Boğaz'da büyük yıkım!
İstanbul Boğazı'nda tam 2846 kaçak bina var. Trilyonluk lüks villalardan derme çatma gecekondulara kadar boğazdaki tüm kaçak yapılar için yıkım kararı alındı. Kaçak binaların yıkılıp yıkılamayacağı merak konusu.

Boğaz'da tam 2846 kaçak bina var, hepsini yıkacağız
2.5 ay önce göreve gelen Boğaziçi İmar Müdürü Semih Ay, İstanbul Boğaz'ı çevresindeki aralarında trilyonluk lüks villaların ve gecekonduların bulunduğu tam 2 bin 846 kaçak binanın yıkılacağını söylüyor. Ancak Müdür yine de temkinli: Başbakan söyledi, karar çıktı. Şimdi yıkım planı hazırlıyoruz. Ama bu binaları yıkacak güç lazım...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin üçüncü yıl kuruluş etkinliklerini kutlarken, 'kaçak yapıları yıkacağız' dedi, çalışmalar başladı. İstanbul'un her yerinde kaçak yapılarla dolu ama öyle bir bölge var ki trilyonluk villalar da kaçak: Boğaz öngörünüm bölgesi. Boğaziçi İmar Müdürü Semih Ay'dan randevu aldık ve 'kaçak yapıları' sorduk. Müdürlük hızlı bir çalışma içinde, 2846 yapının yıkım kararı ellerinde. Yıkım planı hazırlandıktan sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na sunulacak ve daha sonra da yıkımlar başlayacak. Boğaziçi İmar Müdürlüğü Maslak'ta, orman arazisinin içinde. Onların Boğaz manzarası yok ama sorumlulukları Boğaz'a manzaralı yapılar. Bu göreve iki buçuk ay önce gelen Semih Ay İstanbullu. Daha önce Büyükşehir Belediyesi İstimlak Müdürü olan Semih Ay, 'Yıkıma çevreye zarar veren, işgale uğramamış, yani boş binalardan başlayacağız' diyor...
* Boğaz öngörünüm dediğimizde, sınırlar nerelere uzanıyor?
Tam 4635 hektar. Avrupa ve Asya yakasında 31 kilometrelik sahil şeridimiz var. Garipçe'den Ortaköy'e, Harem'den Anadolu Kavak'ın en uç köyüne kadar Boğaz öngörünüme giren bir alan. Biz bu bölgeyi 5'e ayırarak denetliyoruz. Avrupa yakasında 3, Asya'da 2 bölgemiz var.
3 Koldan denetim
* Nasıl denetliyorsunuz?
Havadan, karadan ve denizden. Havadan helikopterle ayda bir denetim yapıyoruz. Bu denetim sırasında kamerayla çekim yapılıyor. Gözden kaçanlar daha sonra önceki ayla kıyaslanıyor.
Denizden motorla denetim yapılıyor. Bir ekibimiz de karadan sahil şeridini her gün tarıyor. Ayrıca gelen istihbaratları değerlendiriyoruz. Vatandaş artık bu konuda çok hassas.
Yıkıcak güç lazım
* 1985 Boğaz'da milat gibi. Yapılaşmaya izin verildi ve sonuç ortada.
Dediğiniz gibi 1985'te çıkan yasayla yeşil alan daralması yaşandı. 3194 sayılı yasada değişiklik yapılarak Boğaziçi'nde yüzde 6 oranında yapılaşmaya izin verildi.
* Peki uyum villaları denilen binalar ne olacak?
Bu yasa dediğiniz gibi kötü kullanıldı. Yeşil alanlar öngörüldüğünden fazla daraltıldı. Sonra Anayasa Mahkemesi bu izni iptal etti. 2 yıl sonra oldu iptal.
* Boğaz Öngörünüm denilen sınırlar içinde artık yasaklar var. Bu yasaklar sizce yeterli mi?
