Arefe günü duaları ve zikirleri! - Arefe günü yapılacak ibadetler neler?

Arefe günü hangi dualar okunur?, arefe günü nasıl ibadet edilir?, Arefe günü yapılacak ibadetler neler? sorusuna istinaden, Arefe günü duaları ve Arefe günü zikirleri haberimizde. Müslümanları yani tüm İslam dünyasını her yıl olduğu gibi bu yıl da sevince boğacak olan Ramazan Bayram geldi çattı. O çok değerli ve eşsiz bayramın arefesindeyiz. Böylesi özel bir günün arefesini sizde Allah katında daha dolu, daha anlamlı geçirmek isterseniz haberimize göz atmanızı şiddetler tavsiye ederiz. Arefe günü yapılacak ibadetler neler? sorusununun yanıtı ve Arefe günü duaları ve Arefe günü zikirleri haber7.com'da..

Arefe günü duaları ve zikirleri! - Arefe günü yapılacak ibadetler neler?
Arefe günü duaları ve zikirleri! - Arefe günü yapılacak ibadetler neler?
GİRİŞ 04.07.2016 21:14 GÜNCELLEME 04.07.2016 21:15
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Arefe günü hangi dualar okunur?, arefe günü nasıl ibadet edilir?,Arefe günü yapılacak ibadetler neler?  sorusuna istinaden, Arefe günü duaları ve Arefe günü zikirleri haberimizde. Müslümanların yani tüm İslam dünyasını her yıl olduğu gibi bu yıl da sevince boğacak olan Ramazan Bayram geldi çattı. O çok değerli ve eşsiz bayramın arefesindeyiz. Böylesi özel bir günün arefesini sizde Allah katında daha dolu, daha anlamlı geçirmek isterseniz haberimize göz atmanızı şiddetler tavsiye ederiz. Arefe günü yapılacak ibadetler neler? sorusununun yanıtı ve  Arefe günü duaları ve Arefe günü zikirleri haber7.com'da..

Arefe Günü'nün İslam 'daki karşılığı kurban bayramından önceki gün olarak tanımlanıyor. Türkçede ise Arefe Günü, "herhangi bir dini bayramdan öncesi" olarak biliniyor. Genellikle bayrama hazırlık günü olarak geçirilen Arefe Günü, İslam dinine göre bayramı müjdeleyen gün olarak tanımlanıyor. İlahiyatçılar bu önemli günün dua ve ibadet ile geçirilmesini öneriyor..

 Arefe , herhangi bir dini bayramdan bir önceki gün anlamına gelen Arife günü, kelime olarak arife mi arife mi doğru olan sorusunu da akıllara getirmektedir. Arife günü aslen hicri takvime göre, Zilhicce aynın 9. Gününe denk gelen güne verilen addır. Aslen Kurban Bayramında önce, tevriye gününden sonraki güne denmektedir. Arife ilk zamanlar sadece Kurban Bayramı için kullanılmasına rağmen zamanla Ramazan Bayramında da kullanılmaya başlanmıştır. Arife, bu tabiri yanı sıra herhangi bir şeyden önceki güne de denmektedir. Arife günü ne zaman? Ramazan Bayramının yaklaştığı bu sıralarda arife günü 4 Temmuz pazareti gününe denk geliyor. Kurban bayramından önceki gün anlamına gelen bu günde Müslümanlar bayram hazırlıkları yapmanın yanı sıra ibadetler de yaparlar. Arife Günü hangi gün, Arefe günü yapılacak ibadetler neler?, Arefe günü duaları ve Arefe günü zikirleri, arife günü kılınacak namazlar, arife günü okunacak dilek duaları ile ilgili tüm ayrıntıları haber7.com'da bulabilirsiniz..

AREFE GÜNÜ TUTULAN ORUÇ BİN GÜNE EŞİT

Önümüzdeki çarşamba çok faziletli arefe günüdür, ertesi gün de Kurban Bayramı. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Arefe günü tutulan oruç hakkında şöyle buyurmaktadır:

“arefe günü tutulan oruç, geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457)

Yani geçmiş yılın günahı affedilir, gelecek yıl da Allah o kişiyi günahlardan korur.

Hz. Ebu Bekir'in oğlu Abdurrahman arefe günü kardeşi Hz. Âişe Validemizin (r.a.) huzuruna girdi. Hz. Âişe oruçlu olduğu için hararetten dolayı üzerine su dökülüyordu. Abdurrahman ona:
Orucunu boz, dedi. Hz. Âişe:

“Resûlullahın (s.a.v.) 'Arefe günü oruç tutmak, kendisinden önceki senenin günahlarına kefaret olur' dediğini işittiğim halde iftar mı edeyim” dedi. (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 458)

“Kefaret olur”, günahları örter, affettirir demektir. Bizim gibi neredeyse bir günah denizinde yüzen ahir zaman Müslümanları için bundan daha büyük bir müjde olabilir mi?

