Paralel'in 'üstün zekâlı' tezgâhına mühür

Paralel Yapı'nın Hacettepe-Teknokent'te 'üstün zekâlı öğrenciler merkezi' olarak tahsis edilen araziye konukevi ve yurt yaptığı ortaya çıktı

Paralel'in 'üstün zekâlı' tezgâhına mühür
Paralel'in 'üstün zekâlı' tezgâhına mühür
GİRİŞ 29.12.2015 10:42 GÜNCELLEME 29.12.2015 10:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması ana davası soruşturması kapsamında, örgütün üniversiteler içindeki kirli tezgâhı da ortaya çıkarıldı. Savcılık soruşturma dosyasına göre, örgüt Hacettepe Teknokentt'te "Üstün zekâlı öğrenciler merkezi" adı altında tahsis edilen araziye konukevi ve cemaat yurdu yaptı. Kullanım izni bile alınmadan açılan yurda 2 hafta önce savcılık kararıyla mühür vuruldu. Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ndeki inşaatlar için ucuz maliyet ile çekilen kredilerin başka yerlerde kullanıldığı, 17 Aralık operasyonu sonrası örgüte yakın müteahhitler lehine işlemler yapıldığı belirlendi.

BİLİM DEĞİL PARALEL YUVASI 

Savcılık dosyasına giren Hacettepe Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne ilişkin usulsüz uygulamaların ardından Paralel Yapı ile bağlantılı olan üniversitelerdeki teknokentler de mercek altına alındı. Raporda şu tespit yapıldı: "Üstün zekâlılar için kolej, üniversite öğrencilerine yurt projesi 2012'de Teknokent Yönetim Kurulu'nda kabul edildi. Toplam 235 bin 727 metrekarelik alan, Hacettepe Klinik'e 49 yıllığına tahsis edildi. Ruhsatlar ise konukevi, üstün zekâlılar araştırma merkezi olarak alındı. Ancak bu merkez yatırım listesinden çıkarıldı. Teknokent'in arazisine öğrenci yurdu, sosyal tesis, ticari merkezlerin inşası planlandı. Bu süreçte kendilerine yakın şirketlere üst kullanım hakkı verilerek, bu arazileri ipotek ederek milyonluk krediler kullanmaları sağlandı. Sadece Türkiye Sınaî Kalkınma Bankası'ndan 90 milyon dolar kullanıldı." 

YÖNETMELİĞİ DE ÇİĞNEDİLER 

Hacettepe Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde inşaat süren konulara ilişkin savcılığa gönderilen bilgi notunda şu tespitlere yer verildi: "İncelemelerde, AR-GE ofis binasının inşaat ihalesine ilişkin herhangi bir evrak bulunmadı, ihalenin teknik şartnamesinin olmadığı belirlendi. Blok halinde Lotus A.Ş.'ce yapılan inşaatlar ile ilgili bölgedeki kat yüksekliği dikkate alınmadan, Ankara imar yönetmeliğine aykırı inşaat yapıldı." 
 Yapılan binalar için kira garantisi verilerek müteahhit lehine avantaj sağlandı. 17 Aralık operasyonu sonrası yapılan zeyilname ile müteahhit lehine gelir paylaşım modelinin yüzde 30-70 olarak değiştirildiği, Ankara Kapital A.Ş.'ye devir edilebilir temlik hakkı verildiği tespit edildi. Ankara Kapital A.Ş.'ye verilen hak ile inşaat yaptığı adayı da kapsayan tüm parselde bulunan taşınmazların haksız yere ipotek kapsamına alınarak kredi imkânı sağlandığı ifade edildi. 

KREDİLER BAŞKA YERE... 

Maliyetinin 800 dolar/m2 olarak taahhüt edildiği, fakat bakanlık ve belediye mevzuatına uygun olmayan ucuz maliyet ile çekilen kredilerin başka yerde kullanıldığı, hiçbir denetim yapılmadığı kaydedildi. Savunma bloğu olarak Vendeka A.Ş tarafından yapılan inşaat ile ilgili ihale hiçbir inşaat tecrübesi olmayan yazılım şirketi Vendeka A.Ş.'ya verildi. Dolgu zemin üzerine temel atılarak temel ve birinci katta meydana gelen çatlak ve çökmeler fore kazık dikilerek sağlamlaştırıldı. Maliyetin 850 dolar/m2 olarak taahhüt edildiği, fakat mevzuata uygun olmayan ucuz maliyet ile çekilen kredilerin başka yerde kullanıldığı belirlendi. 

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 1
  • aziz 8 yıl önce Şikayet Et
    her zaman yaptıkları iş ...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Putin'in 5. dönemi başladı
Gelinin duvağını toplarken başından vurulmuştu: 3 aylık hamile kadından acı haber!