Nobel Barış Ödüllü Malala Yusufzay kimdir?
Malala Yusufzay, Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Pakistanlı Malala Yusufzay kimdir ve neden Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır?

Malala Yusufzay (Malala Yusufzai), Nobel Barış Ödülü'nü Hindistanlı aktivisit Kailash Satyarthi ile beraber almaya hak kazandı. Pakistanli Malala Yusufzay, Pakistan'da kız çocuklarının eğitimi için yaptıklarıyla tanındı ve zamanla bütün dünyanın ilgisini çekti. 15 Ekim 2012 günü Taliban tarafından düzenlenen silahlı saldırıda yaralanan Malala Yusufzay, 2014 Nobel Barış Ödülü'nü almaya hak kazandı.
Malala Yusufzay kimdir?
Pakistan'ın kuzeyinde, Taliban'ın güçlü olduğu Svat Vadisi'nde yaşayan Malala Yusufzay eğitim ve kadın hakları konulardaki aktivistliğiyle tanındı ve kızların okuması için yürüttüğü kampanyalar nedeniyle ülkede sembol isim haline geldi.
Çocuk aktivist, kız çocuklarının eğitimi için verdiği mücadele dolayısıyla 2011 yılında Pakistan hükümetince verilen "ulusal barış ödülüne" layık görüldü.
Malala, BBC'nin Urduca servisine yaşadıkları bölgenin kontrolünü ele geçiren Taliban militanlarıyla yaşamanın nasıl bir şey olduğuyla ilgili yazdığı günlükle gündeme geldi. Yazıları dünyanın ilgisini çekince Malala, New York Times gazetesinin belgeselinde yer aldı.
KAFASINA KURŞUN SIKILDI
Pakistanlı kızların okula gitmesi için sürdürdüğü mücadele nedeniyle Pakistan Talibanı'nın hedefinde olan Yusufzay, 9 Ekim 2012 tarihinde militanlar tarafından düzenlenen silahlı saldırıda baş ve boynundan vurulmuştu.
Ravalpindi kentindeki askeri hastanede tedavi altına alınan Malala, daha sonra İngiltere'ye götürülmüştü.
OBAMA KABUL ETTİ
Yusufzay, daha sonra ABD Başkanı Barack Obama tarafından kabul edilmiş, uluslararası camiada insan hakları ve kız çocuklarının eğitimi konusunda çalışmaları ile tanınmıştı.
SAKHAROV ÖDÜLÜNÜ KAZANDI
Yusufzay, son olarak Avrupa Parlamentosu'nun her yıl insan hakları dalında verdiği Sakharov Ödülü'nün bu yılki sahibi olmuştu.
Malala Yusufzay
Pakistan'ın kuzeybatısındaki Mingora kentinde 1997'de doğan Malala, ülkede kız çocuklarının eğitim hakkı için verdiği mücadele nedeniyle Taliban örgütünün hedefi haline geldi ve 9 Ekim 2012'de bir Taliban militanı tarafından başından vuruldu. Ağır yaralanan Malala, 15 Ekim'de tedavi için İngiltere'ye götürüldü. Hastaneden ancak Mart 2013'te taburcu edilen Malala, eğitimine İngiltere'de devam ediyor.
Malala, sağlığına kavuşmasının ardından kız çocuklarının eğitimi için verilen küresel mücadelenin simgesi haline geldi.
Yaşadıklarını "Ben Malala" adlı otobiyografik kitabında anlatan Yusufzay, "Ulusal Barış Ödülü", "Uluslararası Çocuklar Barış Ödülü" ve "Umudun Yansımaları Ödülü"ne layık görüldü.
Yusufzay, 16. doğum günü olan 12 Temmuz 2013'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap ederek "Beni vuran teröristler, hedeflerimi değiştirebileceklerini ve tutkularımı sona erdirebileceklerini düşündüler. Oysa sadece zayıflığımı, korkularımı ve umutsuzluğu öldürdüler. Güç ve cesaret kazanarak yeniden doğdum. Kimseye karşı değilim. Bugün burada sadece dünya üzerindeki her çocuğun eğitim hakkını savunmak için bulunuyorum. Taliban ve tüm teröristlerin çocukları için de eğitim istiyorum" dedi.