Başka bir rivayette ise Hz. Âişe (r.a.) şöyle demiştir:

Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir. (Tergîb ve Terhîb Trc., 2. 460)
Demek ki, bir günlük arefe orucu, üç yıllık normal günlerde tutulan oruç sevabına denktir.

Arefe günü yapılacak ibadetler nelerdir? Ramazan Bayramı'na artık sayılı günler kaldı. Mübarek Ramazan ayını geride bırakıyoruz. Tüm ay boyunca ibadetlerini yerine getirenler şimdi de arefe günü yapılması gereken ibadetleri de araştırıyor. Sizler için Arefe günü yapılması gereken ibadetleri araştırdık.

ARİFE GÜNÜ HANGİ İBADETLER YAPILIR

Ramazan Bayramının yaklaştığı bugünlerde Müslümanlar arife gününü hangi ibadetler yapılır merak ediyorlar. Ramazan Bayramına az bir zaman kalması nedeni ile arife gününde yapılacak olan ibadetleri sizler için derledik. Arife günü kuşluk namazı, teşbih namazı ve şükür namazı kılarak gündüzünü ve ramazanın son gününü ihyaya çalışılmalıdır. Yine bu günde fitre veremeyenler iki rekât namaz kılıp Allaha iltica ederler. Bu günde kabirleri (ölmüşleri)ziyaret etmek onlara Yasin ve mülk sureleri gibi Kuran okumak, onlara hediyeler göndermek çok faziletli ibadetlerdendir. Yine Arife günü istiğfar, salavat, kelime-i tevhit okuyarak hususi hatimler yapmakta faziletli ibadetlerdendir. Ayrıca bin ihlası şerif okuyarak ihlas hatmi yapmak tavsiye edilen ibadetlerdendir. Bu günün gündüzünde olduğu gibi gecesini de ibadetle geçirmek lazımdır. Zira arife gecesini ihya eden kişiye cennet vacip olur buyrulmuştur.

ARİFE GÜNÜ HANGİ DUALAR OKUNUR

Arefe günü içinde İhlas Suresi’nin sürekli okunması gerektiği vurgulanıyor.
İhlas Suresi’nin Arapça okunuşu:

“Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.”
İhlas Suresi’nin Türkçe çevirisi:

“De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir). (O)Doğurmadı ve doğurulmadı. O'na bir denk de olmadı.”

Arife gününün faziletine binaen Resulullah Sallallahü aleyhi ve Sellem buyurdular ki ‘ Arife gününde oruç tutmak, geçmiş ve gelecekten birer senenin küçük günahına kefaret olur. Aşure günü orucu ise yalnız geçmiş olan bir senelik günaha kefaret olur.’

Arife bayramı ve geceleri mümkünse 1001 kere

‘Estagfirullahe’l-azime be etubü ileyh’
İstigfar etmeli ve tesbih namazı kılmalıdır.

Resulullah (s.a.v) Arife günü şu duayı okurdu:

‘Allahümmec’al fi kalbi Nuran ve fi besari nuran’
Allah’ım Kalbimi ve gözümü nurlandır. Allah’ım göğsüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır.
Her kim bu duayı okursa büyük mükâfata nail olur.
* Resulullah (s.a.v)şöyle buyurdu:

AREFE GÜNÜNÜN FAZİLETİ
 
Arefe günü mana olarak güzel günler öncesi anlamına da gelmektedir. Bayramdan bir gün öncesi olan arefe gününde bayram hazırlıkları yanı sıra dualar okunur, ibadetler yapılır zikirler çekilir. Diyanet İşlerinden edinilen bilgiye göre, Peygamber efendimiz Arefe Günü için şu duayı okumayı uygun görmüştür.

  “Allah’tan başka ilah yoktur, o tektir, onun ortağı yoktur. Mülk sadece onun, hamd da yalnız onadır. O her şeye kadirdir.”
Hz. Ali ise bugün için şu duanın okunmasını tavsiye etmiştir:

“Allah’ım, bizim dediğimizden hayırlı olarak, Zât’ının buyurduğu gibi hamd sana mahsustur. Allah’ım namazım, sair ibadetlerim, ölümüm, yaşamam senin içindir. Kalan varlığım da Zât’ın içindir. Allah’ım kabir azabından, kalp fitnesinden, işlerin bozulmasından sana sığınırım. Allah’ım esen yelin getirdiği şeyin hayırlısını senden dilerim.”

AREFE GÜNÜ VE GECESI DUA

Arefe gecesinde Resûl-i Ekrem Efendimiz arife gecesinde şu duâyı okuyana Cenâb-ı Hak istediğini vereceğini beyân buyurmuştur.Duâ şudur: “Sübhânellezi fi’s-semâvâti arşuhu. Sübhanellezi fi’n-nâri sultânühu. Sübhanellezi fi’l-kubûri kadâuhu. Sübhanellezi fi’l-hevâi rûhuhu. Sübhânellezi raa’s-semâe bigayri amedin. Sübhânellezi vadaa’l-arda. Sübhânellezi lâ melcee illâ ileyhi.”İmam-ı Tirmizi, Resûl-i Ekrem Efendimiz’in, “ Duânın hayırlısı arife günü yapılan duâdır,” buyurarak Peygamberlerin arife günü duâsını şöyle okuduğunu haber verir:* “
  Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü’l-hamdü ve hüve alâ küli şey’in kadir.”Buhâri’de geçen bir hadisten öğrendiğimize göre arife günü şu duayı okuyan, şeytanın tasallutundan kurtulur, kendini muhafaza altına almış olur. “Allahümme’c’al fi kalbi nûran ve fi basari nûran. Allahümme’şrah li sadri ve yessir li emri…” “Allah’ım, kalbimi, gözümü, gönlümü nûrlu kıl. Allah’ım, kalbime genişlik, işlerime kolaylık ver.”

AREFE GÜNÜ ZİKİRLERİ 

Arefe günü bu duaları ve zikirleri çokça okumalıyız.

1. Bismillahirrahmanirrahim.Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.
 
2. La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey`in kadir.
 
3. Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül muk`adel mükarrebe ındeke yevmel kıyameh.
 
4. La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü biyedihil hâyrû vehüve alâ külli şey’in kadîr.
 
Ayrıca Tevriye, arefe gününden bir önceki güne denir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle, buyurmuştur:
 
“Tevriye günü oruç tutan ve günah söz söylemeyen Müslüman cennete girer.”

Duaların en faziletlisi Arife günü yapılandır. Benim ve benden önceki Peygamberlerin buyurdukları en hayırlı dua şudur:

La ilahe illallahü vahdehü la şerike lehü. Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey’in kadir. Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül mak’adel mukarrabe ındeke yevmel kıyameh.’


Resulullah (s.a.v)şöyle buyurdu: İhlas suresini kim arife günü akşamı 1000 defa okursa Allahü Teala ona istediğini verir.

La ilahe illallahü vahdehü la şerike lehü. Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey’in kadir.
Rivayet edildi ki: Arife günü aşağıda zikredilen sure ve duaları 100 kere okursa, Allahü Teala meleklerine şöyle buyurur’ Ey meleklerim kulum beni zikretti, İhlas’ı Şerif okudu. Ondan sonra da Peygamberime salavatı şerife getirdi. Ben bu kuluma ne iyilik yapsam azdır. Hatta bu kulum hacları kabul olunmayanlar için ‘Ya Rabbi Hacları kabul buyur’dese onu da kabul ederim’’
  
Buna gücü yetmezse 100 kere okumalıdır.

100 kere Arife günü duası okunur

Sübhanellezi fissemai arşüh. Sübhanellezi fil arzi mevtıüh. Sübhanellezi fil bahri sebilüh. Sübhanellezi finnari sültanüh. Sübhanellezi fil cenneti rahmetüh. Sübhanellezi filkuburi kazaüh. Sübhanellezi rafea’s semae. Sübhanellezi veza’al erza. Sübhanellezi la melce minhü illa ileyh

Bu dua Arife gecesi 1000 defa okunur.

Rivayet edildi ki ‘Her kim Arife gecesi 1000 defa okursa Allah o kimsenin her ne muradı varsa verir’
Hızır (Aleyhisselam) ile İlyas(Aleyhisselam) her sene Arafat’ta bir araya gelirler. Her biri diğerinin saçlarını tıraş edip şu zikri okuyarak birbirinden ayrılırlar:

Bismillahi ma şaellahü la yesukül hayra illallah.

Bismillahi ma şaellahü la yekşifüssue illallah.

Bismillahi ma şaellahü ma biküm minnı’metin feminallah.

Bismillahi ma şaellahü la havle ve la kuvvete illa billah.

Kim bunu Arife günü 100 defa okursa  Allahü Teala o kimseye şöyle nida eder:

‘’Kulum sen beni razı ettin. Ben de senden razı oldum, Benden dile. İzzet ve celalim hakkı için dilediğini kabul ederim.’’

 

YORUMLAR 2
  • Cemal 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun binlerce kez. Güzel dinimiz ne kadar da güzelmiş. En çok şu cümleden etkilendim " kulum dilerse hacları kabul olmayanların hac larını da kabul ederim" Ne kadar da merhametli bir yaradanımız var. Bu sadece hissettiğimiz merhameti onun daha göremediğimiz sonsuz merhametide var. Sübhanallah
    Cevapla
  • melike 7 yıl önce Şikayet Et
    çok teşekkür ediyorum bu haberi yapan kişilere sizin sayenizde yeni ilimler öğrendim çok saolun <3 :)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Almanya'dan silah ihracatı adımı! Hükümete flaş İsrail çağrısı
Üsküdar’da feci olay: Beton pompası apartmanın üzerine devrildi! 2 balkon çöktü