Hayatını kaybeden Ülkü Tamer kimdir? Aslen nereli ve kaç yaşındadır?

Türk edebiyatına öncülük eden unutulmaz şairlerden Ülkü Tamer'in dün gece saatlerinde hayata veda ettiğinin bilgisine ulaşıldı. Peki, Muğla/Bodrum'un Turgutreis Mahallesi'nde yaşayan Ülkü Tamer kimdir? 81 yaşında yaşamını kaybeden usta isim Ülkü Tamer aslen nereli ve kaç yaşındadır?

Hayatını kaybeden Ülkü Tamer kimdir? Aslen nereli ve kaç yaşındadır?
Hayatını kaybeden Ülkü Tamer kimdir? Aslen nereli ve kaç yaşındadır?
GİRİŞ 02.04.2018 13:36 GÜNCELLEME 02.04.2018 13:36

İkinci Yeni adlı şiir akımının öncülerinden Ülkü Tamer'in, dün gece saatlerinde Muğla'nın Bodrum ilçesinde hayata gözlerini yumduğunun bilgisine ulaşıldı. Şair ve senarist Barış Pirhasan tarafından 81 yaşındaki usta şairin geçirdiği rahatsızlık sonucunda yaşam savaşını kaybettiğinin açıklaması gerçekleştirildi.Yürekleri dağlayan haber sonrasında kamuoyu tarafından Ülkü Tamer'in kim olduğu ve hayatına ilişkin ayrıntılı bilgiye sahip olmak üzere araştırmalar başlatıldı. Peki; şair kimliğinin yanı sıra çevirmen, oyuncu ve gazeteci olan Ülkü Tamer kimdir? Pek çok ödüle layık görülen başarılı şair Ülkü Tamer aslen nereli ve kaç yaşındadır? İşte, Türk edebiyatının hafızalara kazınan ismi Ülkü Tamer'in detaylı biyografisi...

ÜLKÜ TAMER KİMDİR?

 

 

Ülkü Tamer, 1937 tarihinde Gaziantep ilinde doğdu.

1950'li yıllarda ortaya çıkan İkinci Yeni şiir akımının önde gelen temsilcileri arasında olan Tamer; İkinci Yeni akımının ana karakteristiklerinin oluşmasının ardından dahil olduğu halde, kendine özgü imge dünyası ve süssüz, sade söyleyişiyle tüm dikkatleri üzerinde topladı.

ülkü

"Dünyanın Bir Köşesinden Lucia" adlı ilk şiiri 1954 yılında Avni Dökmeci'nin yönetimindeki Kaynak dergisinde yayınlandı.

1958 tarihinde Robert Koleji’nden mezun olan Tamer’in şiirleri, lise yıllarında Kaynak, Pazar Postası, Yeditepe, Yeni Dergi, Papirus, Sanat Olayı gibi edebiyat dergilerinde yayımlanmaya başladı.

ÜLKÜ

Yetmişin üstünde kitap çevirmiş, şiir antolojileri hazırlamıştır 1964 ve1968 yıllarına gelindiğinde oyunculuk yaptı. 

Milliyet Yayınları'nda danışman ve editör olarak görevde bulundu. Yayıncılık ve çevirmenlik görevlerini de icra eden Tamer; Milliyet, Karacan Yayınları'nı yönetti. Milliyet Çocuk ve Sanat Olayı dergilerini çıkardı.

Euripides, W. Shakespeare, A. Çehov, B. Brecht, A. Miller, E. lonesco, J. Steinbeck, T. S. Eliot, H. Ibsen gibi yazarlardan otuzun üzerinde oyun çevirdi. Bu oyunlarının pek çoğu özel tiyatrolarca sahnelendi. Birçok şiir antolojisi de hazırladı.

ülkü

Çoğunlukla keskin bir ironiyle örülmüş derin acıların ve beşeri trajedilerin dile geldiği şiirlerinde 1970'lerden sonra toplumsal duyarlıklar da öne çıktı. Yayımladığı yedi şiir kitabını 1986'da "Yanardağın Üstündeki Kuş" (1986) adlı kitapta bir araya getirdi.

"Güneş Topla Benim İçin" adlı şarkının da söz yazarı olan Ülkü Tamer'in cenazesinin, bugün Turgutreis Merkez Camisinde kılınacak cenaze namazı sonrası Gümüşlük Mahallesi'ndeki mezarlıkta toprağa verilecek.

ÜLKÜ TAMER PEK ÇOK ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ…

Edith Hamilton'dan Mitologya çevirisiyle TDK 1965 Çeviri Ödülü'nü kazandı. "İçime Çektiğim Hava Değil Gökyüzüdür"(1966) adlı kitabıyla 1967 Yeditepe Şiir Ödülüne, 1979'da çevirileri nedeniyle Macaristan Halk Cumhuriyeti'nce verilen Endre Ady Ödülü'ne, "Alleben Öyküleri" adlı öykü kitabıyla 1991 Yunus Nadi Ödülü'ne, 2014 yılında "Bir Adın Yolculuktu" adlı kitabı ile Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü'ne değer bulundu.

ÜLKÜ

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan-Özel görüşmesindeki boş koltuğun perde arkası
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Özel'i kabulüne ilişkin açıklama