Bu sebze ve meyveler kansere mi yol açıyor?

DNA sarmalını keşfeden Nobel Ödüllü ünlü biyolog James Watson, daha önce kansere karşı önerdiği brokoli gibi antioksidan içeren gıdaları çok tüketmenin kansere yol açtığını iddia etti.

Bu sebze ve meyveler kansere mi yol açıyor?
Bu sebze ve meyveler kansere mi yol açıyor?
GİRİŞ 10.01.2013 07:54 GÜNCELLEME 10.01.2013 13:00
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Yıllardan beri uluslararası saygınlığı bulunan birçok uzmanın 'süper gıdalar' olarak nitelendirdikleri brokoli, yaban mersini, kırmızı biber, kivi ve benzeri besinler için 'Bunlar antioksidan miktarı çok yüksek olan gıdalardır.

Mutlaka bol tüketin' dediğini işittik. Uzmanlar, vücutta DNA bozulmaları ve tümör oluşumuna sebep olduğu iddia edilen 'serbest radikaller'le mücadele eden antioksidanların kanser oluşumunda kritik öneme sahip olduğunu belirtiyordu.

Her gün bir yenisi dünyaya duyurulan araştırmalar da bu teoriyi doğruluyordu. Daha 15-20 yıl öncesine kadar hayatımızda olmayan kivi, brokoli gibi gıdalar bir anda soframızın vazgeçilmez besinleri arasına girdi.

Ancak dün Nobel ödüllü Amerikalı Biyolog James Watson'ın açıklamaları tüm bu görüşü bir anda ateşe atar nitelikte oldu.

1953 yılında DNA'nın sarmal yapısını keşfederek Nobel Biyoloji Ödülü'ne layık görülen Watson, 'Antioksidanların vücutta savaştığı serbest radikaller aslında hastalıklı hücreleri kontrol altında tutuyor. Ayrıca kanser ilaçlarının yapımında kullanılıyorlar ve en az radyoterapi kadar etkililer' açıklamasını yaptı. Royal Society Bilim Dergisi'nde kaleme aldığı makalede ünlü biyoloğun, 'Antioksidanlar ortaya çıkmasını engelledikleri kanserlerden daha fazla kansere yol açmış olabilir' görüşü dün bilim dünyasına bomba gibi düştü.

İngiltere'deki Kanser Araştırma Enstitüsü Cancer Research UK''den profesör Nic Jones da, 'Antioksidanların sağlıklı insanlarda kanseri önlemede etkisiz oldukları, hatta bu kişilerde kanser riskini az da olsa artırdıkları son araştırmalarla görüldü' diyerek Nobel'li uzmana destek verdi.

Watson makalesine çok ses getiren şu saptamaları yaptı: "Hayatımı kanser araştırmalarına adadım ve hep insanların bu hastalığı engellemek ve tedavi etmek için antioksidan takviyesi aldığını gördüm. Ancak son dönemde ortaya çıkan birçok araştırma ileri seviyede kanserlerin bir türlü tedavi edilememesinde vücuttaki antioksidan fazlalığının etkisini gösteriyor. Bu da akla 'Antioksidanlar aslında kanseri önleyen değil kansere sebep olan maddeler mi?' sorusunu getiriyor. Birçok araştırma A, C ve E vitamini ile selenyum gibi antioksidanların da mide kanserini önlemek ya da ömrü uzatmakta hiçbir rolü olmadığını ortaya koydu. Hatta aksine ömür kısalttığını ve E vitamininin özellikle tehlikeli olduğu sonucuna varıldı."

YORUMLAR 12
  • Murat Yıldız 12 yıl önce Şikayet Et
    yapılan yorumlardan. haberin okunmadığı anlaşılmıştır. okumaktan nefret ediyoruz bu çok açık. bu yüzden birşey öğrenemiyoruz
    Cevapla
  • mehmet dağlı 12 yıl önce Şikayet Et
    hayret yani. bu bilim adamlarını anlamak çok zor.bir zamanlar aman tereyağ yemeyin,yumurta yemeyin,kırmızı et tüketmeyin!..vs . bunlara olmadık kulp kulak taktılar.bunları akladılar. nesıl hareket edeceğini insanlar şaşırdı.bırakın bunları dönüp maziye bakın atalarımız ne yediyse ondan tüketir.onlar gibi çalışırsak hiç birşey olmaz inşALLAH az yiyip yarım karın ve az uyku ili şifia olur inşALLAH.
    Cevapla
  • suleyman d 12 yıl önce Şikayet Et
    n.hocamız dama çıkıp inemeyen adamın belie bir ip bağlatıp çektiği gibi adamı aşağı düşürmüş :)). ne yaptın be hoca! adamda kafa göz bırakmadın? diyenlere de: "ya hu, ben böyle birisini kurtarmıştım ama; kuyuda mıydı,damda mıydı onu bilemedim" demiş bizim "anti oksidanlar kanser mi yapıyor,önlüyor mu bilemiyoruz" diyen araştırmacılar gibi :) ben da hasta olmamak için "acıkmadan yemeyip; tam doymadan yemekten kalkmak" sünnetini tavsiye ediyorum.
    Cevapla
  • bahadır yıldız 12 yıl önce Şikayet Et
    adam değişik bir şey söylememişki. gıdaları çok tüketmenin zararından bahsediyor.herşeyin fazlası zarardır
    Cevapla
  • Ufuk 12 yıl önce Şikayet Et
    tıp ilerledimi? yoksa geriledi mi? belli değil.. bir gün iyi olan , bir başka gün kötü oluyor, bu nasıl tıp, bu nasıl bilim? kimsenin bir şey bildiği yok...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İşte Hegel'e 'aptal' diyen Celal Şengör'ün mantık seviyesi
Elektronik eşyalarda gizli kamera skandalı! 55 bin görüntü kaydı ortaya çıktı