İran ve Rusya ile ortak operasyon masada!

ABD ve PKK, el-Kaide bahanesiyle İdlib’i işgal etmeye hazırlanırken Ankara’da 'Türkiye-Rusya-İran ortak operasyonu' görüşüldü.

İran ve Rusya ile ortak operasyon masada!
İran ve Rusya ile ortak operasyon masada!
GİRİŞ 18.08.2017 07:51 GÜNCELLEME 18.08.2017 07:52
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

ABD'nin el-Kaide bahanesiyle işgale hazırlandığı İdlib'e ilişkin gelişmeler baş döndürücü bir hızda ilerliyor. Pentagon ve PKK'nın bölgeyi işgal etmesini önlemek için olası bir harekâtın detayları Ankara'da masaya yatırıldı.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri başkanlığındaki heyetin önceki günkü temaslarında masada görüşülen en kapsamlı konu İdlib oldu. Bir ABD işgaline karşı Türkiye-Rusya-İran ortak operasyonu düşünülüyor. Edinilen bilgiye göre konuk Genelkurmay Başkanı, İdlib’in ‘çatışmasızlık bölgesi’ olarak tesisine ilişkin önerilerle masaya geldi. Planlama, Rusya ve İran askerlerinin güneyden, Türkiye’nin ise kuzeyden ilerleyerek İdlib’in ‘yabancı’ unsurlardan arındırılarak kontrol altına alınmasını içeriyor. Rusya’nın da İdlib’in güneyindeki Muradah ve Halfaya bölgesine askerlerini yerleştirmeye başladığı, yine Hama’da üs haline getirilen havaalanının da Rusya tarafından güçlendirildiği belirtiliyor.

TÜRKİYE SİVİLLER İÇİN ÇEKİNCELİ

Askeri konuları kapsayan görüşmelerde varılan mutabakat, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile muhatabı Bakıri tarafından Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunuldu. Ancak Türkiye, bu plana karşı mesafeli. Çoğunluğu sığınmacı 2 milyonu aşkın Suriyelinin yaşadığı İdlib’e yönelik böyle bir operasyonun çok sayıda sivilin ölümüyle sonuçlanabileceğini düşünen Ankara, muhaliflerin yoğun olarak bulunduğu bölgeye Esed yanlısı güçlerin girmesinin de bölgeyi daha gergin bir hale sokacağına işaret ediyor.

TÜRKİYE ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ İSTİYOR

Ayrıca bölgedeki grupların ‘terörist’ veya ‘muhalif’ olarak ayrıştırılması da mevcut şartlarda hayli zor görünüyor. Bununla birlikte Türkiye, ABD’nin el-Kaide bahanesiyle operasyon çabalarının artmasından hareketle İdlib’in bir an önce ‘çatışmasızlık bölgesi’ haline getirilmesi, kontrol noktaları, güvenli hatların tesisine başlanması gerektiğini vurguluyor.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 52
  • Tek yok 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu isten bir şey cikmaz yine tek basimiza gobegimizi kesecegiz
    Cevapla
  • Dus 6 yıl önce Şikayet Et
    İran türkiye elele verse kimse bileklerini bükemez
    Cevapla
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Yeter artik su afrine girin milli hava savunma sistemlerimizi yigin orta menzilli yaklasani vururuz diyin siz catismazlik bolgesini rusya ile halledersiniz.
    Cevapla
  • Süleyman Aydın 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu hükümet suriye konusunda beni hayal kırıklığına uğrattı. 6 yıldır suriyede hep geç kaldı. Sürekli kırmızı çizgiler çizip çizgilerini çiğnetti. Şimdiye kadar afrine bir harekat idlip diye bir mesele olmazdı.
    Cevapla
  • Süleyman Aydın 6 yıl önce Şikayet Et
    Çok kötü bir antlaşma. Neden Afrine harekat yapılmıyor? Yine kandırılıyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var