Büyükanıt'ın bilinmeyen portresi
Gündemin tartışılan ismi Org. Büyükanıt'ın dedesinin mezarının İsrail'de olduğundan eşiyle tanışmasına, mezun olduğu okuldan hobilerine kadar tam kapsamlı portresi...

Murat Gürgen'in haberi
Orgeneral Mehmet Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığına atanması içeride ve dışarıda çok farklı beklentilere yol açtı. Laiklik konusunda hassas olan çevreler 'sert çıkışlar yapmasını', AKP çevreleri 'hükümetle uyum içinde çalışmasını', basın mensupları 'Genelkurmay-medya ilişkilerinin rahatlamasını', Fenerbahçeliler ise Tümer Metin'in askerlik sorununun çözülmesini bekliyor. Başta Yunanistan olmak üzere dış dünya ise Büyükanıt'ın özellikle AB politikasını merak ediyor. Onun ileride Genelkurmay Başkanı olacağını 27 yıl önce söyleyen Kenan Evren, Yaşar Büyükanıt için, 'Herkesin kendine göre bir yoğurt yiyişi vardır' demişti. Şimdi akıllardaki soru 'Büyükanıt'ın yoğurdu nasıl yiyeceği...'
2 gün erken doğsa başkan olamayacaktı
Rahat tavırları ve sosyal yönüyle farklı bir komutan portresi çizen Büyükanıt'ı Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturtan kaderi, doğumuyla başladı. Fikriye Hanım ve Mehmet Sırrı Bey'in oğulları, Eyüp'teki mütevazı evde, eğer l Eylül'de değil de 2 gün önce doğmuş olsaydı, tarihe 'Türkiye'nin 25'inci Genelkurmay Başkanı' olarak geçemeyecekti. Çünkü 30 Ağustostan önce doğsaydı, Türk Silahlı Kuvvetieri'nin yaş haddi hesaplaması nedeniyle, 2005'te Kara Kuvvetleri Komutanlığından emekliye ayrılacaktı. Ama Genelkurmay Başkanlığına atanınca yaş haddi 67'ye yükseldi ve doğum tarihinin çizdiği yol, onu 2 yıl için bile olsa Genelkurmay Başkanlığına taşıdı.
Eyüplü Paşa, Kasımpaşalı Başbakanla aynı okuldan
Büyükanıt, annesini kaybettiğinde 9 yaşındaydı. Babası yeniden evlendiyse de Mehmet Yaşar'ın yetişmesinde dayısı ve ablası Suzan'ın büyük emeği geçti. Dayı Bahaettin Eryaşar Sultanahmet'te esnaftı, Mehmet Yaşar okul çıkışlarında soluğu dayısının yanında alırdı. Büyükanıt'ın eğitim gördüğü Eyüp Ortaokulu'na sonraki yıllarda Kasımpaşalı Başbakan Erdoğan'ın da yolu düşecekti. Erdoğan da imam hatip sonrası fark derslerini bu okulda vermişti.
Dayısı 'Asker ol, hayatın kurtulsun' diyordu
Mehmet Yaşar asker olmak istiyordu. Dayısı da onun asker olması halinde iyi ve rahat bir yaşama kavuşacağını düşünüyordu. Dayısının kendi için çizdiği bu yola 'Evet' diyen Mehmet Yaşar, astsubay okulu sınavlarına girdi. Bu sınav, kaderin geleceğini etkileyen ikinci bir oyunu sayılabilirdi. Belki astsubaylıktan subaylığa geçiş için bütün yolları deneyecek ve yine Genelkurmay Başkanı olacaktı. Belki de astsubay olarak görev yapıp emekliye ayrılacaktı. Ama astsubaylık sınavını kazanamadı ve bu yol o yıl için kapandı.
Sınıfta kalmak onu zirveye kadar taşıdı
ilkokuldan sonra girdiği bu sınavı kazanamamak onu biledi. Ve ortaokulu bitirdikten sonra girdiği askeri lise sınavını kazandı. Erzincan Askeri Lisesi'ne kaydoldu. Ama lisenin ilk yılında sınıfta kaldı. Bir yıl kaybetmeye çok üzülmüştü... Aslında 'kayıp' gibi görünen bu l yıl da tıpkı doğum tarihi gibi TSK'daki yaş ve kıdem hesaplarını denk getirmiş, Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanı olmasındaki önemli milatlardan biri olmuştu. Zaten sonraki yıllarda okul birinciliklerini de kimselere kaptırmadı.
