ABD 'vurmayın' dedi, Ankara rest çekti

Ankara ile ABD Savunma Bakanlığı Pentagon arasında PYD restleşmesi.

ABD 'vurmayın' dedi, Ankara rest çekti
ABD 'vurmayın' dedi, Ankara rest çekti
GİRİŞ 17.10.2015 03:15 GÜNCELLEME 17.10.2015 12:10
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK unsurlarına yönelik hava operasyonlarında ABD ile ilginç bir diyalog yaşandığı ortaya çıktı. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre, Kuzey Irak'a operasyon başlatılınca Pentagon özellikle Gara ve Metina kampları için Ankara'yla temasa geçerek, "Gara ve Metina'yı vurmayın, orada unsurlarımız var" dedi.

Türk jetlerinin operasyon yapmadan önce koordinasyon için ABD ile temasa geçilmesi ve önceden bilgi verilmesi de istendi. ABD'nin o bölgedeki bazı kamplarda PYD'lilere eğitim verdiği saptanırken Türkiye'nin ABD'nin talebine yanıtı ise "Unsurlarınızın koordinatlarını, nerede bulunduklarını bize bildirin. Onların zarar görmemesi için elimizden geleni yapacağız. Ancak vuracağımız yerleri önceden bildiremeyiz ve belirlenen noktaları vurmaya devam edeceğiz" şeklinde oldu.
 
''VURMAYIN UNSURLARIMIZ VAR''
 
Türkiye ile ABD arasında yaşanan bu diyalog Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 24Temmuz'da Kuzey Irak'taki PKK kamplarına yönelik başlattığı hava operasyonları sırasında gerçekleşti. Buna göre TSK'nın Kuzey Irak'a ani operasyonu üzerine Pentagon yetkilileri Ankara ile temasa geçti. "Gara ve Metina'yı vurmayın, orada unsurlarımız var" dedi.

Pentagon yetkilileri,Genelkurmay Başkanlığı ile yaptığı görüşmelerde, koordinasyon sağlanması için sınır ötesi operasyon detaylarının önceden ABD tarafına iletilmesini de istedi. ABD'nin bu talepleri Ankara'da gerçekleşen güvenlik toplantılarında masaya yatırıldı. Toplantılarda operasyon bilgilerinin hiçbir ülkeyle paylaşılmaması ancak bölgedeki ABD unsurlarına zarar vermemek için Pentagon'dan yer bildirimi istenmesi kararlaştırıldı.

''ZARAR GÖRMEMELERİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPARIZ''

Bunun üzerine ABD ile temasa geçilerek "Vuracağımız noktaları önceden bildiremeyiz. Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden sınır ötesindeki terör kamp ve noktalarını vurmaya devam edeceğiz. Ancak unsurlarınızın koordinatlarını, nerede bulunduklarını bize bildirin. Onların zarar görmemesi için elimizden geleni yapacağız" denildi.

Bu arada Kuzey Irak'taki 2 bin 400 PKK'lının DAEŞ'le çatışmalar sırasında PYD'nin kontrol ettiği Kobani bölgesine gittiği istihbarat raporlarına yansıyordu. ABD'nin PYD'ye havadan yaptığı 50 tonluk yardımın, PKK'lıların bulunduğu bu bölgeye düştüğünün tespit edildiği öğrenildi.
 
PYD NEDEN STİNGER İSTİYOR?
 
Ankara'da konuşulan konulardan biri de PYD'nin DAEŞ'e karşı savaşmak için ABD'den Stinger füzesi istemesi oldu. Bu füzelerin uçak ve helikopter gibi unsurlara karşı kullanıldığına dikkat çekilirken, "DAEŞ'in elinde şu an uçak ve helikopter yok. PYD bu Stinger füzelerini kurşun dahi atmadığı Esad rejimine karşı mı kullanacak? Ya da 'İşbirliği yapalım' dediği Rus uçaklarına karşı mı bu füzeleri istiyor?" sorusu soruluyor. Yaşanan bu gelişmeler ışığında hem hükümet hem asker çevrelerinde PYD'nin füzeleri PKK için istediği düşüncesi hâkim. 

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 34
  • Konya Rabia 8 yıl önce Şikayet Et
    Abdnin unsurdan kastı pkklılar olmasın.Başımıza bu belayı saranda onlar.Süper güç diye tanımlanıyor yaptığı herşeye göz yumuluyor.Kendileri yıllardır siyahi vatandaşına her türlü ötekileştirmeyi yapıyor
    Cevapla
  • Özgür 8 yıl önce Şikayet Et
    Abd, pkk nin en büyük destekçisi, ışid' de hazırladığı kılıfı.Amaç Türkiye nin bölünmesi, Kürtlerede geniş bir coğrafyada ülke kurmak.
    Cevapla
  • Bir Dost 8 yıl önce Şikayet Et
    90'lı yıllarda Irak da ki Kürtleri Saddam'ın zulmünden korumak için Türkiye de Amerika önderliğinde Çekiç Güç vardı. 1996 yılında Şırnak Beytüşşebap da askerliğimi yaparken; Türk savaş helikopterlerinin gece uçuş kabiliyeti çok azdı ve gece asla uçuş yapmazlardı. Fakat bizim askerin pusu atmaya çok müsait olduğu için, gündüz bile zor şartlarda operasyon yaptığı, Türkiye toprağı olan "Kel Mehmet" denen bölgeye bu Amerikan helikopterler 2-3 hafta da bir geceleri gider gelirdi. Yani ABD'nin PKK ile ilişkileri o yıllardan beri devam ediyor
    Cevapla
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    vurun onların hepsi haindir
    Cevapla
  • yunus 8 yıl önce Şikayet Et
    önceden amerikan gavuru pkkya yardım ediyordu hatta çekiç güç havadan silah atıyordu zamanın g.başkanı rahmetli doğan güreş paşa o skorskyi kendisi insiyatif alarak düşrdüklerini bir hafta sonrada egede nato tatbikatında abd savaş gemimizi vurup 16 deniz askerimizi şehit etmişti yani abd en büyük düşmanımızdır bunu unutmayalım..ismi Amerika ancak içinde yahudi,rum,ermeni cıkarlarına hizmet eden yapılanmalar var bunları dikkat alalım..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan sert tepki: Bu iftirayı atanları asla ve asla unutmayacağız
Naci Görür 'Aklımızı başımıza toplamamız lazım' deyip uyardı: Depremden çok zarar verir