Fethullah Gülen Türkiye'ye bu şartta dönecek

Amerika'da yaşayan Fethullah Gülen hocaefendi Türkiye'ye dönecek mi? Cevabı aranan soruya cemaatin etkin isimlerinden Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın (GYV) Başkan Yardımcısı Cemal Uşak, cevap verdi.

Fethullah Gülen Türkiye'ye bu şartta dönecek
Fethullah Gülen Türkiye'ye bu şartta dönecek
GİRİŞ 29.04.2013 09:37 GÜNCELLEME 29.04.2013 15:50
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın (GYV) Başkan Yardımcısı Cemal Uşak, demokratik bir anayasanın kabulü ve uygulanması halinde Gülen'in Türkiye'ye dönebileceğini söyledi.

T24 sitesinden Hazal Özvarış'a konuşan Uşak, cemaat okullarının Kürtçe eğitime hazır olduğunu düşünüyor.

Fethullah Gülen cemaatinin kurumsal yüzü olarak bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın (GYV) Başkan Yardımcısı Cemal Uşak'tan sürece dair çarpıcı açıklamalar.

İşte o söyleşiden bazı başlıklar:

MİLLİYETÇİ DİNDARLAR İLE ULUSALCILAR SÜREÇTE GÖZARDI EDİLMELİ

Şüphesiz göz ardı edilebilirler, edilmeleri lazım. Bu ulusalcı zihniyet, banal, saygısız, ötekinin kimliğine saygı duymayan bir görüş.

BÖLÜNME PARANOYASI GERÇEKÇİ DEĞİL

Medenice dile getirildiği sürece dinlemeliyiz ama onların kaygı ambalajları altında siyasi hesapları olduğunu düşünüyorum. Ülkenin gerçekten bölündüğüne inandıklarını da zannetmiyorum. Hüseyin Yayman'ın aktardığı gibi, "30 yıldır kardeş kavgası var, bölünmedik de şimdi barış sürecinde mi bölüneceğiz?" Resmi görüş PKK'yı tarif ederken "silahlı bölücü örgüt" diyordu. İşin çıkışında bu tanım uygundu ama örgütün şu an için en kapsayıcı lideri olan Abdullah Öcalan, "Silahın devri bitti" diyor, öbür taraftan da Türkiye'nin bütünlüğünden bahsediyor. O zaman silahlı ve bölücü örgüt kısmı nerde kaldı? İş bu noktaya gelmişken bölünme paranoyası çok gerçekçi gelmiyor.

SÜRECİ HARARETLE DESTEKLEYEN İKİ GRUP

Ama bugün yapılanların hakkını teslim etmemek insafsızlık olur. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı, Kürt sorununda çözüm için adımlar atıyor. Keşke daha önce atsaydı, atabilseydi. Hiçbir iktidara nasip olmayan, üçüncü iktidar dönemine güçlenerek girmek gibi bir imkân söz konusu. Bir kamuoyu araştırmasına göre, çözüm sürecini en hararetle destekleyen iki toplumsal grup var: 1- Kürtler, 2- Samimi dindarlar.

GÜLEN CEMAATİ OKULLARI KÜRTÇE EĞİTİME HAZIR MI?

Ben hazır olduğunu düşünüyorum, özel okullar hepsinden daha önce hazır. Gözlemlerime göre, oradaki okulların öğretim kadrolarının çoğu Kürt gençlerden oluşuyor zaten. Ayrıca, Hocaefendi'nin görüşlerinden etkilenenlerin kurduğu bir televizyon kanalı var: Dünya TV. Bazılarına göre, en güzel ve en sistematik Kürtçe eğitimi veren kanal o.

KONYA'DAKİ PKK BAĞI DİYARBAKIR'DAN GÜÇLÜ

Görebildiğim kadarıyla Diyarbakır merkezden daha güçlü diyebilirim. Üçüncü, çarpıcı ve üzücü olan olgu da bu insanların kendi aralarında Kürt aidiyetini yaşatmalarına, yaşadıkları ilçelerde yüzde 60, 80 nispette bulunmalarına rağmen, çevreyle hâlâ kaynaşamamış olmaları. Kürt olmayanların onları tam kabullenememiş olduklarını görüyorsunuz. Sorduğun zaman, "Kız aldık kız verdik, onlarla derdimiz yok" diyorlar ama bu söylem bir nevi şal görevi görüyor, ayrımcılığın üstünü örtüyor. "Ben müteahhitlik yapıyorum, amelelerim çoğu Kürt'tür" gibi çok acayip bir savunmaya sığınabiliyorlar. Beyefendi, "Gelsinler inşaatta çalışsınlar" diyerek adeta ameleliği lütfediyor.

