Süper, Kanlı ve Mavi Ay Tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? Saat kaçta?

Süper Ay, Mavi Ay ve Kanlı Ay olarak adlandırılan ay tutulması 31 Ocak 2018 tarihinde üçü birlikte gerçekleşecek. Peki; pek çok kişinin şimdiye kadar adını duymadığı veya hakkında fazla fikir sahibi olmadığı Süper Ay, Mavi Ay ve Kanlı Ay nedir? Merak ve heyecanla beklenen ay tutulması ne zaman yaşanacağı merak ediliyor. Peki, Süper, Kanlı ve Mavi Ay Tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?

Süper, Kanlı ve Mavi Ay Tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? Saat kaçta?
Süper, Kanlı ve Mavi Ay Tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? Saat kaçta?
GİRİŞ 31.01.2018 17:42 GÜNCELLEME 31.01.2018 17:49

Süper Ay, Kanlı Ay ve Mavi Ay Tutulması için geri sayım başladı! Tarihler 31 Ocak 2018’i gösterdiğinde Süper Ay, Mavi Ay ve Kanlı Ay olmak üzere üç ay tutulması birden yaşanacak. En son 150 sene önce görülen Süper Ay, Kanlı Ay ve Mavi Ay Tutulmasının Çarşamba günü yeniden görülecek olmasıyla birlikte eşi benzeri olmayan ve görülmeye kesinlikle değer bir tutulma bekleniyor. Peki; gökyüzünde aynı anda sahne olarak gözlem severlere unutulmaz dakikalar yaşatacak olan üçlü doğa olayı Süper Ay, Kanlı Ay ve Mavi Ay nedir? Türkiye de dahil olmak üzere üçlü ay tutulması pek çok ülkeden izlenebilme imkanı bulunacak. Süper Ay, Mavi Ay ve Kanlı Ay Tutulmasını gözlemlemek isteyen kişilerin heyecanlı bekleyiş içerisinde olduğu Türkiye’de ay tutulması ne zaman ve saat kaçta gerçekleşecek? İşte, tüm detaylar...

TÜRKİYE’DE SÜPER KANLI AY TUTULMASI İZLENEBİLECEK Mİ? TÜRKİYE'DE AY TUTULMASI SAAT KAÇTA MEYDANA GELECEK?

ABD'nin Batı yakası ve Güneydoğu Asya ülkelerinde daha net gözlemlenebilse de Süper Kanlı Mavi Ay, Türkiye'de de kısmen görülebilecek.

"Süper Kanlı Mavi Ay" TSİ 18.34'te Türkiye'den kısmen de olsa izlenebilecek. Türkiye'den bakıldığında Dünya'nın gölgesi Ay'ın neredeyse yarısının üzerine düşmüş şekilde görülecek.

kanlı ay

MAVİ AY NEDİR?

Gazete Habertürk'ün haberine göre; 150 yılda bir gerçekleşen bu olay Türkiye dahil pek çok ülkeden gözlemlenebilecek. ‘Mavi ay’, aynı takvim ayı içinde iki dolunay görülmesine deniyor. Bu olaya 2.5 yılda bir rastlanıyor.

Dünya'da meydana gelen volkanik patlamalar ve orman yangınlarının sebep olduğu toz bulutlarının hareketi nedeniyle mavi ve tonlarında görülen dolunay, gökbilimciler tarafından 'Mavi Ay' olarak tanımlanmıştır. Aslında Ay’ın rengi değişmemekte, ancak toz bulutları sebebiyle Ay mavi renkte görülmektedir.

'Mavi Ay' terim olarak 1946 yılında “Sky& Telescope” dergisi tarafından kullanılmıştır, ancak tanım tam olarak 'Mavi Ay’ı karşılamamıştır.

'Mavi Ay', ilk kez 1883 yılında belirgin bir şekilde görüldü ve kayıtlara geçti. Öte yandan mavi rengine en yakın 'Mavi Dolunay', 1991 yılında görüntülendi. Bir sonraki 'Mavi Ay'ın 2020 yılında yaşanması bekleniyor.

mavi ay

SÜPER AY NEDİR?

‘Süper ay’ ise, Dünya’ya en yakın olduğu noktada Ay’ın normalden büyük görünmesine verilen addır. Bu olay ise 411 günde bir yaşanıyor.

Dünyanın uydusu olan Ay, dünyanın ekseni etrafında dönüyor. Ancak yörüngesi tam daire olmadığı için dönem dönem Ay, Dünya'ya yakınlaşıyor ve uzaklaşıyor. Ay ile Dünya arasındaki uzaklığın ortalama  383 bin kilometre olduğu biliniyor. 31 Ocak'ta Ay ile Dünya arasındaki uzaklık daralacak ve Ay her zamankinden daha büyük görünecek.

süper ay

KANLI AY NEDİR?

‘Kanlı ay’ ise ay tutulması öncesi Dünya’nın gölgesinin Ay’a düşmesiyle oluşuyor. Bu üç olay aynı gece en son 31 Mart 1866’da yaşanmıştı. Yaklaşık olarak 1 saat 16 dakika sürecek olan bu olay ülkemizden de ayın doğduğu saatlerde gözlemlenebilecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti'de değişim: 2K formülü
Meteoroloji'den 34 ile son dakika uyarısı!