Yapılaşmanın önüne geçmek için yasaklar konuldu. Artık Boğaz'da kaçak yapı yapıldığında direkt savcılık devreye giriyor. Bu yüzden caydırıcı. Ama yapılaşmaya bir oranda izin verilerek alanlar daha iyi de korunabilir düşüncesindeyim. Bunu endişe duyarak söylüyorum, çünkü herkes ayağa kalkabilir. Ama şu var: Bir yeri korumak için o yerde küçük çaplı yerleşim verebilirsiniz. 1000 metrekarelik alanda 50 metrekarelik binaya izin verirsiniz, o alan korunur. En azından sahibi o alanın kıymetini bilir.
* SİT alanlarının içinde gecekondular var Boğaz'da...
Evet, ben de bunu bu yüzden söylüyorum. Araziyi güvence altına almak için hiçbir izin vermemişsiniz ama sonuçta o arazilere vatandaş gelip ev yapmış.
* Boğaz Öngörünüm bölgesinde kaç kaçak yapı var?
2846 kaçak yapı var.
* Hepsi yıkılacak mı? Gecekondular, villalar...
Yıkalacak kararı var ama onları yıkacak güç lazım.
* Güç yok mu?
Şimdi yıkım planı hazırlıyoruz. Bölgemizdeki kaçak yapılarla ilgili bir planı Büyükşehir Belediye Başkanı'na vereceğiz. Sonra karar gelir, o karara göre hareket edeceğiz.
Belediye de kaçak
* Peki Baltalimam'ndaki Polis Moral Tesisleri yasaya uygun mu?
Değil. Kamu hizmeti verilen binalar arasında da yasaya uygun olmayanlar var. Aldıkları ruhsata uygun olmayanlar var. Siyasetçiler sözlü izin vermiş, o binalar da yapılmış.
* Ne olacak o tarz binalar?
Doğrusu 1950'lilerde yapılan Büyükşehir Belediyesi binası da kaçak. Vezneciler'deki Belediye
Sarayı da kaçak. Kaçak kapsamına giren üniversiteler de var.
* Koç Üniversitesi değil mi?
Evet ama bazı binaların konumu ve sosyal çevreye olan etkileri bir değerlendirmeden geçirilmeli. Bizim yapacağımız iş ilk önce boş olan, çevreye çok kötü görünüm veren binalar olmalı. Kamuya ait binalar önceliğimizde değil.
* Ünivesiteler yıkılmaz mı?
Sanmıyorum.
* Peki yıkılınca gecekondularda yaşayanlar ne olacak?
Gecekonduya kesinlikle karşı biriyim. Ama bu ülkemizin toplumsal sorunu. Yıkılacak gecekondular, üstelik gecekonduları yıkmak için zabıtanın çalışması yasaya göre yeterli oluyor. Ama oturanların mağduriyetlerini önlemeden gecekonduların yıkılmasını doğru bulmuyorum, çünkü ülkemizin gerçeği bu. Onca insan evsiz mi kalacak?
Önce boş binalar yıkılacak
* Boğaz Öngörünüm sınırları içinde kaç gecekondu var?
6 bin civarında. Bunların tümü deniz manzaralı değil. Yüzde 80'i deniz görmüyor.
* Yıkıma nereden nasıl başlamayı planlıyorsunuz? Örneğin 100 metrekarelik bir villa ya da gecekondu, hangisi öncelikli olacak?
2846 yapı yıkım bekliyor. Bunların 288'i yıkılmış. Bu sayı 20 yılda birikmiş. Biz planı yaparken şuna dikkat ediyoruz, öncelikle işgal edilmemiş yapıları yıkacağız.
* İşgal derken, içinde oturan olmayan binaları mı anlatıyorsunuz...
Evet. Bir de zamanına bakmak lazım. İlk yıkım kararından günümüze gelmek lazım. Bazı binalar boğaz görünümü açısından çok kötü duruyor, içi de boşsa bu binalardan başlanacak. 2 bin küsur binanın sıralaması değerlendirmelere göre yapılacak.