Diyarbakır'da yüzbinler nevruz için toplandı İZLE

Bugün gözler, Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında. Türkçe ve Kürtçe okunacak olan Öcalan'ın mesajının Kürtçe bölümünü Pervin Buldan okumaya başladı..

GİRİŞ 21.03.2013 08:22 GÜNCELLEME 21.03.2013 15:24
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Diyarbakır'da Nevruz Parkı'nda toplanan yaklaşık 600 bin kişi BDP'li vekillerin okuyacağı Öcalan'ın mektubunu dinledi.

Mektubun Kürtçe bölümünü Pervin Buldan, Türkçe bölümü ise Sırrı Süreyya Önder okudu.

DÜNYANIN GÖZÜ DİYARBAKIR'DAYDI


Diyarbakır'da Nevruz Bayramı kutlamalarının finalinin yapıldığı ve terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın mesajının Türkçe ile Kürtçe okunacağı alana vatandaşlar akın ederken, dünyanın gözü de 'nasıl bir barış mesajının verileceği' bölgeye çevrildi.

 Türkiye ve dünyadan gazetecilerin Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarını bağlı bulundukları medya kuruluşlarına aktarmak üzere yerlerini aldı. Barış mesajlarının verileceği ve ‘Tarihi Nevruz' olarak adlandırılan kutlamaları 200 yabancı gazeteci takip ediyor.

BDP'LİLER ALANDA

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, beraberinde milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla BDP il binasından kutlamaların yapıldığı Nevruz Parkı'na geçti.

Demirtaş, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekilleri Leyla Zana, Ayla Akat, Sebahat Tuncel, Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Pervin Buldan, Nursel Aydoğan, Esat Canan, İdris Baluken, Sırrı Sakık, Demir Çelik, Hasip Kaplan, Adil Kurt, Özdal Üçer, Ertuğrul Kürkçü ve Erol Dora ile BDP'li belediye başkanları BDP il binası önünde biraraya geldi.

NEVRUZ ALANINDAKİ AFİŞ, FOTOĞRAF VE MESAJLAR

 Diyarbakır'daki Nevruz Alanı ve kurulan platforma çeşitli afiş ve sloganlar asıldı. Konuşmaların yapılacağı platformun bir tarafına, İmralı'da görüşmeler sürdürülürken Diyarbakır'in Lice ile Mardin'in Nusaybin'in İlçesi'nde yapılan operasyonlarda öldürülen PKK'nın sözde Diyarbakır bölge sorumlusu Ethem Karabulut ve Mardin sözde bölge sorumlusu Şirin Cebe'nin fotoğrafları asıldı. Karabulut ve Cebe'nin fotoğraflarının yanına ise yine 17 Mayıs 1979 yılında Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nde işkenceleri protesto ederek kendilerini yakan Necmi Öner, Eyşref Aynık, Ferhat Kurtay ve Mahmut Zengin'in fotoğrafları asıldı. Platformun diğer tarafına ise, Fransa'nın başkenti Paris'te öldürülen PKK'lı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile çatışmalarda öldürülen 2 kadın PKK'lının fotoğraflarının asıldığı görüldü. Plotformun üzerine ise, Kürtçe, "Çözüme de direnişe de hazırız" yazılı pankart asıldı.

 Nevruz alanının çevresine ise üzerinde, "Başur Azad'e, Rojava Azad'e, İsal we Serok ve Bakur Azad bibin (Kuzey Irak -Güney özgür, Suriye Kürtdistanı özgür, bu yıl Başkan Apo ve Kuzey'de (Türkiye) özgür olacak), 'Müzakereye de, mücadeleye de hazırız", "Demokratik Kurtuluş ve Özgür Yaşam inşa Nevrozu kutlu olsun', 'Bu halk gençliği, kadınıyla bir bütün önderliği ile özdeşleşmiştir', 'Savaşta da barışta da seninleyiz ey serok (Başkan)', 'Kürt halkı gerillasıyla bir bütünen önderliğini özgürleştirecektir', 'Ortadoğu'nun barış mimarı önderliğe bin selam', 'Dünyaya dedik, emperyalistlere seslendik bu güneş ile ısınacaksınız' ve 'Güneşin etrafında ateş çemberiyiz' yazılı pankart ve dövizler tertip komitesi tarafından asıldı.

ÖCALAN'IN KARDEŞİ DE GELDİ

Milletvekilleri ve belediye başkanlarından sonra terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, ablası Fatma Öcalan ve yeğenlerinin de il binasına geldiği görüldü.

