Brexit Nedir? | İngiltere Avrupa Birliği'nden Ayrıldı

İngiltere ve Avrupa Birliği için tarihi referandum ‘un en güncel sonuçları haberimizde…

Brexit Nedir? | İngiltere Avrupa Birliği'nden Ayrıldı
Brexit Nedir? | İngiltere Avrupa Birliği'nden Ayrıldı
GİRİŞ 24.06.2016 08:04 GÜNCELLEME 24.06.2016 08:41

Birleşik Krallık bugün tarihi bir referandum için sandık başına gitti. İngiltere, bugün gerçekleştirdiği referandumla AB 'de kalıp kalmamayı oyladı. Sonuçlara göre İngiltere Avrupa Birliği ‘nden tamamı ile ayrılabilir. Yani referandumun sonuçlarının İngiltere kadar AB'nin geleceğini de etkileyecek.

İNGİLTERE AB' DEN AYRILIYOR

Birleşik Krallık 'ın Avrupa Birliği 'nden (AB) çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda 382 seçim bölgesinden sonuçlar belli oldu. 31.1 milyon seçmenden 16.8 milyonu " AB'den ayrılma yönünde oy kullandı. 15.7 milyon seçmen ise " AB'de kalalım " şeklinde oy kullandı. Resmi olmayan sonuçlara göre, İngiltere'deki AB referandumunu " Brexit " yani ayrılıkçılar taraftarları kazandı.

Referandum öncesi yapılan anketin sonuçlarına göre seçmenlerin yüzde 52 'si AB 'de kalmayı, yüzde 48'i ise AB 'den ayrılmayı destekliyordu. Fakat beklentilerin tam aksi yönünde bir karar çıktı.

BREXİT NEDİR?

Referandumun yapılış amacı ile Britain (Britanya) ve exit (çıkış) sözcükleri ile bu oylama Brexit olarak anılıyor. Başbakan David Cameron, 2015 genel seçimleri öncesinde, seçimleri kazanması durumunda Avrupa Birliği ‘nde ki gelecekleri için bir referandum yapacağı sözünü vermişti. Geçtiğimiz Şubat ayında da bu referandumun tarihini 22 Haziran olarak duyurmuştu. Referanduma Birleşik Krallık 'ı oluşturan İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda ülkeleri gidiyor. 

Birleşik Krallık ’ta toplam 46 milyon 499 bin 537 seçmen bulunuyor. İngiltere 39 milyon 956 bin 824 seçmenle Birleşik Krallık ’taki en önemli seçmen oranına sahip, onu 3 milyon 988 bin 492 ile İskoçya, 2 milyon 270 bin 743 ile Galler, 1 milyon 260 bin 955 ile Kuzey İrlanda takip ediyor. Birleşik Krallık ’ın deniz aşırı bağlı toprağı konumundaki Cebelitarık vatandaşları da referandumda oy verebiliyor. Cebelitarık’ta ise 24 bin 117 seçmenin referandumda oy kullanması bekleniyor.

İNGİLTERE NEDEN AB ‘DEN AYRILMAK İSTİYOR?

AB'den ayrılmak isteyenler, ülkenin birlik yüzünden geri kaldığını düşünüyor. İş dünyasına çok fazla kuralın empoze edildiğini ve yıllık milyarlarca poundun ödenmesi zorunlu kılınırken, karşılığında çok küçük bir geri dönüşün olduğunu söylüyorlar. Ayrıca ayrılma yanlısı kampanya, ülke sınırlarının kontrolünün tamamen kendi kontrollerinde olması gerektiğini savunuyor. Kendi sınırlarının kontrolünü AB 'nin değil kendi hükümetlerinin yapması gerekliliğini savunuyorlar.

İNGİLTERE NEDEN AB ‘DE KALMAK İSTİYOR?

AB kalma yanlısı siyasiler ise 2016 yılı başında AB ile İngiltere arasında imzalanan yeni anlaşmayı savunuyor. Anlaşma, İngiltere 'nin referandumda AB'de kalma yönünde karar vermesi durumunda hayata geçecek. Bu anlaşma, İngiltere'ye 28 ülke arasında özel bir statü veriyor. Anlaşmanın en önemli maddelerinden biri, AB'den gelen göçmenlere verilen sosyal yardımlarla ilgili 'emniyet freni' sistemi. Bu sisteme göre AB üyesi ülkelerden İngiltere 'ye gelen göçmenler sosyal yardımlardan 4 yıl ardından yararlanmaya başlayacak. Bu uygulama yedi yıl boyunca geçerli olacak. Birliğin yetkilerini artıracak düzenlemeler İngiltere'yi kapsamayacak. Bu, İngiltere 'nin hiçbir zaman siyasi entegrasyona zorlanamayacağı anlamına geliyor. İngiltere 'nin bir 'acil koruma sistemini' devreye sokma hakkı olacak. Bu sistem, Londra'nın korunmasını, İngiliz şirketlerinin Avrupa içine taşınmaya zorlanmasının durdurulmasını ve İngiliz işletmelerinin Euro bölgesi dışında olduğu için 'ayrımcılığa uğramamasını' sağlamayı amaçlıyor.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas'tan Türkiye'nin adımı hakkında açıklama:  Son derece önemli
Nisan ayı enflasyonu belli oldu