Tutulmalar, deprem habercisi mi?

Bir kesim “Tutulmalar Ay’ın ve Güneş’in Dünya’ya konumundan kaynaklanıyor” derken diğer bir kesim “Magma tabakası Ay’a bağlı gelgit olaylarından mutlaka etkilenir” dedi.

GİRİŞ 09.08.2017 08:20 GÜNCELLEME 09.08.2017 09:52
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Önceki gece parçalı ay tutulması yaşandı. Ay, bakır rengine büründü. 21 Ağustos’ta da tam güneş tutulması bekleniyor. Ancak her güneş ve ay tutulması, akıllara “Deprem mi olacak?” sorusunu getiriyor. Nitekim 10 Ağustos 1999’da güneş tutulması oldu, bir hafta sonra Marmara Bölgesi’ni yıkan 7,4 büyüklüğündeki 17 Ağustos depremi yaşandı. Türkiye’nin birçok yerinden de gözlemlenen ay tutulmasının ardından dün Bodrum’da 4,9, Çin’de 7,0, Yunanistan’ın Kos Adası’nda 5,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Peki deprem ve bu tutulmalar arasında bir bağlantı var mı?

BAĞLANTI YOK

İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Prof. Dr. Tansel Ak bu soruyu şöyle cevapladı: Deprem ile güneş tutulmaları arasında bir irtibat bulunup bulunmadığı meselesi hep merak konusu olmuştur. Keşke bu tür bir doğa olayı ile depremleri önceden bilebilsek. Fakat bu mümkün değil. 1999 depreminde güneş tutulması yaşanmıştı. 2006 yılında da bir tutulma oldu. O dönem bir araştırma yaptık. Ay’ın evrelerine baktık. Tutulmaları karşılaştırdık. Gerçek astronomik ölçümler yaptık ve teorik olarak deprem ile tutulmalar arasında bağlantı bulamadık. Deprem dediğiniz şey, yıl içinde sürekli olur.

YAN ETKİ

Benzer görüşleri dile getiren Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Şevket Demirbaş da “Güneş tutulmasının ve Ay tutulmasının depremlerle hiçbir alakası yok. Bu tutulmalar Ay’ın, ve Güneş’in Dünya’ya belirli konumundan kaynaklanıyor ve depremlerin üzerinde hiçbir etkisi bulunmuyor” diye konuştu. İstanbul Üniversitesinden Yard. Doç. Dr. Mevlana Başal’a göre tutulmalar depremde sadece yan etki. Başal şöyle dedi: Hepimiz Ay’a bağlı gel git olaylarını biliyoruz. Magma tabakasının, bu kütle çekimden etkilenmemesi mümkün değil. Tutulmalar, depreme yan etki olabilir. Tutulma var, deprem geliyor korsusu yersiz. Ama her halükârda tutulmalar depremleri etkilemez demek de mümkün değil.

KAYNAK: TÜRKİYE
YORUMLAR 17
  • hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Direk alakası olmayabilir ama şuvar kırılmaya hazır yer varsa ora hem güneşin hemde ayın aynı anda çekim alanına girmesiyle kırılma yani deprem olabilir.Güneş tutulmasının yaşandığı yerde kırılmaya hazır fay yoksa tabiki deprem olmaz.Sonuç olarak sebeb olmaz ama tetikler bence.Bunun araştırılması gerekir.
    Cevapla
  • mec 6 yıl önce Şikayet Et
    ay ın çekim kuvveti yokmu yani allalaa
    Cevapla
  • med cezir 6 yıl önce Şikayet Et
    Ayın çekim gücü Med Cezir olayına sebep oluyor, koskoca okyanusun klometrelerce metreküp milyarlarca ton suyunu havaya kaldırıp indiriyor gel gite sebep oluyor da toprağı yerinden oynatmaması mümkün mü ? sadece suyu mu çekiyor, karaya toprağa yer kabuğuna hiç bir etkisi yok mu ?
    Cevapla
  • teori 6 yıl önce Şikayet Et
    Bir de aklıma şu geldi, depremi tetiklediği gibi bazen de uyguladığı kuvvet sayesinde olacak bir depreme engel de oluyor olabilir mi?? Sonuçta dünya etrafında sürekli dönüp duruyor bazen yaklaşıp bazen uzaklaşıyor. Etkisi her zaman var. Her gün felaket olmuyor. Olumsuz etkileri olabilir belki ama olumlu etkilerinin de çok fazla olduğunu bilimadamları söylüyor zaten Ay'ın çekim kuvvetinin ??
    Cevapla
  • Sert mülayim 6 yıl önce Şikayet Et
    Abd li bir bilim adamı sadece ay tutlumaları takip ederek depremlerin nerede olacağını biliyor natgeo belgeselini izlemiştim ve oldukça güçlü teorileri vardı
    Cevapla
  • milletin ferdi 6 yıl önce Şikayet Et
    Uyguladığı çekimle dünyayı yörüngesinde tutan Güneş çekiminin yada uygulanan çekim etkisiyle dünyanın etrafındaki yörüngesinde kalan Ay çekiminin dünyayı etkilememesi mümkün değil. Med – cezir olaylarıyla bu etki görünüyor. Diğer taraftan Dünya tektoniği incelendiğinde yeryüzünün yüzen tabakalar gibi hareket ettikleri ve depremlerin de bu hareketler nedeniyle gerçekleştiği kabul edilir. Okyanus kütlelerini etkileyen çekimin tektonik tabakaları etkilemediğini söylemek teknik açıdan mümkün değildir. Tutulma sadece görsel bir durum değil iki çekimin aynı yönde üst üste binmesi ve çekim etkisinin katlanmasıdır. Artan çekim etkisinin stres boşalmasını tetikleyerek depreme yol açması gayet tabidir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Terör örgütü PKK'nın sözde Avrupa sorumlusu Senanik Öner ata tecavüz etti
Merkez Bankası'ndan 'kira zammı' açıklaması! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat