Cenazede bir kişi bile olmayınca imam ağladı

Hayatını kaybeden 9 Suriyeli mültecinin cenazesi İzmir Bayraklı’daki kimsesizler mezarlığında toprağa verildi.

Cenazede bir kişi bile olmayınca imam ağladı
Cenazede bir kişi bile olmayınca imam ağladı
GİRİŞ 15.01.2016 07:07 GÜNCELLEME 15.01.2016 11:10
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Al Jazeera Türk, İzmir'de hayatını kaybeden mültecilerin cenaze törenine gitti. Suriyeli mültecilerin cenazesine imamdan başka kimse katılmıyor.

İşte Güray Ervin'in o haberi:

35 yıllık imam Ahmet Altan, en zor görevlerden birini yerine getirmek üzere. Selâmını verdiği cenaze henüz 2 yaşında. O, ailesiyle birlikte umut yolculuğuna çıkan Suriyeli bir mülteci. Resmi belgede hakkında düşülen not ‘kimliği meçhûl cenin’…
 
Altan, cenazesiyle bir başına… Arkasında namaza duran hiçbir cemaat yok. Dua etmekte zorlanıyor. Zaten, çok fazla da dayanamıyor. Cebinden çıkardığı kâğıt mendille gözyaşlarını siliyor. Duaya geçmeden İmam Altan’ın ağzından tek bir cümle dökülüyor: Çocuk olunca dayanmak çok zor.
 

8 cenaze daha var. Onlar da cemaatsiz… Saf tutanlar, sırt verenler de imamlar, mezarlık görevlileri. Haklarında yaşları ve yolculuklarının nerede sonlandığı dışında bir bilgi yok. Cansız bedenleri Çeşme, Didim ve Kuşadası’nda bulundu. Yunanistan’ın Sakız Adası’na geçmeye çalışırken boğularak hayatlarını kaybettiler. 9 Suriyeli mültecinin cenazesi Doğançay Mezarlığı’nda toprağa defnedildi. Mezarlığın 412. adasına…
 
412 adanın sessizliği
 
İzmir’in Bayraklı ilçesine bağlı Doğançay Mezarlığı’nda 412 ada ‘kimsesizler mezarlığı’ olarak geçiyor. 32 Suriyeli mültecinin de mezarı burada.

 
Ahmet Altan, 4 buçuk aydır İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğançay Mezarlığı’nda. Türk sularında yolculukları sonlanan Suriyeli mültecilerin cenazelerini defnetmek onların yükümlülüğünde. İmam Altan, yorgun. Sabır ve duaya sığınıyor ama biraz da sitemkâr.  
 
"Gerçekten çok zor bu işi yapmak. Ama manevi yönü ağır basıyor. Dünya maalesef gözünü kapatmış seyrediyor, çok yazık. Ama ister Hristiyan, ister Musevi, isterse Müslüman olsun insan insandır. İnsana değer vermek lazım. İnsanlar o kadar gaddarlaşmış ki... … Ayak ayak üstüne atmışlar seyrediyorlar. Şu masum yavrunun günahı neydi?

Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmeye çalışan yolda hayatlarını kaybeden mültecilerin cenazeleri, otopsi yapıldıktan sonra 15 gün morgda bekletiliyor. Bu süre içinde bir yakını tarafından alınmayan cenazeler, DNA örnekleri alındıktan sonra Doğançay Mezarlığı'nda kimsesizler için ayrılan 412 numaralı adaya defnediliyorlar. 

YORUMLAR 48
  • temiz bey 8 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman olarak utanmamız lazım !
    Cevapla
  • senol 8 yıl önce Şikayet Et
    boş gezen emekliler bu cenazeleri takip etse çok sevaba girerler
    Cevapla
  • Karahan 8 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman olarak dertleriyle dertlenmedik, seslerini duymadık, cenaze namazlarına bile katılmadık bari bir Fatihayı çok görmeyelim cemaati müslimin.
    Cevapla
  • OKUMAK 8 yıl önce Şikayet Et
    dualarımız onlara
    Cevapla
  • Arif BİLGİN 8 yıl önce Şikayet Et
    Yazıklar olsun orada yaşayanlara! Bir kere sorsanız MÜSLÜMANIZ derler; oysa dinimizde vefat eden bir insanı defnetmek FARZ-I AYİNDİR. Yani Allah'ın kesin emirlerindendir. Bundan o beldede yaşayan her akıl baliğ insan sorumludur. Ancak defini üstlenen beş altı insan çıkarsa o görev FARZ-I KİFAYE durumuna geçer... Yazık ki ne kadar...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!