EMNİYET ALARMDA

Öte yandan, Nevruz kutlamalarında herhangi bir provokasyona mahal vermek istemeyen Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü alana giden yollarda güvenlik noktaları oluşturdu. Nevruz alanının uzağında oluşturulan güvenlik noktaları ile vatandaşların tahrik edilmemesinin amaçlandığı belirtildi. Alana yaklaşmayan polis ekipleri, uzaktan güvenlik önlemleri alırken, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü'ne bağlı 2 ayrı helikopterle havadan bölge kontrol altında tutuluyor. Havadan bölgeyi tarayan helikopterlerin çektiği görüntüler, emniyet müdürlüğüne aktarılarak değerlendirildiği ve aynı zamanda İçişleri Bakanlığı ile de görüntülerin paylaşıldığı bildirildi.

DİYARBAKIR'DA SON DURUM


Diyarbakır'da Nevruz kutlamasının yapılacağı Nevruz Parkı sabahın erken saatlerinden itibaren dolmaya başladı. Belediyeye ait araçlarla ve kendi imkanlarıyla alana gelen vatandaşlar, yaklaşık bir kilometre mesafedeki arama noktalarında polis tarafından arandıktan sonra alana alındı.

Aramalar sırasında tertip komitesi tarafından görevlendirilen yaklaşık 5 bin kişi de polise yardımcı oldu. Bazı vatandaşların çocuklarıyla birlikte alana geldikleri görüldü.

Çok sayıda seyyar satıcı, zabıta ekipleri tarafından park alanı dışında belirlenen yerlere yerleştirildi. Alana Kürtçe ve Türkçe, 'Nevruz kutlu olsun' yazılı pankartlar asıldı.

Nevruz kutlamasını takip için yaklaşık 500 gazetecinin akreditasyon yaptığı öğrenildi.

Nevruz Parkı'nda aralarında BDP'nin de bulunduğu tertip komitesince düzenlenen Nevruz kutlamasına katılmak için kentin 85 noktasından belediyeye ait araçlarla parka gelen vatandaşlar, bir kilometre mesafedeki güvenlik noktalarında polis tarafından üst araması yapıldıktan sonra alana alınıyor.

Kürtçe ve Türkçe, ''Nevruz kutlu olsun'' yazılı flamaların asıldığı alana girişler sırasında tertip komitesinin de görevlendirdiği 5 bin kişi güvenlik noktalarından vatandaşların geçişi sırasında polise destek veriyor.

Emniyet Müdürlüğü'nce alanın girişi bariyerlerle kapatılırken, giriş çıkışlar zabıta ekiplerince de denetleniyor. Çok sayıda seyyar satıcı, zabıta ekiplerince park alanı dışında belirlenen yere yerleştirildi.

Çok sayıda televizyon kanalının canlı olarak yayınlayacağı kutlamayı izlemek için yurt içi ve yurt dışından Diyarbakır'a gelen yaklaşık 500 gazetecinin akreditasyon yaptığı belirtildi.

Öte yandan Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven de Nevruz Parkı'na gelerek incelemelerde bulundu.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Güven, zabıta ekipleri ve vatandaşlarla sohbet etti, ikram edilen çayı içti.

Güven, polislerin alana bıçakla girmek isteyen bir kişiyi gözaltına aldıklarını belirtmesi üzerine, ''Vatandaşın huzurunu bozacak tüm tedbirleri alın'' talimatını verdi.

Bu arada Güven, alandan ayrılırken davul zurna çalan ekiplere para verdi.

Konuşmaların yapılacağı sahnenin önünde Kürtçe, Türkçe, Arapça dillerinde Nevruz'a ilişkin afişler asıldı.

Alanda toplanan gruplar müzik eşliğinde halay çekerek eğlenmeye başladı.

MESAJI BULDAN VE ÖNDER OKUYACAK

İmralı'dan Abdullah Öcalan'ın gönderdiği mesajı yarın nevruz alanında BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in okuyacağı öğrenildi.

HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Diyarbakır'da kutlamalara yönelik hazırlıklar tamamlandı. Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı'nda dev bir sahne ve protokol için özel stant hazırlandı. Alanın dört bir tarafına dev hoparlörler yerleştirildi. Alanın zemini sarı, kırmızı, yeşil ve maviye boyandı. Resmi kutlamalar ise saat 10.00'da başlayacak. Parkın ortasına da dev bir meşale kuruldu.

ATEŞİ BDP'Lİ VEKİLLER YAKACAK

Nevruz ateşi için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 5 ton odun getirdi. Ateşi, BDP milletvekilleri ile belediye başkanları yakacak. Öcalan'ın çözüm sürecine ilişkin beklenen mesajını iki BDP'li vekil Türkçe ve Kürtçe okuyacak. Konuşmaların ardından yurt dışından gelecek sanatçılar sahne alacak. Konserin sürpriz sanatçısı ise gizli tutuluyor.

KUTLAMALARA KİMSE GÖLGE DÜŞÜRMESİN

Başbakan Erdoğan, ayrıca grup toplantısında verdiği nevruz mesajını yineleyerek, "Kimse gölge düşürmesin. Baharın çiçeklerle yeşermesi, toprağın dirilişi bize neyi anlatıyorsa, sevgiyi saygıyı bu şekilde diriltelim. Kan gözyaşı olmasın. Orada şenlik olsun. Buna kimse gölge düşürmesin. Bu mesajlarımın hepsini verdik. Kutlamalar kimse gölge düşürmesin" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ayrıca bir gazetecinin barışı süreci sözleri üzerine ise "Benim ülkemde zaten barış var. Benim ülkemde savaş yok" dedi.

YORUMLAR 48
  • Ahmet Beşikçioğlu 11 yıl önce Şikayet Et
    bu leke hep alnınızda olacak.... elinizi vicdanınıza koyun. birazcık vicdanınız varsa tabii. size devlet zulmetmiş türk halkı zulmetmemiş ki, siz türk halkından intikam almak istediniz yıllar boyu. barışsak bile binlerce yıl gönlümüz size kırgın olacak. türk halkına yaptığınız bu haksızlığın kara lekesi her zaman anlınızda olacak. barıştık oldu bittisi yok bu işin...
    Cevapla
  • toprak 11 yıl önce Şikayet Et
    aysel tugluk sirnakta ne dedi ? . ya hayret biseysiniz aysel tugluk ne dedi gecenlerde ? butun sir orda halaaaaaa anlayaamdinizmi ne barisiymis bu anlatin bakim bi, bak ne dedi ocalana ozgurluk istiyoruz yoksa baris olmaz demedimi olay bitmistir anlayanda anlamistir anlamayanda zamani gelince anlicak haaaa dicek olmaz bu isler olmaz bosuna baris maris demeyin amac belli ocalan serbest kalacak onun onu aciliyor ,,,turk milleti buna icine sindirirmi ? sindirmezzz ee neyi tartisiyonuz hala
    Cevapla
  • ramazan akpınar 11 yıl önce Şikayet Et
    barışmış öylemi!!. barışa inanan bazı arkadaşlara sesleniyorum.hani bir söz vardır( yaptığı iş aynasıdır kişinin,lafa bakılmaz ) bu zihniyet ,ne zaman sözünü tuttuda ,bundan sonrasını sözlerini tutacak.bunların amaçları ve çizgileri belli,ben anlamıyorum ,neyin barışı bu....kendi kendimizi kandırmayalım ve gerçekçi olalım.bir yıla kalmaz maskeleri düşer zaten bunların.inşallah bizim için geç olmaz.vatandaş olarak,derhal yeni bir oluşum süreci başlatıp,nasıl başbakanı başımıza getirdik ise,indirmesinide bilip,rahmetli yazıcıoğlu gibi vatanperver ve rahmetli erbakan gibi ekonomiden anlayan yeni yiğitleri başımıza getirmemiz gerekli.yoksa hem ülkenin gidişatı,hemde ekonomisi açısından ilerki yıllarda bizi çok kütü dönemler bekliyor.satılacak bir hazine arazileri kaldı,daha sonra nelerimizi satacaklar meçhul...aklımızı başımıza alma vaktidir ey kardeşler!!!
    Cevapla
  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    Bayrak yoktu dıyenler. Kılıcdaroglunun PKK desteklı Hakkarı mıtıngıne baksınlar
    Cevapla
  • metin yaman 11 yıl önce Şikayet Et
    Bayrak sevdaliları ve akıl yoksunlarına. Bayrağa çok meraklı iseniz, CHP, MHP ve ERGENEKON P , Ak Parti iktidara geldiğinde onbinlerce kişi çeşitli şehirlerde mitingler yaptılar. O mitinglerde taşıdıkları Türk Bayrağı mı idi, hayır değildi...Neydi o vatandaşların elindeki bayrak gibi bir şey, üzerinde Atatürk'ün kalpaklı fotoğrafı yapıştırılmış bir şey..... Peki Anayasadaki Bayrak bu şekilde midir, o da hayır. Diyarbakırda yapılana yanlış, vatana ihanet diyorsunuz da Türk Bayrağının üzerine Atatürk'ün resmini yapıştırmak Anayasaya muhalif değil mi, evet....Geçin o bayrak aşkını, ilk önce kendi cenahınızdaki muharrifleri temizleyin sonra Diyarbakıra uzanın.....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'na tebrik
Milli Eğitim Bakanlığı yeni müfredatı açıkladı: Öğrencileri neler bekliyor?