ÖSO ne demek? Özgür Suriye Ordusu nedir?

Suriye’nin Afrin kentine yapılan ‘Zeytin Dalı’ harekatının 4. gündeyiz. Bu harekatta Türk askerlerinin yanında olan ÖSO’nun adını son günlerde sık sık duyar olduk. Peki ÖSO’nun açılımı nedir?

ÖSO ne demek? Özgür Suriye Ordusu nedir?
ÖSO ne demek? Özgür Suriye Ordusu nedir?
GİRİŞ 24.01.2018 09:31 GÜNCELLEME 24.01.2018 09:32

Afrin’ e yapılan ‘Zeytin Dalı’ harekatı, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından hız kesmeden devam ediyor. Türk Ordusunun safında yer alan ÖSO, PYD/PKK’nın temizlenmesinde en büyük destekçimiz konumunda. Son zamanlarda adını sık sık duyan vatandaş ÖSO ne demek, ne zaman kuruldu? gibi sorular sormaya başladı. İşte tüm bu soruların cevabı haberimizde...

ÖSO NEDİR?

ÖSO yani Özgür Suriye Ordusu birçok Arap ülkesinde, Arap Baharı sonrasında iç karışıklıklar ve çatışmalar meydana geldi. Mısır, Libya, Cezayir, Fas, Tunus gibi ülkelerde meydana gelen olaylarda çok sayıda sivil yaşamını yitirdi ve mevcut rejimler el değiştirdi. 2011 yılında Suriye'de bu olaylar patlak verdi. Esad yönetiminin sivilleri bombalaması üzerine ordudan ayrılan bazı asker ve subaylar tarafından Özgür Suriye Ordusu kuruldu. Kurulan grubun sayılarının 40.000 ile 50.000 arası olduğu tahmin edilmektedir. Rejime karşı olan bu örgüt ABD, İsrail, Arap ve batılı ülkelerden finansal ve askeri destek almaktadır. 2012 yılında dağınık halde bulunan grupları eskiden Suriye hava kuvvetlerin de albay olan Riyad el-Esad grubu tek çatı altında toplandı ve grubun başına geçti. Askeri kordinasyon merkezinin ilk olarak Türkiye'nin Hatay ilçesi olduğunu açıkladılar. Fakat gelen tepkiler üzerine merkezlerini Suriye'nin Şam bölgesine taşıdıklarını ifade ettiler. Bugün Suriye'de aktif olarak Esad rejimi, DAEŞ, YPG ve bazı islamcı gruplarla çatışma halindedirler.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU NE ZAMAN KURULDU?

Özgür Suriye Ordusu 29 Temmuz 2011 tarihinde kuruldu. İnternet ortamında yayımladıkları videolarda Suriye Arap Cumhuriyeti askerlerini mevcut görev yerlerini terk ederek, devletle karşı kendilerine katılmaya çağırmaktadır. Ne kadar üyesi olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Kendi websitesinden yapılan açıklamada 40,000 asker olarak tanımlanmıştır.

Suriye Ordusu'nun sivillere ateş açması ve gösterileri zor kullanarak bastırmaya çalışması, pek çok asker ve subayın ordudan ayrılmasına yol açmıştır. Bazı siviller de silahlanarak direnişe katılmışlardır. Tüm bu gruplar 29 Temmuz 2012 tarihi öncesi dağınık haldeydi. Bu tarihte Suriye Hava Kuvvetleri albaylığından istifa eden Riyad el-Esad ve silah arkadaşları tüm milis-asker gruplarını tek çatıda birleştirmek amacıyla Özgür Suriye Ordusu'nu kurdular.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener AVM gezisinde görüntülendi
Son dakika: 25 kişinin öldüğü faciada kararlar açıklandı!