Türkiye'nin en popüler 20 ismi kim?

2005'te Türkiye'nin en popüler kişisel markaları belli oldu. Atatürk de ilk kez marka isimleri arasında yer aldı İşte en popüler 20 isim ile iş, siyaset ve şov dünyasının ilk on isimleri

Türkiye'nin en popüler 20 ismi kim?
Türkiye'nin en popüler 20 ismi kim?
GİRİŞ 14.06.2006 16:00 GÜNCELLEME 14.06.2006 16:00

Media Cat dergisinin ilkini geçen yıl Mayıs ayında yayınladığı Türkiye’nin en popüler kişisel markaları başlıklı araştırmanın bu sene ikincisi yayınlandı. Htp Exclusive tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre listenin ilk beş ismi değişmedi. Diğer basamaklarda ise ilginç değişiklikler göze çarptı.

Media Cat dergisi, geçtiğimiz yılın Mayıs sayısında, 'Türkiye'nin en büyük kişisel markalan' başlığı altında büyük bir popülarite elde etmiş, adı markaya dönüşmüş kişileri belirlemek amacıyla özel bir dosya hazırladı. Bu dosya HTP Exclusive tarafından MediaCat için özel olarak yapılan bir araştırmaya dayanıyordu. Araştırma sonunda adı en çok telaffuz edilen kişiler bir liste halinde yayımlanmıştı. Dergi bu araştırmayı gelenekselleştirmek amacıyla aynı kuruluşa bu yıl da özel bir
araştırma yaptırdı ve 2006 yılının kişisel marka sıralamasını belirledi.

Tabakalandırılmış tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen araştırmada, 1539 kişilik bir denek grubuna 'Markalaşmış kişiler dendiğinde aklınıza kimler geliyor?' sorusu yöneltildi. Araştırma bu niteliği dolayısıyla markalaşmanın ilk basamağı olan popülariteyi ya da pazarlama iletişimi terminolojisiyle söylersek bilinirliği belirlemeye, yönelik bir çalışma. Ancak her popüler olanın kendisini farklılaştırmadığı ve dolayısıyla bir değer yaratamadığı da göz önünde bulundurmalı. Popülarite güçlü bir marka olmanın ilk adımıdır. Ancak markanın rakipleri arasından sıyrılması ve maddi değere de dönüştürülebilecek değerler üretebilmesi için farklılaşma şarttır.


ARAŞTIRMANIN ÖRNEK YAPISI


Araştırmada soru yöneltilen kişiler sosyoekonomik gruplarda kentlerden ve farklı demografik gruplardan seçildi. Türkiye'nin kentli nüfusunu temsil etmesi için seçilen 1539 kişilik örnek grubun sosyoekonomik dağılımına baktığımızda AB grubundan 278, C grubundan 845 ve DE grubundan 416 kişinin seçildiği görülüyor.

Örnek grubun yaş dağılımına bakıldığında ise, 18-24 yaş aralığından 445 kişiye, 25-34 yaş arası 453 kişiye ve 35 yaş üstü 641 kişiye soru yöneltiği görülüyor. Araştırmaya İstanbul'dan 582 kişi, Ankara'dan 224 kişi, İzmir'den 184 kişi ve diğer illerden ise toplum 549 kişi dahil edilmiş. Örnek grubun cinsiyet dağılımı ise şöyle: 800 kadın, 738 örnek.

LİSTENİN KATEGORİK DAĞILIMI


Araştırma sonucunda ortaya çıkan marka bilinirliliği listesi en geniş anlamda mesleğe göre kategorize edildiğinde listedeki isimlerin yüzde 32’sinin işadamı, yüzde 34’ünün şarkıcılar, yüzde 20’lik oranı oyuncular ve yüzde 19’luk bir oranı da siyasi lider ve politikacıların oluşturduğu gözleniyor.

Bu kategorileri küçük paylarla sporcular ve yazarlar izliyor. Bu iki ka¬tegorinin de listedeki temsilci oranı yüzde 2.
Bu arada işadamlarının oranının AB sosyoekonomik grubunda (yüzde 37) ve 35 yaş ya da üzerinde (yüzde 37) genel ortalamaya göre daha yüksek ol¬duğu göze çarpıyor. Ayrıca şarkıcılar kategorisinde gençler arasında (18-24 yaş arası) ve D sosyoekomik grubunda genel ortalamaya göre epey yüksek bir oran yakalandığı da dikkat çekiyor.


İLK BEŞTEKİ İSİMLER AYNI


Geçen yıla nazaran bu yıl, Vehbi Koç bir sıra gerileyerek üçüncü sırada yer alırken, ardında geçtiğimiz yıl yüzde 8,6'Iık bir hatırlanma oranıyla üçüncü sırada yer alan İbrahim Tatlıses bulunuyor. Vehbi Koç ile İbrahim Tatlıses'in birer sıra gerilemelerinin nedeni aynı: Hülya Avşar 'ın iki numaraya yerleşmesi.


Geçtiğimiz yıl Hülya Avşar'ın önünde yer alan ve bu yıl bir basamak gerileyerek gerileyerek 5. sıraya yerleşen bir diğer isim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan. Tayyip Erdoğan'ın hatırlanma oranında küçük bir düşüş var (yüzde 6,2'den yüzde 6'ya).


Geçen seneki listeyi bu yılki listeyle karşılaştırdığımızda ilk beşteki isimlerin değişmediği görülüyor. Yalnızca Hülya Avşar'ın beşincilikten ikinciliğe yükselerek geçen yıl önünde yer alan üç ismi geride bırakması söz konusu. Bu istikrar bize, Türkiye'nin içinde bu¬lunduğumuz dönemdeki en popüler beşlisinin bu isimlerden oluştuğunu kolaylıkla söyleyebilme imkanı veriyor.


TARKAN VE CEM YILMAZ


İlk 5 gibi yuvarlak bir rakama takılıp kalmazsak dönemin en popüler isimleri listesine Tarkan'ı da dahil etmeliyiz. Tarkan geçtiğimiz yıl yüzde 3,5'Iik bir oranla altıncı sırada yer alıyordu. Bu yıl oranını artırarak (yüzde 4,3) yerini koruyor.


 İstikrarım muhafaza eden ve dolayısıyla dönemin eti popülerleri arasında mutlaka ama mutlaka anılması gereken bir isim de Cem Yılmaz. Geçtiğimiz yıl yüzde 2,4 ile sekizinci sırada yer alan Cem Yılmaz bu sene yükseliş göstererek 7. sıradaki Hakan Şükür’ün yerine oturdu. Hakan Şükür dramatik bir düşüşle yüzle 0,5’lik bir oranla ancak 26. sırada kendine yer bulabildi.


37. sırada yer alan Sibel Can ’ın ise 29 basamak birden yükselerek ilk ona girdiğini ve yüzde 1,5’lik hatırlanma oranıyla 8. sırada kendine yer bulduğuna dikkat etmek gerekiyor.


POLAT GERÇEK ŞAHIS MUAMELESİ GÖRÜYOR

Türkiye'nin en popüler kişisel markaları listemizde iki yıldır ilginç bir isim yer alıyor: Kurtlar Vadisi'nin baş karakteri Polat Alemdar. En son bir sinema filmiyle seyircinin karşısına çıkan Polat Alemdar neredeyse gerçek bir kişi gibi algılanıyor.


Geçtiğimiz yılki listede 56. sırada yer alan Polat Alemdar bu sene 18 sıra birden yükselerek 38. sırada yer aldı. Polat Alemdar, aşağı yukan Bülent Ersoy, Aziz Yıldırım, Ebru Gündeş, Zeki Müren, Okan Bayülgen, Kemal Unakıtan ve Yılmaz Erdoğan kadar popüler bir figür. İşin ilginç tarafı ne geçen seneki listede ne de bu yılkinde Polat Alemdar'ı canlandıran Necati Şaşmaz'ın yer almaması.


İş Dünyası Top 10'u


1- Sakıp Sabancı 1
2- Vehbi Koç 3
3- Büİent Eczacıbaşı 15
4- Rahmi Koç 16
5- Cem Boyner 21
6- Aydın Doğan 23
7- Cem Uzan ..30
8- Nazif Zorlu 42
9- Güler Sabancı. .. .45
10- M. Emin Karamehmet 65

Şov Dünyası Top 10'u

1- Hülya Avşar. 2
2- İbrahim Tatlıses 4
3- Tarkan 6
4- Cem Yılmaz 7
5- Sibel Can 8
6- Seda Sayan 9
7-Sezen Aksu 13
8- Mehmet Ali Erbil 14
9- Gülben Ergen 19
10 – Beyazıt Öztürk .25


Politikalar ve liderler 10

1- R.T. Erdoğan 5
2- Turgut Özal 10
3- Turgut Özal 11
4- Süleyman Demirel 12
5- Atatürk. 17
6- Abdullah Gül 18
7- Bülent Ecevit 22
8- A. Necdet Sezer 32
9- Kemal Unakıtan 39
10- Alparslan Türkeş 41


ATATÜRK DE LİSTEDE

Ve 17. sırada Mustafa Kemal Atatürk yer alıyor. Atatürk'ün adı geçtiğimiz yılki listede ilginç bir şekilde hiçbir şekilde yoktu. Geçen yıl listede yer almamasına ve bu yıl da yaygın bilinirliğine rağmen ancak 17. sırada yer almasını isminin marka kavramıyla pek bağdaştırılmamasına bağlanabilir.

VE İŞTE TÜRKİYE’NİN EN POPÜLER 20 İSMİ

1. Sakıp Sabancı: Geçen yılın bir numarası olan Sakıp Sabancı yerini bu
yıl da muhafaza etti. Hayattayken Sabancı Holding'in kurumsal kimliğiyle özdeşleşmişti. Bugün de bu özelliğini muhafaza ettiğini kolaylıkla söyleyebiliriz.
İsmi Türkiye'nin son zamanlardaki en başarılı üniversitelerinden birinde yaşatılıyor. İsmini yaşatan bir diğer kurum olan Sakıp Sabancı Müzesi geçtiğimiz Mart ayının sonunda biten Picasso sergisiyle hem Türkiye'de hem de dünya medyasında büyük yankı bir uyandırdı.


2. Hülya Avşar: Kariyerine, katıldığı güzellik yarışmasında yaşanan bir sansasyonla başladı. O gün bugündür medyanın gündeminden İnmiyor. Aşklarıyla, polemikleriyle, başarılarıyla hep konuşuldu. Bugünlerde onun televizyonda görünmediği bir tek gün bile yok. Bu yıl Kaya Çilingiroğlu'ndan boşanması medyanın en çok yer verdiği konulardan biri idi. Geçtiğimiz yılın 5 numarasıyken bu yıl dikkat çekici bir çıkışla Sakıp Sabancı'nın ardından ikinci sırada yer aldı.


3. Vehbi Koç: Koç Holding'in artık kurumsal kimliğinin de bir parçası olmuş kurucusu. Ankara'da küçük bir dükkânda başladığı ticari hayatında adım adım İlerleyerek zirveye oturdu. Adı halk arasında zenginliğin sembolüne dönüştü. Türkiye ile birlikte büyüdü. Kurduğu holding bugün pek çok alanda
Faaliyet gösteriyor. Listenin Sakıp Sabancı'da sonraki yaşamayan ikinci ismi. Geçen yıl listenin ikinci sırasındaydı. Bu yıl Hülya Avşar'ın atağıyla bir basamak geriledi


4. İbrahim Tatlıses: Son günlerde bıyıklanın kesmesi nedeniyle medyaya bol bol malzeme verdi. Kariyerinin başından beri ilgiyi üzerinde tutmaktan geri durmadı. Olağanüstü bir ses ve yorumun yanı sıra çok güçlü bir hikayesi var. Sıfırdan zirveye çıkarak bir çeşit Türkiye rüyası yarattı. Şov dünyasıyla sınırlı kalmadı. İsmini başka ticari alanlara da taşıdı ve oralarda da başarı yakaladı. Geçtiğimiz yıl listenin üçüncü sırasında yer alıyordu. Hülya Avşar'ın atağı onu da bir adım geriletti.


5. Recep Tayyip Erdoğan: Refah Partisinin Beyoğlu ilçe Başkanıyken bile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonra popülaritesini adamakıllı artırdı. Bir mitingde okuduğu şiir yüzünden hapis yatınca İslami kesimdeki gücünü artırdı. Kariyeri boyunca üslubunda ve siyasi duruşunda yavaş bir dönüşüm yaşadı. 2002 seçimlerinden sonra Milli Görüş gömleğini çıkardığını söyleyerek bu dönüşümü tescilledi.


6-. Tarkan: Üretkenliği muadili bir çok şarkıcının altında olmasına rağmen çok popüler. İlk albümü başlangıçta çok ses getirmemişti. Ama bu albümün yayınlanmasından aylar sonra bir keşfedildi, pir keşfedildi. Sonraki albümleri büyük ses getirdi. Yıllardır uğraştığı, yılan hikayesine dönen İngilizce albümü ancak bu yıl çıkarabildi, fakat bu albüm beklenen düzeyde ilgi görmedi.


7. Cem Yılmaz: Türkiye'de mizahın sembolüne dönüştü. İsmi neredeyse atasözlerine girecek. Şakayla karışık komiklik iddiasında bulunanlar,
“bir cem Yılmaz, bir de ben' demeye başladı. Büyük yıldızlığın bir alametifarikası olarak dokunulmazlaşıyor. Onu sevmeyen, ona gülmeyen yok gibi.


8. Sibel Can


9- Seda Sayan


10. Turgut Özal


11.Deniz Baykal


12. Süleyman Demirel


13. Sezen Aksu:


14- Mehmet Ali Erbil


15. Bülent Eczacıbaşı


16. Rahmi Koç


17. Atatürk


18. Abdullah Gül:


19. Gülben Ergen


20. Orhan Pamuk

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
23. saate girildi: Tekirdağ'daki yangın geniş alana yayıldı! Müdahale sürüyor
Şara'ya suikast çağrısı: 'Hemen ortadan kaldırılmalı'