"Türkçe'nin Yabancı Dil Olarak Öğretilmesinde Yunus Emre Enstitüsü Modeli" Konferansı
Kocaeli Üniversitesi'nde (KOÜ) "Türkçe’nin Yabancı Dil Olarak Öğretilmesinde Yunus Emre Enstitüsü Modeli" Konferansı düzenlendi.

Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'ndaki konferansta konuşan KOÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gencay Zavotçu, Türkçe'nin bir kavim dili olarak konuşulmaya başlamasının üzerinden bin yıllar geçtiğini belirterek, Türklerin uzun süre göçebe yaşamaları nedeniyle ilk devirlerinde Türkçe'nin yazılı belgeden yoksun olduğunu söyledi.
Türkçe'nin M.Ö. 3. yüzyılda Orta Asya'da kurulan Büyük Hun İmparatorluğu döneminde bir devlet dili olarak konuşulduğunu anlatan Zavotçu, "Türkçe, Batı'ya yönelen büyük göçler sırasında Avrupa Hun İmparatorluğu tarafından Avrupa'nın ortası ve Balkanlar'a, 14. yüzyıldan sonra da Mısır ve Avrupa'nın kuzeyine taşınarak dünyanın yaygın olarak konuşulan 3 veya 5 dilinden biri haline geldi" şeklinde konuştu.
Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Eğitimi Müdürü Dr. İbrahim Gültekin de enstitünün yapılanma ve kuruluşundan günümüze kadar Türk dili, edebiyatı ve kültürüyle ilgili yurtdışında yaptıkları faaliyetler hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Konuşmaların ardından, konuşmacılara teşekkür belgeleri takdim edildi.
Konferansa, KOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Çakır, KOÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis Aygün, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.