Fidan dikerken tarihi keşif yaptı
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, bir çiftçinin tarlasına fidan dikerken bulduğu 100 metrekare büyüklüğündeki mozaik parçası, bölgede büyük heyecana neden oldu. Keşif tarihi bir şehre işaret ediyor...

Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, bir çiftçinin tarlasına fidan dikerken bulduğu mozaik parçasının, bölgede bulunduğuna inanılan tarihi bir şehrin kalıntısının işaretçisi olup olmadığı araştırılıyor. Tavşanlı'nın Çardaklı Mahallesi'nde çiftçilik ve besicik yaparak geçimini sağlayan Metin Akdoğan'ın, tarlasına fidan dikimi sırasında rastladığı mozaiğin halk arasında "Palanga" olarak adlandırılan tarihi bir şehrin habercisi olabileceği ihtimali, bölgede büyük heyecan yarattı.
"BU MOZAİĞİ SERGİLEYECEĞİZ"
Kütahya Valisi Osman Aydın, İl Emniyet Müdürü Coşkun Hayal ve Jandarma Komutanı Albay Tarık Hatipoğlu, mozaiğin yer aldığı alana giderek, incelemelerde bulundu. Osman Aydın, ayaklarının altında yaklaşık 2 bin yıllık bir tarih yattığını belirterek, "İlimizde ikinci bir Çavdarhisar doğuyor. Bu mozaik parçasını sergileyeceğiz, ancak alanın tamamının ortaya çıkması için zaman gerekiyor. Valilik olarak kurtarma kazısının ardından kapsamlı bir kazı yapılması için gerekli müracaatları yapacağız" dedi. Mozaiğin bulunduğu alanda bir tarihi şehir kalıntısının ortaya çıkmasının yöreye büyük yararları olacağını ifade eden Aydın, "Bölgede ne yapılması gerekiyorsa en kısa zamanda elimizden geleni yapacağız" diye konuştu. Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, bulunan mozaiğin Roma dönemine ait olduğunun kesinleştiğini bildirdi. Yapılan ölçümlerde mozaiğin 100 metrekare büyüklüğünde olduğunun anlaşıldığını ifade eden Türktüzün, üzerinde bitki ve hayvan figürleri bulunan mozaiğin parçalar halinde olduğunu aktardı. Türktüzün, mozaiğin yüzyıllardan beri bozulmadığının gözlemlendiğini belirterek, şunları söyledi: "Bir eve ait olduğunu sandığımız mozaiklerin bulunduğu yerin üzerinde, Romalılara ait 5 adet mezar bulduk. Böylelikle mozaiğin Roma dönemine ait olduğunu kesin olarak belirlendi. Elimizdeki bulgulara göre mozaiğin bulunduğu yerin daha önce ev olarak kullanıldığını, daha sonrada mezarlığa dönüştürüldüğünü sanıyoruz. Bu bölgenin halk arasında 'Palanga kenti' olarak bilinen şehir olduğunu sanıyoruz, ancak yapacağımız araştırmalar sonucunda kentin Roma dönemindeki asıl ismine ulaşabiliriz. Kazı çalışmalarımız devam edecek."
"İLÇENİN GELECEĞİ İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLABİLİR"
Tavşanlı Belediye Başkanı Ali İhsan Çakır da AA muhabirine, fidan dikimi sırasında ortaya çıkan mozaiğin, ilçenin geleceği için bir dönüm noktası olabileceğini vurguladı. Mozaik parçalarının Tavşanlı'da sergilenmesi için gerekli her türlü çalışmayı yapacaklarını belirten Çakır, bu konuda ilçede geçen yıl hizmete giren kültür sarayında yer belirleme çalışmalarına başladıklarını bildirdi. Çakır, şunları kaydetti: "Bir tesadüfle ortaya çıkan, yıllardır dededen toruna aktarılan Tavşanlı'da 'Palanga' isimli tarihi kent efsanesinin aydınlanmasındaki ilk ışık bütün ilçeyi heyecana boğdu. Ünlü tarihçi Hamilton'ın da aralarında bulunduğu bilim adamları, hep Tavşanlı'da eski çağlarda sanılandan öte çok büyük bir yerleşim olduğunu tahmin ederek, geniş kapsamlı bir çalışma yapılmasını gerektiğini belirtmişlerdi, ancak şimdiye kadar tesadüfen bulunan mezar stelleri, sütun başlıkları, çanak- çömlek kalıntıları dışında bir araştırma yapılmamış. Şimdi ortaya çıkan bu mozaiklerle yeniden umutlarımız alevlendi. Bugüne kadar kömür ve madenle geçinen Tavşanlı, önümüzdeki yıllarda toprağın altında yatan hazineleriyle hem termal hem kültür turizminin merkezi olacak. Biz belediye olarak bütün müracaatlarımızı yapacağız. Kapsamlı bir kazı için de ne gerekiyorsa yapmaya hazırız."