2017 Cam filmi ruhsata işlenir mi? Cam filmi muayeneden geçer mi?

Trafikte yer alan on binlerce vatandaşın aracında bulunan cam filminin, Resmi Gazete'de yayımlanarak yasak olduğu duyurusu gerçekleştirildi. Bunun ardından ''cam filmi ruhsata işlenir mi ve cam filmi muayeneden geçer mi'' soruları vatandaşların en çok merak ettiği ve araştırdığı konular arasında yerini aldı. Peki, cam filmi muayeneden geçer mi, cam filmi ruhsata işlenir mi? İşte, cam filmi konusuna ilişkin vatandaşları yakından ilgilendirecek tüm önemli detaylar...

2017 Cam filmi ruhsata işlenir mi? Cam filmi muayeneden geçer mi?
2017 Cam filmi ruhsata işlenir mi? Cam filmi muayeneden geçer mi?
GİRİŞ 07.11.2017 13:38 GÜNCELLEME 07.11.2017 13:38
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz yıl serbest bırakılan cam filmiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Çok tartışılan cam filmi ve renkli cam yönetmelikte belirtilen kontrol mekanizması ve teknik şartlar sağlanamadığı gerekçesiyle iptal edildi. Cam filmi yasağını içeren madde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Cam filmi yasağının yürürlüğe girmesinin ardından, ''cam filmi muayaneden geçer mi, cam filmi ruhsata işlenir mi'' sorularına yanıt aramak üzere sorgulamalara başladı. Araçlarında bulunan cam filmini resmiyete dökmek isteyen sürücüler, halihazırda bulunan filmlerin ruhsata işletilip işletilmediğini merak ediyor. Yakın zamanda araçlarında camında kullanılan karartılmış film kullanma durumunu yeniden yasaklayan Bakanlar Kurulu, konuyla ilgili düzenlemeyi Resmi Gazete'de duyurmuştu.

2017 ARAÇ CAM FİLMİ CEZASI NE KADAR?

2017 yılı itibariyle araç cam filmi cezası olarak 427 TL ödenecek. Ayrıca araçların ön camlarına hiçbir şekilde cam filmi uygulaması yapılmayacak. Yapılması halinde ise itiraz hakkı kesinlikle oluşmayacak. Cam film söktürmenin bedeli ise 150 liradan başlıyor.

CAM FİLMİ MUAYENEDEN GEÇER Mİ?

Periyodik muayenelerde cam filmi, "Camlar: sonradan boyanmış/sonradan film yapıştırılmış/folyoların montaj izni yok" kusur teksti ile "hafif kusur" olarak değerlendirilmektedir. Bilindiği üzere, hafif kusurlar muayeneden geçmeye engel teşkil etmemektedir. Bununla birlikte aracın muayeneden hafif kusur ile geçmiş olması, trafik birimleri tarafından ceza yazılması, filmin söktürülmesinin istenmesi gibi durumları ortadan kaldıran bir unsur değildir.

CAM FİLMİ RUHSATA İŞLENİR Mİ?

Cam filminin ruhsata işlenmesi mümkün değildir. Yalnızca fabrika çıkışlı karartılmış camların (R43 cam) ruhsata işletilmesi mümkündür. Sonradan takılan cam filmlerinin muayeneden geçmesi mümkün olmadığı gibi ruhsata işlenmesi de olanaksızdır.

YALNIZCA R43 CAM SERBEST OLACAK

R43 cam, araçların fabrika çıkışında takılan karartılmış cam uygulamasıdır. Yeni yasaya göre yalnızca bu camlar serbest bir şekilde kullanılabilecek.

R43 cam yönetmeliğinin amacı, camın yolcularda fiziksel yaralanmalara yol açtığını doğrulamak için hangi test türünün gerçekleştirileceğini ve hangi test sonucunun alınması gerektiğini tanımlamaktır. Cam, normal trafik koşullarında ve kullanım sırasında ortaya çıkabilecek yaralanmaları önleyecek kadar güçlü bir direnç göstermelidir. Atmosferik ajanlara, hava şartlarına ve aşınmaya karşı direnmelidir.

Yönetmelik aynı zamanda ışık iletimini kontrol etmeyi amaçlamaktadır. Ön cam, cisimlerin büyük bir optik bozulmasına neden olmamalıdır.

Bu itibarla, araçlarda bulunan renkli camların yukarıda belirtilen teknik mevzuata uygun olması gerekmektedir. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 63 üncü maddesinde; “taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır” hükümleri bulunmakta olup, yukarıda belirtilen hükümlere uymadığı tespit edilen araçlar hakkında, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 30 uncu maddesi doğrultusunda gerekli yasal işlemler yapılacaktır.

Ayrıca, haftanın değişik gün ve saatlerinde bu konuya ilişkin özel denetimler yapılacak yine belirtilen araçlara diğer birim personeli tarafından rastlanılmadığı halinde de müdahalede bulunularak konu en yakın trafik zabıtasına aktarılacaktır.

cam filmi

YORUMLAR 11
  • toreto 6 yıl önce Şikayet Et
    cam filmi yasaklanmamalı bence
    Cevapla
  • cevo 6 yıl önce Şikayet Et
    yasak anladık peki neden muayeneden geçiriyorsunuz onu anlamadım
    Cevapla
  • MUSTAFA 6 yıl önce Şikayet Et
    TÜV de yasaklandı Ağır Kusur olarak geçiyor
    Cevapla
  • cevo 6 yıl önce Şikayet Et
    çevremdeki bütün akpartililer tepkili bilmem anlatabildimmi
    Cevapla
  • cevo 6 yıl önce Şikayet Et
    bende dahil
    Cevapla
  • zeynep 6 yıl önce Şikayet Et
    bayanlar için neden serbest değil trafikteki magandalar bizi taciz ettiğinde trafik polisi bulunmuyor ama etrafta onu napıcaz ozaman baştan izin vermeseydiniz..
    Cevapla
  • recep 61 6 yıl önce Şikayet Et
    bu ülkede hukuk var hakimler var nezaman hayır derseler ozaman söktürürüm ve ayrıca bu yapılanların ben bir vatandaş olarak sayın cumhurbaşkanına 2019 seçimleri için oy kaybetmesi iöin yapıldıgının kanaatindeyim ayrıca siz ayrıca ceza kesin kestikçe 15 gün içerisinde itiraz edip yasal yollar ile ugrasacak bol vaktimde var
    Cevapla
  • cevo 6 yıl önce Şikayet Et
    aynen katılıyorum var bu işte bir iş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Nükleer silahtan daha tehlikeli... Türkiye'de acilen uygulanması gerekiyor!
3. Dünya savaşı çıkarsa müttefikimiz kim olsun? İşte dikkat çeken Türkiye detayı...