Ağca olayının gizemli ismi: Özbey
Kamuoyu Özbey soyadıyla 80'li yıllarda tanıştı. İpekçi cinayetinden sonra da, Papa suikastinden sonra da, Susurluk'tan sonra da, Yalçın Özbey ismi gündeme geldi. Peki kimdi?

1980 öncesi Ülkücü hareketin önde gelen isimlerinden Yavuz Çaylan (sonraki yıllarda mahkeme kararıyla soyadını Ceylan yaptı), Oral Çelik, Mehmet Şener ve Mehmet Ali Ağca, İstanbul'da Yalçın Özbey'in evinde bir araya geldi. Birçok kez Özbey'in evinde toplanan grubun, İpekçi suikastının kararının aldığı iddia edilmişti. Abdi İpekçi cinayetinden sonra yakalanan Mehmet Ali Ağca, Maltepe Askeri Cezaevi'nden kaçırıldı. Askeri savcı tarafından hazırlanan iddianamede Ağca'nın Yalçın Özbey'e ait bir araç tarafından kaçırıldığı savunulmuştu. Papa'ya suikast girişiminin ardından yakalanan Ağca, Roma'daki duruşmalarının birinde İpekçi cinayetiyle ilgili önemli bir ismi telaffuz etmişti. Ağca, İpekçi'yi Yalçın Özbey'in öldürdüğünü ileri sürmüştü.
İFADE İMHA EDİLDİ
1983 yılında Almanya'da gözaltına alınan Yalçın Özbey'i MİT'ten iki görevli de sorgulamıştı. Ancak ne alınan ifade ne de ses kaydı Abdi İpekçi cinayeti dosyasına konuldu. Ses kaydı sonraki yıllarda imha edildi. Özbey, 1997 yılında Almanya'da yattığı cezaevinden tahliye edildi. Aynı yıl Belçika'da gözaltına alındı. Türkiye resmen istedi ancak iade edilmedi.
Türkiye'deki karanlık ilişkilerin açığa çıkmasını sağlayan Susurluk kazasında ölen Bahçelievler katliamı sanıklarından Abdullah Çatlı, uzun yıllar Mehmet Özbey sahte kimliğini kullanmıştı. Çatlı öldüğünde üzerinden Mehmet Özbey adına düzenlenmiş kimlik çıkmıştı.
Özbey adı Mehmet Ali Ağca cezaevinden tahliye olunca yeniden gündeme geldi. Ağca'nın tahliye günü kullandığı 34 FK 928 plakalı siyah Mercedes, İstanbul Rahmanlar'daki Özbey Sitesi'nde bulundu. Özbey adının Ağca ve arkadaşlarıyla birlikte gündeme gelmesi merak uyandırdı. Özbey'in şifre olabileceği yorumları yapıldı.