Kendisi gibi asker olan erkek kardeşi öldürüldü
Mehmet Yaşar Büyükanıt'ın erkek kardeşi Mednan Erkan da abisinin izinden gitti. O da askeri okul sınavlarına girdi, tıpkı abisi gibi o da ilk yıl sınıfta kaldı. Mednan Erkan'ın askeri kariyeri abisi kadar olamadı, o subaylıkla yetindi ancak aşık olup evlendiği bir ilkokul öğretmeni tarafından 1991 yılında öldürüldü.
Fen fakültesinden ayrılıp Kara Harp'e yazıldı
Mehmet Yaşar, sonraki yıllarda özellikle matematik ve fen derslerinde son derece başarılı oldu. Ankara Fen Fakültesine başladı. Matematik öğretmeni olacaktı. Ancak askerlik tutkusu ağır bastı ve Fen Fakültesinden l ay sonra ayrılıp, Kara Harp Okulu'na katıldı. Erzincan Askeri Lisesi içki ayrıldığı istanbul'a yeniden kavuştu. 1961'de de mezun olarak TSK'daki kariyerine adımattı.
Orgeneral Büyükanıt da bir şehit torunu...
Birinci Dünya Savaşı sırasında şehit düşen dedesinin mezarı Filistin'de bulunuyor. Daha birkaç yıl önce yüksek rütbeli bir subayken Filistin'de o mezarı ziyaret etme fırsatı buldu ve Fatiha okuyup, mezarın onarılmasını sağladı. Şimdi ise bütün dünyanın gözü önünde yaşanan Filistin sorunu konusunda kritik kararlarda söz hakkı olacak. Kısa süre sonra Ortadoğu'daki savaşın sona erdirilmesi için kurulacak uluslararası barış gücüne de Türk askeri gönderilmesi gündeme gelecek.
Atletizm hakemi
Büyükanıt'ın tek merakı futbol değil. 1963 yılından bu yana atletizm hakemi lisansına sahip. Bu yıl düzenlenen Kara Kuvvetleri Atletizm Yarışması'nda sembolik olarak hakemlik yaptı. Tabanca atarak erkekler 800 metre koşusunun startını veren Org. Büyükanıt'a, yenilenen hakemlik lisansı takdim edildi. Renkli olduğu kadar şakacı ve hoş sohbet bir kişiliği olan Orgeneral Büyükanıt start verdiği sırada kendisine çok yaklaşan bir basın mensubuna gülerek 'İstersen sana sıkayım' esprisi yaptı.
Ve iyi bir yüzücü
Harbiye yıllarında başta atletizm, futbol, yüzme ve atıcılık olmak üzere sporun pek çok dalıyla ilgilenen Büyükanıt, iyi bir de yüzücü. İstanbul Boğazı'nı birkaç kez yüzerek geçti.
Fenerbahçeliler Tümer için bir 'güzellik' bekliyor
Büyükanıt, 1. Ordu Komutanı olarak İstanbul'da görev yaptığı 2004 yılında, takımının şampiyonluğunu Kadıköy caddelerinde otomobiliyle tur atarak kutlayacak kadar koyu bir Fenerbahçeli. Cebinde sarı lacivert tarak taşıyan komutan takımın birçok maçını da stadyumda izliyor. Büyükanıt'tan Fenerbahçelilerin bir beklentisi var; yeni transfer Tümer Metinle ilgili. Tümer Metin 32 yaşında ve askerliğini yapmadı. Kısa süre zarfında askere gitmesi gerekiyor. Fenerbahçeliler komutanın bir 'güzellik' yapıp Tümer'in askerlik sorununa bir çözüm bulmasını bekliyor. Ancak Büyükanıt'ı tanıyanlar, Paşa'nın 'kendi çocuğuna dahi ayrıcalık yapmayacağını' söylüyor.
Diyarbakır'ın Taşa Baba'sıydı kızını da burada nişanladı
Büyükanıt, Fenerbahçe'ye tribünden yıllardır verdiği desteği Diyarbakır'da kolordu komutanı olarak görev yaptığı 1996-1998 yıllarında da Diyarbakırspor'a veriyordu. Hemen her maça gider ve 20 bin kişilik stadı selamlardı. PKK terörünün tüm hızıyla kasıp kavurduğu yıllardı. Diyarbakırlı sporseverler onu 'Paşa Baba' tezahüratıyla selamlayıp bağrına basıyordu. Yaşar Büyükanıt'ın kızından ayrıldığı kent de burası oldu. İstanbul'da elektrik mühendisliği okuyan kızı Bengü, evlilik izni için babasının karşısına burada çıktı. Ve Üsküdar'daki bir bilişim şirketinin ortaklarından olan Ercan Bey'le nişan yüzüklerini burada taktı.
Günlük tutuyor
Yakın çalışma arkadaşlarının anlattığına göre her gün düzenli olarak bir günlük tutuyor. Bu günlüğüne küçük notlar alıyor ve olayları krokilendiriyor. Bir konuya ilişkin bağlantı kurmak istediğinde bu krokilere dönüyor.
Okumaya da çok meraklı
Savunma ve askerlikle ilgili yabancı yayınlar kadar güncel ve edebi kitaplara da ilgisi büyük. Evindeki zamanının büyük bölümünü Türkiye'de ve dünyada yeni yayımlanan kitapları okumakla geçiriyor. Özellikle tarih kitaplarına ilgi gösteriyor.
Yumuşak, esprili
Entelektüel bir komutan. Ve kimilerinin 'şahin' diye tanımladığı katı kişiliğin gerisinde yumuşak ve şakacı bir yapının yanı sıra şairlik de bulunuyor. Atatürk'ün 125'inci doğum yıldönümü nedeniyle Harp Okulu'ndaki konserde seslendirilen 'Yüce Harbiyelim Marşı'nın sözleri ona ait.
Hatırşinaz
Birçok komutanın aksine kendisini evinden almaya gelen şoförünün ve emir subayının dahi elini her gün sıkıyor, onlara hal hatır soruyor.
Tercihi viski ve cin
Orgeneral Hilmi Özkök'ün ısrarıyla bırakıp yeniden başladığı sigara, 2 yaşındaki torununun da en büyük şikayeti. Büyükanıt, torunu Bengisu'nun 'Dede bırak' dediğini anlatıyor. Paşa'nın favori içkileri ise viski ve cin.
Ayakkabısı Jag Club
Tatil günlerinde spor giyimi tercih ediyor. Üniformasını ise 'emlak kralı Donald Trump'ın tercih ettiği marka' olarak adını duyuran Jag Club ayakkabılarıyla tamamlıyor. Jag Club, Paşa için 45 numara ayakkabıları el işçiliğiyle üretiyor.
35 Yıllık eşini ilk kez vapurda görüp aşık oldu
Büyükanıt'ın, 35 yıllık eşiyle tanışması da hâlâ komutan dostları arasında espri konusu... Hikaye o ki, Paşa vapurda gördüğü genç kızdan çok hoşlanır. Cesaretini toplayarak yanına yaklaşır ve 'Ben askerim' der. O gün sivil giyindiğinden Filiz Hanım inanmaz ve 'Kimliğini göster' der. Sonra bu tanışma, 6 Ağustos 1971 günü evliliğe kadar varır. İlginç bir tesadüf ki, Büyükanıt 35'inci evlilik yıldönümünü yani bugünü, Genelkurmay Başkanlığına atama kararnamesi yayımlanmış olarak kutluyor. Filiz Hanım, evinde yardımcı olsa bile eşine kendi eliyle yemek hazırlamaya hep özen gösteriyor. Büyükanıt ise lezzetli ve sağlıklı olduğu için özellikle zeytinyağlı yemekleri tercih ediyor.
Hürriyet'in haberi
İlk olarak Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'e iletilen, daha sonra internete vecep telefonlarına düşen mesajda, 'Org. Büyükanıt'ın kökleri İsrail'e dayandırılıyor. Bakın araştırın dedesinin mezarı da orada. Araştıranlar mezarı tespit etmişler, dorulatmışlar' deniyordu.
Gerçekten de Büyükanıt'ın dedesi Birinci dünya Savaşı'nda o topraklarda savaşmış bir Osmanlı zabitiydi. Ve o savaşta şehit düşmüştü. Hatta İsrail Genelkurmayı bu mezarı tespit etmiş, jest olsun diye de düzenlettirip Büyükanıt'ı davet etmişlerdi.
(Fatih Çekirge'nin köşe yazısından)
-
Ersen Gürpınar 13 yıl önce Şikayet EtKaderin çilvesi. Bu ülke için en çok şehit ve gazisi olan assubayların önyargılarla oluşan haksızlıklarını yazdığımız zaman bazı dangalaklar kardeşim sizde biraz gayret edip harp okuluna girseydiniz diyorlar ya TSK Genelkurmay başkanı Büyükanıt'ın assubay okulu sınavlarını kazanamayıp sonra askeri lise sınavlarını kazandığını okuyunca acaba yüzleri kızarırmı? önyargıyı bırakın birlikte çalışıp birbirinizin kuçağında can verdiğiniz askerler arasında ayırımcılık yapmayın bu hem insanlık suçu hemde vicdansızlıktır ayrıca ordudaki sevgisizlik sarmaşığını büyütüyor adalet ve eşitlik sağlayın çünki adalet birgün herkese gerekecektirBeğen Toplam 6 beğeni