigaranın içerisinde metan, arsenik, egsoz (CO), roket yakıtı, boya, tuvalet temizleyicisi olan amonyak, böcek ilacı, mum yağı, kadmiyum ve bütan gibi zararlı maddelerin bulunduğunu dile getirdi.
Günde bir paket sigara içen bir insanın vücudunda 3 ayda 90 gram, 20 yılda ise 7 kilogram katran biriktiğini ifade eden Günay, katranda bilinen 63 tane kanser yapıcı madde olduğunu kaydetti.
Dünyada bir milyarın üzerinde sigara içen insan olduğunu ve her yıl 5 milyon insanın sigara ile ilişkili hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Günay, 2025-2030 yılları için bu rakamın 10 milyona yükseleceği yönünde öngörülerin varolduğunu anlattı.
Ersin Günay, Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, sigara üreticilerinin gelişmiş ülkelerdeki yasaklardan dolayı sigara satamadıklarını, yüksek katranlı ve yüksek nikotinli sigaraları gelişmemiş ülkelerin pazarına sürdüklerini belirtti.
Günay, sigaranın insan sağlığı üzerindeki zararlı etkileriyle ilgili şunları söyledi: "Sigara dumanı ağız, dil, boğaz, yemek borusu, nefes borusu, akciğerler ve mideye doğrudan ulaşır. Dumanın içindeki zararlı maddeler de saniyeler içinde kalp, beyin, kan damarları, böbrekler, mesane gibi pek çok organa ulaşır ve zarar verir. Sigaraya bağlı olarak bağımlılık, kanserler, enfeksiyonlar, anatomik ve fizyolojik bozukluklar, genetik bozukluklar ve alerjiye duyarlılık gibi hastalıklar ortaya çıkmaktadır."
-
Hamza D. 12 yıl önce Şikayet Ethiçte midem bulanmıyor. bunlar ile tarımımı yapiyorsam bulaşığımı yıkıyorsam dumanınıda solurumBeğen Toplam 6 beğeni
-
hdm 4 yıl önce Şikayet Etmiden bulanmıyodur çünkü sigara içiyosundurBeğen Toplam 2 beğeni
-
M/Y 12 yıl önce Şikayet Ettürk insanı zekidir, çalışkandır. ama konu sigara olunca her ne hikmetse bu özellikleri rafa kalkıyor.. akılsızlık, beceriksizlik ön plana çıkıyor..Beğen Toplam 15 beğeni
-
Murat Diniz 12 yıl önce Şikayet Etsigara içmek. bir belgeselde izledim dev sigara şirketlerinin ceo ları sigara içme yaşını 7 ye indirmeden kendimizi başarılı kabul etmeyeceğiz diye anlaşmışlar. ilkokulların önünde bile çocuklar sigara içiyor. tabi türkiye gibi geri kalmış ülkelerde durum böyle. avrupa kanada avustralya sigara belasından kurtuluyorken açığı bizim gibi genç nüfusu olan 3. dünya ülkeleriyle kapatıyor sigara kartelleri. sigara içmeyi bir ayrıcalık olarak gösterdiler ama sigara içmek artık bir cahillik ve gelişmememişlik göstergesi. akıllı insanlar sigara içmiyor. sigara içenler ilerde kanser olacaklar bence devlet özel sigorta şirketleri gibi riski yüksek olan bu kişilerden daha fazla sigorta primi kesmeli. sigara içenler her alanda 2. sınıf muamele görmeli.Beğen Toplam 37 beğeni
-
isim vermek iste 2 yıl önce Şikayet Etben babama sigarayı bıraktırdım iyi ki bıraktırmışım yoksa ALLAH korusu bunlar olurduBeğen Toplam 1 beğeni
-
Ö/D 8 yıl önce Şikayet EtSana katılıyorumBeğen Toplam 2 beğeni