GÜLEN'İN DÖNMESİ İÇİN DEMOKRATİK ANAYASA ŞARTI

Hocaefendi Türkiye'ye gelişini adeta bir şarta bağlamıştı bir görüşmede. "Gelişim oradaki umumi ahenge zarar vermeyeceği noktaya gelirse dönerim" mealinde bir cümle sarf etmişti. Yani, ne zamanki Hocaefendi'nin gelişi dolayısıyla birtakım siyasi spekülasyonlar söz konusu olmaz ise, Hocaefendi o zaman döner diye düşünüyorum.

GELİRSE SPEKÜLAYSON OLMAZ MI?

Bence olmaması elbette mümkün. Şahsi kanaatim bunun ön şartının sivil, demokratik bir anayasanın kabulü olduğunu düşünüyorum. Naçizane görüşüme göre, bu, gerek şart, ama yeter şart değil. Onun hazmı, kabulü ve uygulaması da belki söz konusu.

YORUMLAR 55
  • ekrem kehribar 10 yıl önce Şikayet Et
    kardeşler. hakaret olmadığı sürece hataları söylememiz lazım,hz ömer ra ne diyor benim hatamı söyleyenden Allah cc razı olsun diyor.halk arasında benim için ne diyorlar ya emirel müminin 2 çeşit yermişsiniz 2 çeşit giyermişsiniz hatalarınız bunlarmış hayır bunlar benim hakkım günde 2 öğün yemek 1 elbisemi yıkar öbürünü giyerim demiş.
    Cevapla
  • programlayan 10 yıl önce Şikayet Et
    milliyetçi dindar. Arkadaş içinde dindar geçen bir kesimin, -ki adında dindar geçiyorsa dini değerlerine saygılıdır, milliyetçilik ile faşistlik arasındaki farkı senden iyi biliyordur, gözardı edilmesini istiyor: Bu yetmiyor gibi bir de Ulusalcılar ile aynı kefeye koyuyor bu kesimi. Ben de o zaman bu cemaate bir kulp takardım ama insana olan saygımdan, müslümana olan saygımdan bunu yapamıyorum. Kendisine hüsnü zan besliyorum.
    Cevapla
  • anarşist 10 yıl önce Şikayet Et
    ümmetin önde gidenlerine.... katılmasak,usullerini benimsemesek bile uygun bir dil ve usul ile....zira vusulsuzluk usulsuzluktendir..
    Cevapla
  • Hükmü Yılmaz 10 yıl önce Şikayet Et
    tosman'a.... Sayın tosman, galiba kendinizle Hocaefendiyi karıştırıyorsunuz.Nesiniz,ne iş yaparsınız,kaç tane dikili ağacınız var,hangi ağacın sapısınız ama klavye şövalyeliği yaparak reyting yapamazsınız.Hocaefendinin hayatına bakanlar,ağaçları ve ormanı aynı anda görebilenler, dimdik düz bir çizgide,sırati müstakim üzerine hareket ettiğini görebilir ve anlayabilirler; tabii anlama kabiliyeti ve kapasitesi varsa.Bunun için kapasite ve kişiliğinizle orantılı bir cümle kurmuşsunuz ''yanar döner '' diye.Ne diyelim beyan, aynıyla insan'dır diyelim.sizinde nasibiniz bu kadarmış...
    Cevapla
  • FATİH FETİH 10 yıl önce Şikayet Et
    çözümün bir parçası olmayanlar, sorunun bir parçasıdır!. sözüm bütün yorum yapanlara!!! Fetullah Gülen hocaefendiye laf atanlar meyveli ağaç taşlanır. şizde kendinizce hoca efendiye taş atıyorsunuz.onun yapmaya çalıştığının binde birini bile yapamazsınız.ne gücünüz nede kudretiniz yetmez.elinizde bir şey gelmiyorsa susun ve saygı duyun! el insaffffff.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir