Ruslar da Türk uçağını düşürmüş!

Rusya’yla çıkan ‘uçak’ krizinin bir benzerinin 1976’da yaşandığı ortaya çıktı. Ama o zaman Sovyet füzesiyle düşen Türk jetiydi.

Ruslar da Türk uçağını düşürmüş!
Ruslar da Türk uçağını düşürmüş!
GİRİŞ 09.12.2015 07:32 GÜNCELLEME 09.12.2015 07:34
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

24 Ağustos 1976 sabahı saat 09:12’de, Diyarbakır’daki 8’inci Ana Jet Üs Komutanlığın’dan iki adet 2XRF-5A uçakları havalandı. Üsteğmenler Sahir Beceren ve Hikmet Boğatır tarafından uçurulan iki jet, Muş-Ağrı-Siirt-Diyarbakır rotasını izleyecekti. Ancak Muş’tan Ağrı’ya yönlendiklerinde teknik aksaklıklar yüzünden rotadan çıktılar ve Sovyet sınırını ihlal ettiler. Sovyetler birliği bu ihlali füzeyle karşıladı. Atılan dört adet füze, uçaklarımızın hemen dibinde patladı.

NE ÖZÜR NE TAZMİNAT

O anda pilot Sahir Beceren, aldığı talimatla atlayarak uçağı terk etti. Jet, Iğdır’ın 7 kilometre güneyine düştü. Pilot Beceren bir Türk köyüne iniş yaptı. Boğatır’ın kullandığı jet ise derhal Diyarbakır üssüne döndü.

Bugün emekli olan Hikmet Boğatır, o talihsiz günde yaşananları Vatan'a anlattı: “Üsteğmen Sahir Beceren’in liderliğinde sınır hattında  yaptığımız 25 bin fitteki uçuş sırasında aniden büyük bir sarsıntı hissettim. Ancak bir şekilde uçuşa devam ettim. Bu sırada Üsteğmen Beceren’den telsiz cevabı alamadım.  O zaman uçaktan atladığını anladım. Geri döndüğümde 4 füzenin ateşlendiğini diğer arkadaşlardan öğrendim. Bu olaydan sonra Sovyetler tarafından ne özür geldi ne de tazminat ödendi.”

BAŞKA BİR UÇUŞTA ŞEHİT OLDU

Sovyet füzeleri yüzünden hayati tehlike atlatan Üsteğmen Sahir Beceren’in kızı Rutil Beceren Aslı, şunları söyledi: “Babam, 1988 yılındaki Balıkesir’de başka bir uçuş sırasında şehit olmadan önce olayı bana anlatmıştı. Aslında bir köy evinin çatısına düşmüş. Düştüğü yerin Rus köyü olmasından çok korkmuş. Sonra Türk köyüne düştüğünü öğrenince derin bir oh çekmiş.”

YORUMLAR 6
  • alp 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye füze kalkanı satın almalı yerlisi üretilene kadar hava savunma açığı kapatılmalı.
    Cevapla
  • YUSUF 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben o uçağımızın vurulma anının canlı şahidiyim Iğdırlıyım uçağımız gökde ilerliyor peşindeyse güdümlü füze pilot atladı güdümlü füzede uçağı havada vurdu uçak infilak etti paraşütlü pilot ığdırın bir köyüne düşmüştü uçağın parçaları ığdırda meslek lisesine getirilmişti
    Cevapla
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    hadi rusya ... davay davay ... öde su tazminati!
    Cevapla
  • drsdr 8 yıl önce Şikayet Et
    Ruslar özür dilesin,tazminat versin,suçluları yaşıyorsa cezalandırsın,hadi bakalım
    Cevapla
  • Zobu 8 yıl önce Şikayet Et
    Reis rövanşı almış ne güzel işte
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasındaki sürpriz görüşme sona erdi!