Parmaklarıyla gören adam

ANSİAD'ın 2016 yılı ikinci olağan toplantısının konuğu, görme engelli ressam Eşref Armağan ve menajeri Joan Eröncel oldu.

Parmaklarıyla gören adam
Parmaklarıyla gören adam
GİRİŞ 27.01.2016 00:11 GÜNCELLEME 27.01.2016 00:11

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Başkanı Abdullah Erdoğan ve ANSİAD üyesi işadamlarının katıldığı Akra Barut Hotel’deki toplantıda ‘Parmaklarıyla Gören Adam’ başlıklı sunumda Eşref Armağan’ın eserlerinin sunumu yapıldı. Türk ressam Eşref Armağan, görme engelli olarak dünyaya geldiğini ve 4-5 yaşlarında bu durumu fark etmeye başladığını söyledi. Armağan, babasının, sürekli kendisine ‘önüne dikkat et' diye uyarıda bulunduğunu, annesine veya diğerlerine aynı uyarıda bulunmadığını, bu durumu sorduğu zaman gözlerinin görmediğini öğrendiğini kaydetti.

ELMA ÇİZMEYE KARAR VERDİ 

Dünyaya böyle geldiğini kabullendiğini belirten Armağan, “Çocukluk yıllarımda ‘Böyle öleceğim, geriye dönüş yok. Bu dünyada yaşayıp bu şekilde öleceksem, dünyayı tanımak istiyorum’ diyerek, önce avucuma sığan nesneleri ve renklerini sorarak öğrenmeye başladım. Adını, sesini duyduğum, yediğim şeylerin şekillerini öğrenmek istedim. İki elime sığabilecek şeylerin ismini ezberlemek zorundaydım, aynı zamanda incelerken soruyordum. Birkaç sene sürdü ve bir elma çizmeye karar verdim” dedi.  

BOYALARI SIRAYA DİZİYOR, FIRÇA YERİNE ELİNİ KULLANIYOR 

Çizgiyi görmek için önce parmağının görmesi gerektiğini anlatan Armağan, özel plastik bir nesne üzerinde çizimler yaptığını, kişilerin tepkisine göre neyi, ne kadar, nasıl yaptığını anlayabildiğini dile getirdi. İlk yıllarında kuru boya kullandığını ve babasına boyaları sıraya dizdirdiğini kaydeden Armağan, “Renk olayı diye beynimde hiç kavram yok. Sadece neyin ne renk olduğunu ezberledim ve boya sıralarına göre çizdim. Hepsi sıvı bir madde, sıraya dizip hangi sırada hangi renk var ezberledim. Ama görüntü olarak hiçbir şey yok. Ve ellerimle boyuyorum, fırçayla yapamam. 60 senedir boyalar aynı sırada durur” dedi. 

Kendisiyle karşılaşan insanların çok şaşırdığını ifade eden Armağan, ilk tepkinin “Nasıl yapar” olduğunu ifade etti. Eşref Armağan, Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. John Kennedy’nin kendisinin dünyada tanınmasına öncülük ettiğini söyledi. Harvard Üniversitesi’nde testten geçtiğini de anlatan Armağan, “Doğuştan görme engelli birinin hayal edemeyeceğini düşünüyorlarmış ama tıp değişti. Göz yerine dokunma gücüyle beyin algılıyor. Harvard’dan çıkan sonuçla normal gören bir insan birşeye baktığında test yaptıkları cihazın belirli bir bölgesinde ışıklanma olurmuş, benim ellerim bir şey çizmeye başladığında da aynı bölgede ışıklanma yaşanmış. Yani parmaklarımın göz gibi gördüğü hissedildi. Bu da dünyada hiç görülmemiş bir olay” diye konuştu. 

HİÇ EĞİTİM ALMADI 

Görselliğe dayalı olan resim sanatını hiç eğitim almadan, bütün tekniklerini kendi başına uygulayarak ışığı, boyutu her şeyi yerli yerine yerleştirip normal gören ressamlar gibi resim yapabildiğini ifade eden Armağan, “5 duyusu sağlam olup da hiçbir şey yapamayanlar ve engellilerimiz mücadele etsin. Çünkü her engellinin yapabileceği bir iş var. Başarmak için istemek, sabırlı olmak ve bıkmamak gerekiyor” dedi. 

CLINTON VE DEMIREL TABLOLARI YAPTI

ABD eski Başkanı Bill Clinton, Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Semra Özal, Berna Yılmaz gibi isimlerin portelerini yaptığını kaydeden Armağan, “Kişi resminde sima benzetmek görmez için olanaksız. Simayı benzetebilmek için o kişinin fotoğrafının büyültülerek kabartma yapılması lazım. Çivi ve el ölçülerimle aynısını yaptım. Gören insanlar da benzeyip benzemediği anlatılıyor. Onlardan ‘benzedi’ yanıtını alınca boyamaya geçiyorum” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor