Şah Fırat, Süleyman Şah operasyonu - izle

Süleyman Şah Türbesi'ndeki askerlerin tahliyesi için askeri operasyon düzenlendi. İşte Şah Fırat operasyonun ilk görüntüsü

Şah Fırat, Süleyman Şah operasyonu - izle
Şah Fırat, Süleyman Şah operasyonu - izle
GİRİŞ 23.02.2015 09:16 GÜNCELLEME 23.02.2015 09:16

Türkiye'nin Suriye'de bulunan toprak parçası Süleyman Şah Türbesi'ne operasyon düzenlendi. Süleyman Şah operasyonu son dakika haberleri haber7.com'da

Şah Fırat operasyonun ilk görüntüsü

Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde, türbenin güvenliğini sağlamak üzere yapılan "Şah Operasyonu" Ankara'dan gelen talimatla başladı. Başbakanlık Koordinasyonu'nda, Dışişleri ve İçişleri bakanlıkları, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından hazırlanan harekat planı uygulandı.

Ankara'nın, Şah Operasyonu'nun hazırlıklarına, artan IŞİD tehlikesine karşı 3 ay önce hız verdiği öğrenildi. Hazırlığı çok gizli yürütülen operasyonda zırhlı birliklerin yanı sıra Hava ve Kara Kuvvetleri komutanlıklarından seçilen özel birlikler yer aldı.

Suriye'nin Halep iline bağlı Karakozak köyü sınırları içinde bulunan ve Türkiye'nin kendi sınırları dışındaki toprağı Süleyman Şah Türbesi sınıra 37 kilometre uzaklıkta. Buradaki Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda askeri birlik bulunuyor. Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda, Şanlıurfa'daki 20'nci Zırhlı Tugay 3'üncü Hudut Alayı 2'nci Tabur Komutanlığı'na bağlı askerler nöbet tutuyor.

Süleyman Şah Türbesi'nin yeni yeri neresi olacak?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Süleyman Şahın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge ordumuz tarafından kontrol altına alınmış bayrağımız göndere çekilmiştir" dedi. 

Operasyonun ardından askerler tahliye edildikten sonra, Süleyman Şah Türbesi Saygı Karakolu IŞİD tarafından kullanılmasın diye Türk askerleri burayı kullanılmaz hale getirdi. 

Süleyman Şah Türbesi'nin yeri daha önce de iki kez değiştirilmişti. 

Şah Fırat Operasyonu dünya basınında

TSK'nın Süleyman Şah Türbesi'ne düzenlediği gece operasyonu dış basında son dakika gelişmesi olarak servis edildi.

Türkiye'nin sınır dışındaki tek vatan toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik IŞİD tehdidi nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye sınırını geçerek düzenlediği sınır ötesi operasyon dış basında son dakika gelişmesi olarak duyuruldu.

İngiltere'nin saygın gazetesi The Guardian düzenlenen operasyonu 'Türk Ordusu Suriye'de bulunan türbedeki askerleri tahliye etmek için sınır ötesi operasyon düzenledi' şeklinde duyurdu.

Uluslararası haber ajansı Associated Press 'Türkiye, Suriye Kobani sınırına yakın bulunan Osmanlı Türbesi'ni tahliye etmek için kara harekatı düzenledi' mesajıyla yayınladı.

Al Arabiya haber ajansı Şah Fırat operasyonunu 'Türkiye, türbedeki askerleri tahliye etmek için Suriye'ye girdi' ifadelerini kullandı.

Amerika'nın saygın gazetesi New York Times ise 'Edinilen bilgilere göre Türk Ordusu Türbeyi koruyan askerleri tahliye etmek için Suriye sınırını geçti' ifadeleri kullandı.

İsrail haber ajansı Haaretz 'Şah Fırat Operasyonu'nu'Türk Ordusu Suriye operasyonunu tamamladı ve Süleyman şah Türbesi'nde görev yapan askerler başarıyla tahliye edildi' ifadeleriyle servis etti.

TSK'dan Şah Fırat Operasyonu açıklaması

Şah Fırat Operasyonuyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı' da bir açıklamada bulundu. 

Genelkurmay Başkanlığı, Şah Fırat Operasyonu'yla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapılcı. Açıklamada, "Uluslararası Antlaşmalar ile Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolundaki manevi değeri yüksek ecdat yadigarı emanetler, Suriye'de ortaya çıkan güvenlik sorunları ve askeri zaruretler nedeniyle, haklarımız saklı kalmak üzere geçici olarak yine Suriye topraklarında bulunan Suriye Eşmesi Köyüne taşınmak üzere getirilmiştir." vurgusu yapıldı. 

İşte  o açıklama: 

-Şah Fırat Operasyonu sırasında herhangi bir çatışma yaşanmamış, başlangıç evresindeki intikal esnasında bir personelimiz geçirdiği bir kaza sonucu şehit olmuştur.

-Geride değerli emanet bırakılmamıştır. Suriye Eşmesi'nde naaşın nakledileceği bölge birliklerimiz tarafından kontrol altına alınmış, bayrağımız göndere çekilmiştir.

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı