Tarihi imar affının ayrıntıları ortaya çıktı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, milyonların merakla beklediği imar barışı hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Tarihi imar affının ayrıntıları ortaya çıktı
Tarihi imar affının ayrıntıları ortaya çıktı
GİRİŞ 28.04.2018 06:12 GÜNCELLEME 28.04.2018 06:22
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

İmar barışına Boğaziçi’ndeki mevzuata aykırı yapılar da dahil edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Türkiye’deki yapı sayısının tam olarak bilinemediğini belirterek, “İstisna getirmedik ki tüm yapılar kayıt altına alınsın ve yapı envanteri tutulmuş olsun” dedi.

Milyonların merakla beklediği imar barışına yönelik açıklamalarda bulunan Demirtaş, düzenleme ile Türkiye’deki konut sayısının net olarak ortaya konulacağını söyledi.

 

 

"KAYIT AŞAMASINDA İSTİSNA YOK"

“İstanbul Boğazı’nda ‘geri görünüm ve etkilenme bölgeleri’nin dışında mahalleler, şehirler kuruldu. Beykoz, Sarıyer, Üsküdar’da binlerce yapı var” diyen Demirtaş, bu yapıların tamamını kayıt altına alabilmek için bu yola başvurduklarını söyledi.

Başvuruların beyan esaslı olacağını vurgulayan Demirtaş, “Bize müracaat edildiğinde olmayacak bir yere bir şey yapıldıysa onu kayıt altına alacağız, yani kayıt aşamasında istisna yok, ancak belgeyi tapuya çevirirken tekrar bakacağız, abuk subuk yerlere tapu vermeyeceğiz” dedi.

HAZİNE ARAZİLERİ DAHİL OLACAK

Hazine’ye ait arazilerde kaçak inşa edilmiş yapılara da şans verileceğini belirten Demirtaş, “Hazine arazisi üzerindeki yapıları bile kayıt altına alarak onlara da şans veriyoruz. Hazine’ye ‘Arsayı bize tahsis et’, Hazine arazisinin üzerine kurulu yapıda yaşayan kişilere de ‘Bu yapıyı satın al’ diyeceğiz. Bedelini alıp mülkiyet sahibi olduktan sonra diğer işlemleri yapacağız” diye konuştu.

"ZORUNLULUK YOK, BARIŞMAK İÇİN ÇAĞRI"

İmar barışının bir zorunluluk olmadığını vurgulayan Demirtaş, “Vatandaş hiçbir şey yapmayabilir bu bir ‘gel barışalım’ teklifi. Başvuru yaparlarsa yıkım kararı varsa durduracağız, ödenmemiş para cezalarını kaldıracağız. Sanki iskân almış gibi ‘Gel kaydını yap, tapunu al ve otur’ diyoruz. Yeni bir hak sahibi olmayacaklar, imarda ne varsa o olacak. Beyan esaslı olacak. Örneğin diyecek ki ‘3 katlı bina, betonarme yapı, metrekaresi şu.’ Biz de verdiği bilgilerden binanın yapım maliyetini hesap edeceğiz. Yapı kayıt belgesi için yüzde 3, kat mülkiyetine geçtiğinde yüzde 6 bedel ödeyecek” açıklamasında bulundu.

GELİR NASIL KULLANILACAK?

İmar barışından beklenen gelir için iki senaryo hazırlandı. İlk senaryoya göre Yapı Kayıt Belgesi ve kat mülkiyeti başvurusu için toplam 48.6 milyar, ikinci senaryoda ise 68.6 milyar gelir hedefi konuldu. Demirtaş gelirin kullanılacağı alanlarla ilgili şöyle konuştu: “Riskli alanlardaki dönüşümde kamulaştırma, proje bedelleri ve belediyelere faizsiz 3 yıl sonra geri ödemeli kredi olarak kullandırılacak. Yerel yönetimlerle bir araya gelip düzenlemeyi anlatacağız” dedi.

ARSA TAPUSU OLARAK GÖZÜKÜYOR

Demirtaş, düzenlemenin bir binanın bahçesini ya da balkonunu belirtilenden büyük yapanları, 1 kat fazla çıktığı için diğer konutlara iskân alamamış kişileri ilgilendirdiğini belirterek, “Bunlar arsa tapusu üzerinden işlem görüyor. Çözüm olacak” dedi.

HABERTÜRK

YORUMLAR 8
  • poyrazi 5 yıl önce Şikayet Et
    bu imar affı mutlaka geçmişte akaryakıt istasyonu olup mesafe şartına takılan açık ve faal olmasına rağmen imarda kdkça olarak görünen yerleri de kapsamalı ülke genelinde mesafeden dolayı mağdur edilmiş yaklaşık 200-250 işletme söz konusu bu işletmelerin açılması durumunda yaklaşık 6000 kişiye kalıcı bir istihdam oluşacak
    Cevapla
  • Terazi 5 yıl önce Şikayet Et
    bi zaman B grubu orman alanı diye yine aynı statüde olan insanlardan zorla alınan milyonlarca lira ne olacak. o paraları çoluğunun çocuğunun rızkından keserek ödedi insanlar, madem af olacaktı taa ümraniyenin kenarındaki adamları niye af etmedi devlet
    Cevapla
  • Madur 5 yıl önce Şikayet Et
    Yillar once elinde avucunda olan parayla ev yapmis sonrasinda hak sahibi yapilmamis binlerce insanin ev sahibi olmasini saglayacak bu girisimi takdir ediyorum.
    Cevapla
  • ihsan 5 yıl önce Şikayet Et
    parasını almadan af olmaz 80 milyonun hakkı var boğazı affa dahil etmeniz hata özalda yapmıştı
    Cevapla
  • Cevat 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne Güzel millet bir sürü masraf yapıp ev alsın. Öteki adam herkesin üzerinde hakkı olan yere gelsin ev yapsın sonra da devlet affetsin. Kınıyorum...
    Cevapla
  • Gökhan 5 yıl önce Şikayet Et
    "Milli irade" Adam neyi yanlış söylemiş. Kaçak villa yapıp belediye ile işini bitirmekde yanlış bu af(barış) düzenlemeside. Yoksa sizde kaçak yapıda oturup af bekleyenlerden misiniz?
    Cevapla
  • milli irade 5 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücret ile villada oturacak değiliz. Milletin mağdur edebiyatını yapmakta nedense hep tuzu kuruların işi oluyor. Sosyal hakları gasbediltikten sonra haklarını iade eden bu devlet de bizim bu millet de biziz. Siz siyasetinizi ormanları gaspederek kaçak villa yapıp belediye ile işini bitiren tuzu kuruların üzerinden yapın. Tabi sende onlardan değil isen.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
WhatsApp'a ağır suçlama! Şoke eden Gazze iddiası
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi