Dünyada tek! Ocak ayında yeniden açılacak

7 yıldır restorasyon çalışmalarının yapıldığı Demir Kilise'nin son hali görüntülendi.

GİRİŞ 29.11.2017 10:19 GÜNCELLEME 29.11.2017 10:31
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Balat'ta bir dönem çürümeye yüz tutmuş Bulgar kilisesi Sveti Stefan, nam-ı diğer "Demir Kilise"de 7 yıldır süren restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

İHA'nın haberine göre, restorasyon çalışmaları yapılan tarihi kilisenin son durumu havadan görüntülenirken, 7 Ocak 2018 tarihinde ibadete açılması planlanan kilisenin açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un katılması bekleniyor.

Haliç kıyısında bulunan ve dünyada demirden inşa edilen tek kilise olma özelliğini taşıyan Bulgar kilisesi Sveti Stefan, nam-ı diğer 'Demir Kilise' eski günlerdeki ihtişamına kavuşmak için gün sayıyor.

Demir kilise Sveti Stefan'da 7 yıl süren restorasyon çalışmalarındaki son durum havadan görüntülendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) katkılarıyla 2011 yılından başlayan restorasyon kapsamında Demir Kilise'nin yüzde 90'ı elden geçirildi.

Kilisenin 7 yıllık süren restorasyon çalışmalarının ardından Aralık ayında tüm eksikliklerinin tamamlanıp 7 Ocak tarihinde resmi açılışının yapılması planlanıyor. Kilisenin açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, yerel yönetim ile kamu kurum ve kuruşlarından yetkililer başta olmak üzere bine yakın davetlinin katılması bekleniyor.

Havadan çekilen görüntülerde kilisenin restorasyon çalışmalarını büyük bir kısmının bittiği ve bazı kısımlarının altın renginde boyandığı görüldü.

"RESTORASYON 16 MİLYON TL'YE MALOLDU"

15 yıldan beri Bulgar Ortodoks Kiliseleri Başkanlığı'nı yürüten Vasil Liaze, kilisenin restorasyonunun 16 milyon TL'ye mal olduğunu, bu paranın 15 milyon TL'sinin Türk hükümeti, 1 milyon TL civarında bir rakamın da Bulgaristan hükümeti tarafından karşılandığını ifade edildi.

YORUMLAR 10
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Devlet benden her ay 53 lira GSS primi istiyor, gelirim olmadığı ve işsiz olduğum halde. Türküm ve Elhamdülillah Müslümanım. Bu işin sorumlusu kim?
    Cevapla
  • Yakub 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu işte bence Bulgar Türk dostluğu anlayışı var gibi. Son zamanlar Bulgaristan Türk gurbetçilere iyi davranıyor. Çok fark var. Bilenler bilir.
    Cevapla
  • Mehmet Almanya 6 yıl önce Şikayet Et
    Yahu bizim camilerede Almanya gibi bir ülkede minare ve ezan yasakligi varken, bizim kiliseyele ne isimiz var kardesim ? Önce onlar ezani rahatca okunmasina izin versinler.
    Cevapla
  • büyükdoğu 6 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl bir ülkeyiz ki Cami vatandaşın katkılarıyla yapılır ama kilise devletin parasıyla ???
    Cevapla
  • Ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne güzel işte, cami yapılmasına katkı sağlıyorsun ve sevabını kazanıyorsun. Yoksa kilise içinde mi vatandaştan katkı sağlansın?
    Cevapla
  • Tomo 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayılarını bir karşılaştır.
    Cevapla
  • alsancak 6 yıl önce Şikayet Et
    üst akıl denen şer odakın dini yoktur. o hiç bir dini otoriteyi tanımaz dahası tüm dinleri kendi otoritesine almak ister. Üst akıl tarafından kontrol edilicek tek din projeleri vardır. Öncesi ılımlı islam ve dinler arası diyalogdur. Daha başaramazlarsa dinler arası çatışmadır. Böyle bir ortamda reisin hamleleri siyasi ve yerinde hamlelerdir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de 7 maç sona erdi! Bir takım daha düştü
Bahçeli'den 28 Şubat tahliyeleriyle ilgili açıklama! Çetin Doğan'a tepki!