Zühtü Arslan: Yüzde 50 arttı!

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan mahkemenin 54. kuruluş yılı töreninde önemli açıklamalarda bulundu.

Zühtü Arslan: Yüzde 50 arttı!
Zühtü Arslan: Yüzde 50 arttı!
GİRİŞ 25.04.2016 10:43 GÜNCELLEME 25.04.2016 16:55
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

AYM Başkanı Zühtü Arslan, AYM'ye bireysel başvuruların sonuçlandırılma oranının önceki yıla göre yüzde 50 arttığını söyledi. Arslan ayrıca AYM'ye bireysel başvuruların AİHM'e başvuru oranını düşürdüğünü açıkladı.

Zühtü Arslan'ın açıklamalarından satırbaşları:

"HUKUK DEVLETİ, TARAFSIZ SAVCI VE HAKİMLERE BAĞLIDIR"

Rejimlerin hukuk devleti olarak nitelendirilmesi de tarafsız savcı ve hakimlere bağlıdır. Anayasa mahkemesi insan haklarının ve özgürlüklerinin başlıca nitelediği yargı bağımsızlığını korumak içindir. Hukuk devletinin tam olarak tesisi için yargı yetkisini kullanan hakimin de bizatihi erdemli olması gerekir. Bu bağlamda İbni Rüşd'ün hakimin erdemli olmasına dair asırlar önce söyledikleri bugün de geçerlidir. 

İbni Rüşd'e göre ahlakı kötü olan bir hakim adil olamaz. Hukuk devleti kuşkusuz jüristokrasi, yani hakimler devleti anlamına da gelmemektedir. Anayasa mahkemesinin kendisine verilen bu görev çerçevesinde katkıyı nicelik ve niteliksel olarak ele almak gerekir.

YÜZDE 50 ARTTI

Yapılan toplam bireysel başvuru sayısı 59 bin 333. Bu başvuruların yüzde 63'ü mahkememiz tarafından sonuçlandırılmıştır. Gelen başvuruları sonuçlandırma oranı her geçen gün artmaktadır. Başvuruları sonuçlandırma kapasitesi 2015 yılında yüzde 50 artış göstermiştir. 

Bireysel başvuru kararlarının yüzde 73'ü adil yargılanma hakkı ihlallerine aittir. Bireysel başvuru hakkından sonra AİHM'e yapılan başvuruların sayısı azaldı. Anayasa mahkemesi başvuru yapanların din mezhep gibi farklara bakmaz herkese eşit davranır. 

TERÖRÜN BAŞLADIĞI YERDE SÖZÜN ÖNEMİ KALMAZ

İnsanlığı karara gömen terör olaylarının insanların hayatlarını değil aynı zamanda ifade özgürlüklerini ve kendilerini ifade etme haklarını elinden alır. Terörün ve şiddetin başladığı yerde sözün hiç bir önemi kalmaz.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 10
  • tuzda koktu 8 yıl önce Şikayet Et
    aym ye başvurunun yüzde elli artması..Yargıya güvenin yüzde 20nin altına düşmesiyle ilgili yani türkiyede tuzda koktu
    Cevapla
  • H.B.V 8 yıl önce Şikayet Et
    AYM Başkanı oraya hiç yakışmamış ?
    Cevapla
  • temiz bey 8 yıl önce Şikayet Et
    keşke bu AYM hiç olmayaydı, boşuna para alıyor milletin karnını ağrıtıyorlar !
    Cevapla
  • Tayyar Ünal 8 yıl önce Şikayet Et
    Hukuk devleti tanımını yapılandırmak gerek.Devlet yönetimi ,iyi yönetimle olur.uunu hukuk terimine bağlamak insanı ve toplumu bir bilinmeze esir hale getirmek olduğu göz ardı edilmemelidir.Yani hukuk okumuşlara yetki verildiğinde bu yetkililerin normal vasıflarda olmasını nasıl sağlanacak.Verilen kararlar belli.Aynı çocuklarımızı teslim ettiğimiz kimi öğretmenlerin yaptıkları gibi.Sincan ağır ceza reisi hatay da başka birinin ısmarlaması kadınla basılmıştı.Bireysel gibi görünür ama böyle hukukçuların az olmadığını en çokta kendileri bilir.Secilmiş insan en iyidir.Bu hakimler savcılardaki yetkileri belli bir esasa bağlayıp,maddi ve manevi müeyyidelerle sınırlandırmalı
    Cevapla
  • murat 8 yıl önce Şikayet Et
    Evet arttı Can dündarı jet hızıyla dışarı salıvermenden belli. Seni pek hayırla anmayacağız ZÜHTÜ.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fatih Terim'e ağır darbe! Şampiyonluk şansı mucizelere kaldı
İmamoğlu'ndan tepki çeken Hamas çıkışı!