Diyarbakır'daki olay arazi değil, haraç kavgası çıktı!

Diyarbakır'da, geçtiğimiz günlerde 4 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan silahlı kavganın arkasından terör örgütü PKK çıktı. Meğer olay arazi değil, haraç kavgasıymış!

Diyarbakır'daki olay arazi değil, haraç kavgası çıktı!
Diyarbakır'daki olay arazi değil, haraç kavgası çıktı!
GİRİŞ 25.08.2013 13:27 GÜNCELLEME 25.08.2013 13:50
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

İddiaya göre PKK, Tokur ailesine 1 milyon lira ceza kesti. Aile parayı ödememe kararı alınca, terör örgütünün görevlendirdiği başka bir aile tarafından tehdit edildi. İki aile arasındaki silahlı kavga, biri 6 aylık bebek 4 kişinin ölümüyle sonuçlandı.

Olayın arazi anlaşmazlığından kaynaklandığı iddia edilmişti. Bölgeye giden Terörle Mücadele ve İstihbarat Dairesi Başkanlığı ekipleri önemli bilgilere ulaştı.

Silahlı kavganın PKK tarafından Tokur ailesine 'vergi' adı altında kesilen 1 milyon liralık haracın ödenmemesinden kaynaklandığı belirlendi. İddiaya göre, PKK, Lice eşrafından Tokur ailesine 1 milyon liralık haraç kesti. Paranın bir ay içinde örgütün göndereceği iki kişiye teslim edilmesini istedi. Ancak aile haracı ödememe kararı aldı.

Bir ay dolmadan aynı köyden başka bir aileye mensup iki kişi tahsilat için geldi. Bu kişiler paranın ödenmemesi durumunda örgütün Tokur ailesinden K.T.'yi ya da çocuklarını bulup öldüreceği yönünde tehditler savurdu. PKK'nın talimat vermesi halinde bu işi kendilerinin yapacağını söyledi. Aynı iki kişi, birkaç gün sonra Tokur ailesinin evlerini taradı, bir kişi öldü. İki aile, 21 Ağustos günü hayvan pazarında karşılaştıklarında silahlar bir kez daha çekildi ve Tokur ailesi diğer aileden iki kişiyi öldürdü. Silahlı kavga, Kutlu köyü Kerpiçören mezrasına sıçradı, henüz altı aylık olan Nisanur Tokur da burada hayatını kaybetti.

Güvenlik birimleri, PKK'nın silah bırakması için yoğun bir çalışma ortaya koyarken örgüt süreci sabote etmek için farklı stratejileri devreye sokuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da sözde Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) asayiş birimleri kurarak yol kontrolleri yapan terör örgütü, şimdi de her evden bir çocuğu dağa çıkartıyor ya da çocuğunu vermeyen aileleri haraca bağlıyor. Edinilen bilgilere göre; bunun son örneği Diyarbakır'ın Lice ilçesinde yaşandı. PKK, Lice'nin önde gelen eşrafı arasında yer alan Tokur ailesine 1 milyon liralık ceza kesti. Haracın en az bir ay içerisinde örgütün göndereceği iki kişiye teslim edilmesini istedi. Ancak Tokur ailesinin ileri gelenleri örgütün kestiği cezayı ödememe kararı aldı. Bildirinin üzerinden bir ay geçmeden aynı köyden iki kişi, aile bireylerine gelerek örgütün kestiği haracın ödenmesini istedi. Ancak Tokur ailesinden K.T., belirlenen rakamı ödememe konusunda ailenin karar aldığını belirtti. Gelen kişiler, bu rakamın ödenmemesi durumunda örgütün K.T.'yi ya da çocuklarını bulup öldüreceği yönünde tehditler savurdu. PKK'nın talimat vermesi halinde bu işi kendilerinin yapacağını söyledi. Birkaç gün sonra aynı iki kişi, Tokur ailesinin ikametine gelerek evlerini taradı. Kurşunlara hedef olan Rıdvan Tokur hayatını kaybetti. Bunun üzerine iki aile arasındaki kavga Kutlu köyü Kerpiçören mezrasına sıçradı. Aileler arasındaki silahlı kavgada, henüz altı aylık olan Nisanur Tokur ile birlikte üç kişi hayatını kaybetti.

SON ON GÜNDE 12 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Diyarbakır'da son on gün içerisinde PKK'nın sebep olduğu aile kavgalarında 12 kişi hayatını kaybetti. İlk kavga, Hazro ilçesinde çocuklarını PKK'nın dağ kadrosuna kattığı iddiasıyla Uğurlayan ve Tekin aileleri arasında yaşanmıştı. Çıkan silahlı kavgada 8 kişi hayatını kaybetmişti. Kavganın arkasında ise PKK'nın aileye "Köyde her aileden örgüte katılan var. Neden sizin aileden örgüte katılan yok" baskısının olduğu ortaya çıkmıştı.

Güvenlik kaynakları ise çözüm süreciyle birlikte terör örgütü PKK'nın ceza kesme faaliyetlerine hız verdiğini kaydediyor. Örgütün bazı ailelerden çocuklarını isterken, bazı ailelerden de yüklü miktarda haraç talep ettiğini kaydeden kaynaklar, özellikle haziran ve ağustos aylarında bu tarz olaylarla yoğun bir şekilde karşılaşıldığının altını çiziyor. Bu arada örgütün, bölgede iş yapan büyük ve orta ölçekli işletmeleri de hedef aldığı kaydediliyor. Bu kapsamda her firmaya büyüklüğüne göre ceza kesen PKK, haracı vermeyen işletmelerin şantiyelerini basıyor ya da çalışanlarını kaçırıyor.

ÖRGÜT YÜZÜNDEN 10 GÜNDE 12 KİŞİ ÖLDÜ

PKK'nın sebep olduğu aile kavgalarında, Diyarbakır'da son on gün içinde 12 kişi hayatını kaybetti. İlk kavga, Hazro ilçesinde çocuklarını PKK'nın dağ kadrosuna kattığı iddiasıyla Uğurlayan ve Tekin aileleri arasında yaşanmış, 8 kişi ölmüştü. Kavganın PKK'nın "Köyde her aileden örgüte katılan var. Sizin aileden neden yok?" baskısı olduğu ortaya çıkmıştı.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 8
  • sefa karabey 11 yıl önce Şikayet Et
    ................. Allah bu pkk nın belasını versin. yazık degil bunca insan yazar gordu can verdi.
    Cevapla
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    bırakın birbirlerini yesinler !. ...............
    Cevapla
  • muharrem tosun 11 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim. pkk çözüm süreçi içinde kendini öylesine bir bataklıga sürükleme aşamasındaki devlet görevlileri amaçlarını bildiğini ve yaptıkları her hareketi etkisizleştirmeye calıştıkları görünüyor ama şü sureçde avantajlı örğüt görünsede örğüt her manevrayı göz nunde yapmakla güçünü pekiştiriyor medya yayın organları her beyanlarını kamuoyuna servis etmek ile ekmeklerine yağ sürüyordur . sunu unutmayalım birlik beraberlik için müçadele edenin yanındadır rabbim rabbim yanında olanın yenilmesi görülmüşmüdür.. er yada ger ülkemizde oynanan nifak tohumları son bulacak biliyimiz saglanacaktır . en büyük kayıp mhp olacaktır siyaset yapmak için ellerinde bir erğüman kalmıyacaktır..
    Cevapla
  • kor san 11 yıl önce Şikayet Et
    adını siz koyun.... 100 liralık benzinin 26 lirası petrole, 9 lirası da rafineri ve dağıtıcılara gidiyor. Kalan 65 TL'sini de devlet ÖTV ve KDV olarak alıyor.
    Cevapla
  • suphi urfalı 11 yıl önce Şikayet Et
    ne farkediyor!!!. Devletin bizden aldığı sözde kdv ötv atv trt eğitim çöp ...150 kaleme kadar sayarsın aldığı haraç değil mi?Devlette haraç alıyor ama isimi haraç değil tek farkı o..Bu ülkede yere tükürsen ve bir başkasına tükürsen %18 vergi verirsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ege'deki depremler Marmaray'a mı geliyor? Silivri depremini bilen Üşümezsoy'dan açıklama
Kuyumculara dadanan suç makineleri yakalandı! suç kayıtları ise herkesi şaşırttı