Türkiye'nin İHA yol haritası değişiyor

İHA yol haritası Türkiye'nin bu alanda aldığı mesafe, teknolojik gelişmeler ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar dikkate alınarak revize edilecek

Türkiye'nin İHA yol haritası değişiyor
Türkiye'nin İHA yol haritası değişiyor
GİRİŞ 31.12.2015 11:57 GÜNCELLEME 31.12.2015 11:57
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) koordinasyonunda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), sektörde yer alan ilgili sanayi kuruluşları, enstitüler ve üniversite temsilcilerinin katılımı ile ortaya konulan ve 2011-2030 yıllarını kapsayan İHA yol haritasında değişikliğe gidilecek. 

Operasyonel, endüstriyel ve teknolojik anlamda nasıl bir İHA yetenek düzeyine ulaşılmak istendiğinin ortaya konulduğu yol haritası, tedarik ve Ar-Ge projelerinin yönlendirilmesine, şirket ve devlet kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını sağlamaya yönelik planlamalara yardımcı olacak bir başvuru kaynağı niteliği taşıyor.

İHA yol haritası, Türkiye'nin bu alanda aldığı mesafe ve teknolojik gelişmeler dikkate alınarak revize edilecek ve bu şekilde güncel tutulması sağlanacak.

Yol haritasının, "Taktik sınıf İHA platformu dahil bütün alt sistemlerin milli olarak geliştirilmesi" stratejisine yönelik çalışmalar kapsamında 2 taktik sistem Bayraktar TB2 ve Karayel İHA'ları üretildi. Her 2 platform da TSK tarafından kullanılıyor. 

Bayraktar TB2'de yüzde 93'lük yerli katkı oranına ulaşıldı ve hemen hemen bütün alt sistemlerin milli olarak üretilmesi söz konusu.

"Operatif sınıf İHA platformu, görev bilgisayarı ile alt sistemlerin milli olarak yurt içinde üretilmesi" stratejisine yönelik ANKA Geliştirme Projesi'nde yurt dışından hazır alınan pek çok akıllı kutu ANKA-S projesinde yerlileştirildi. Uçuş kontrolü ve görev bilgisayarı ASELSAN ürünü oldu. Platformun üzerine konulacak kamera da ASELSAN tarafından geliştirildi. 

Aracın genel tasarımı Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) tarafından yapılırken, üzerine giydirilen bütün elektronik sistemlerin özellikle donanımsal tarafı ASELSAN imzası taşıyor. Bazı kritik alt sistemlere ilişkin yerlileştirme çalışmaları ise devam ediyor. 

Taarruzi İHA'nın rotası milli proje

"Stratejik, taarruzi ve muharip sınıf İHA sistemleri için çok uluslu konsorsiyum programlarına katılım sağlanması" stratejisinde değişikliğe gidildi. Taarruzi İHA'da yurt dışında tedarik ya da konsorsiyum seçenekleri milli geliştirme projesine dönüştürüldü. SSM, taarruzi İHA'lara yönelik teklife çağrı dosyası hazırlama çalışmalarını sürdürüyor. 

Stratejik ve muharip İHA'da ise konsorsiyum modeli üzerindeki çalışmalar devam ediyor. 

Bu gelişmeler dikkate alındığında, 2011'de hazırlanan yol haritasına göre 2015 itibarıyla gerçekleşmesi gereken hedeflerin çoğu tutturuldu. Döner kanat İHA sistemlerinde Deniz Kuvvetleri için yapılan gemiye konuşlu İHA'lara yönelik çalışmalarda ise biraz daha zamana ihtiyaç duyuluyor.

İHA teknolojilerine yönelik bu gelişmeler ve oluşan yeni beklentiler ışığında İHA Yol Haritası güncellenecek. Bu kapsamda ilk olarak mayıs ayında İHA'lar konusunda farkındalığı artırmak için kapsamlı bir sempozyum yapılması planlanıyor. Daha sonra mevcut dokümanın güncellenmesine yönelik alt çalışma grupları oluşturulacak ve bu çalışmalar sonunda taslak doküman çıkarılacak.

İHA yol haritasının revize halinin Mart 2017'de yayımlanması bekleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • assas 8 yıl önce Şikayet Et
    Tb2 Bayaraktarin biraz daha gelismisini yapip..SAR-SATCOM-VS...Benzeri unsurlarida koyarak taktiksel yapisina uygun devam gelistirilmesi.TUSAS ANKA ISE DAHA ZIYADE TAARRUZ IHA OLARAK yani, herkesin anlayacagi insansiz savas ucagi olarak 10 sene icinde gelistirilmesi lazimki..O SINIFA GIRMEYI BASARALIM.hali hazirda öyle bir gelistirme ABD disinda suan yok gibi.Gizli sakli yoksa tabiii!!!!!
    Cevapla
  • ali 8 yıl önce Şikayet Et
    herşeyi kendimiz yapalım
    Cevapla
  • nickel can 8 yıl önce Şikayet Et
    çok daha hızlı olmalıyız çok yavaş ilerleme sağlıyoruz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar