Kurban yerine, sadaka vermek caiz mi?

Bayrama sayılı günler kala Kurbanla ilgili tartışmalar da yaşanmıyor değil. İşte insanların en çok merak ettiği sorulardan birinin cevabı.

Kurban yerine, sadaka vermek caiz mi?
Kurban yerine, sadaka vermek caiz mi?
GİRİŞ 30.09.2014 16:51 GÜNCELLEME 30.09.2014 16:56
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Günay, yaptığı açıklamada, kurban kesmek yerine fakirlere sadaka verilmesi konusunun son zamanlarda tartışılan bir konu olarak gündeme geldiğini ancak bunun doğru bir düşünce olmadığını söyledi.

KURBAN VAHŞETTİR SÖYLEMLERİNE KANMAYIN!

Kurban kesmenin ibadet olduğunu, bunun şeklinin ve şartlarının değişmeyeceğini vurgulayan Günay, buradaki tek amacın fakirlere yardım etmek olmadığını dile getirerek, şöyle konuştu: 'Kurban kesmek bir vahşettir' söylemiyle 'kurban kesmeyelim, onlara bunun karşılığında sadaka verelim' gibi argümanlar var. Bu doğru bir düşünce değil çünkü kurban başlı başına bir ibadettir.

KURBAN KANININ AKITILMASI BİR İBADET

Kurban kanının akıtılması başlı başına bir ibadettir. İnsan kesmiş olduğu kurbanların etlerini hiç dağıtamamış hatta kullanmamış bile olsa yine o kurban ibadeti yerine gelmiş sayılmaktadır.

SADAKA KURBANIN ALTERNATİFİ DEĞİL

Sakarya Müftüsü İlyas Serenli de Kurban Bayramı'nda kurban kesmenin vacip olduğunu hatırlatarak, "Sadaka ve yardım da bir ibadettir ama sadaka kurbanın alternatifi değildir. Her ibadet şekli şart ve rükünleri var. Kurbanın da şekli, şartı ve rükünleri var.

'Kurban' demek, 'bir hayvanı kesmek' demektir, birine sadaka vermek değildir. Kurban vacip olan bir ibadettir bunun yerine başka bir şey yapamayız. Kurban başlı başına bir ibadettir ve şartlarına uygun olarak yerine getirilmesi gerekiyor" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • halil soba 9 yıl önce Şikayet Et
    BUNU ORTAYA ATAN BEYİNSİZLERE, SPOR YAPMAKTA NAMAZ YERİNE GEÇERMİ DENİR.. İslam karşıtı olup,abdetle,namazla,oruçla hiç işi olmayanlar müslümanların kafasını karıştırmak için olur olmaz ortaya bir şey atarlar.İslamiyette farzlar vardır,vacipler vardır,sünnetler vardır.Kurban hanefi mezhebine göre vaciptir ve ibadettir.nerede ne zaman hangi şartlarda,hangi hayvanların kimler tarafından kurban niyetiyle yapılacağı tartışmasız açıktır.Bir ibadet ve uygulama başka ibadetin yerinede geçmez doldurmazda.islamı yozlaştırmak isteyen beyinsizlere sorarlar, spor namaz yerinemi geçer,inek gibi niyetsiz aç kalmak oruç yerinemi geçer derler.
    Cevapla
  • sidar ay 9 yıl önce Şikayet Et
    yılbaşı hindisini kesenler. yılbaşında hindi kesenlere yada hindi kesicilere ne demeli kurban ibadeti sırf islami bir ibadet olduğu için ona muhalefet etmek için her şeye başvurular bunlar
    Cevapla
  • mubinkoçal 9 yıl önce Şikayet Et
    kurban. kurban vahşettır diyenler yılbaşında kesilen hindiler için neden yılbaşı vahşettır demiyor ,üstelik kurban dini ibadet olduğu gibi fakır ın sofrasına da et getiriyor oysa yılbaşında kesilen hindiler içki masalarında heba ediliyor ,
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan-Özel görüşmesinde neler konuşulacak? AK Partili Usta'dan önemli açıklama
İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu'nun istifası için yine sokaklara indi