Kandilli'den korkutan uyarı! 47 yıl sonra...

Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan aşırı sıcak hava etkisini sürdürüyor. Kandilli Rasathanesi'nden korkutan uyarı geldi. Adil Tek, "Sıcaklıklar son yıllarda daha da artmaya başladı. İstanbul'da yine 39- 40 derecelere yaklaşan sıcaklık değerlerini önümüzdeki yıllar içerisinde görebilir" dedi.

Kandilli'den korkutan uyarı! 47 yıl sonra...
Kandilli'den korkutan uyarı! 47 yıl sonra...
GİRİŞ 05.08.2018 11:50 GÜNCELLEME 05.08.2018 11:53
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

2018 yılı, ilk 7 aylık verilere göre son 47 yılın en sıcak yılı olarak geçiyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, "Sıcaklıklar son yıllarda daha da artmaya başladı. Gezegendeki sıcaklık gittikçe artıyor. Önümüzdeki senelerde örneğin İzmir'de, Aydın'da 40- 45 dereceleri görmek mümkün olacak. İstanbul'da yine 39- 40 derecelere yaklaşan sıcaklık değerlerini önümüzdeki yıllar içerisinde görme olasılığı çok yüksek" dedi.

2018 yılında Ocak-Temmuz aylarını içeren 7 aylık ölçümlere göre ortalama sıcaklık 15 derece oldu. Bu da 2018'in son 47 yılın en sıcak yılı olarak geçtiği anlamına geliyor. 2018 yılı içinde en yüksek sıcaklık Temmuz ayında 47.4 derece ile Cizre'de ölçüldü. Daha önce ilk 7 aylık veriler değerlendirildiğinde en sıcak yıl 2010'du. O yıl ilk 7 aylık sıcaklık ortalaması 14.5 derece olarak ölçülmüştü. 2018 yılı ilkbahar mevsimi de son 47 yılın en sıcak ilkbaharı olarak kayıtlara geçti.

 

 

SICAKLIKLAR 1-1,5 DERECE ARTTI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, sıcaklık artışının sebebinin küresel iklim değişikliği olduğunu kaydetti. Küredeki sıcaklıkların artmasıyla birlikte atmosferdeki suyun da buharlaşarak yağışlarla birlikte özellikle sıcaklıkların arttığını söyleyen Tek, "Bunun temel noktalarına gitmeye başlarsak, istenilen refah, artan nüfus büyük enerji taleplerine yol açıyor. Bu enerji talepleri de bizi enerji pazarına yönlendiriyor. Enerji pazarının da yüzde 80'i fosil yakıtlar. Fosil yakıtlar da karbondioksit üretiyor. Karbondioksit önemli bir sera gazı. Atmosferimizde sera etkisi gösteriyor ve sıcaklıkların hızla artmasına sebep oluyor. 100 yılın başından bu yana İstanbul'da sıcaklıklar 1- 1,5 derece arasında arttı" diye konuştu.

KÜREMİZ GİTTİKÇE ISINIYOR

Tek, 2017 yılının 100 yılın başından bu yana yapılan ölçümlerde 3'üncü en sıcak yıl olduğunu söyledi. 2016 yılının ise 100 yıl içerisindeki en sıcak yıl olduğunu aktaran Adil Tek, 2013-2017 arasındaki 5 yılın da 100 yılın başından bu yana en sıcak geçen yıllar olduğunu kaydetti. Adil Tek, "Sıcaklıklar son yıllarda daha da artmaya başladı. Gezegendeki sıcaklık gittikçe artıyor. Özellikle Avrupa'nın batısında 2,2 buçuk dereceye varan, ortalamaların üzerine çıkan sıcaklık değerleri 2018 için görüldü. Küremiz gittikçe ısınıyor bu da beraberinde meteorolojik karakterli, iklim değişikliğinden kaynaklı afetleri beraberinde getiriyor. Meteorolojik karakterli ve iklim değişikliğine bağlı afetler depremden bile daha ön plana çıkmış vaziyette. Beraberinde getirdiği kuraklık, aşırı seller, kuraklığı beraberinde getirdiği gıda üretimindeki problemler var. Problemi şu an için durdursak bile, atmosfere verdiğimiz sera gazını azaltsak bile durum 200 yıl devam edecek görünüyor. Bizim yapmamız gerekenler; enerji tüketimini minimuma indirmek. Bir de yeşil alanların çoğaltılması" dedi.

"İZMİR VE AYDIN'DA 40-45 DERECEYİ GÖRMEK MÜMKÜN OLACAK"

Adil Tek, "Önümüzdeki senelerde örneğin İzmir'de, Aydın'da 40- 45 dereceleri görmek mümkün olacak. İstanbul'da yine 39- 40 derecelere yakınlaşan sıcaklık değerlerini önümüzdeki yıllar içerisinde görme olasılığı çok yüksek. Bu sene olduğu gibi aşırı yağışlar, geçen sene olduğu gibi o kuvvetli dolular meydana gelecek. Yine hortumları çok daha sık görmeye başlayacağız" diye konuştu.

YORUMLAR 10
  • halk 5 yıl önce Şikayet Et
    allah cc bir ayetınde kullara musibet,bela,afet göndermem kullar istemedikten sonra diyor ,kuraklıkta bir afettır ,acaba duşunup ders alıyormuyuz
    Cevapla
  • Öztürk 5 yıl önce Şikayet Et
    Aşırı sıcak hemen akabinde afet düzeyinde seller ve şiddetli gökgürültülü aşırı yagışlar yani tropikal iklime geçtik özellikle son 3senedir yagan yagışlar bunun en güzel Örneği alt yapı geniş yapılmalıdır yani iklimimiz iyiden iyiye degişti
    Cevapla
  • hakkı 5 yıl önce Şikayet Et
    mahalle parkları yeşillensin yürüyüş alanları olsun ama cimen olsun parklara topsahası yapmışlar betondan kaplamışlar enazından yeşil olursa toprak nefes alır ısınma olmaz susuz kalmaz.insanlar içinde iyi olur.faydaları saymakla bitmez ama nerde o anlayış.
    Cevapla
  • demir ersoy 5 yıl önce Şikayet Et
    Bunu bilmek için bilim adamı olmaya grek yok sıcakların artmasın da belediyelerin çok büyük katkısıvar asrtık ana caddelerin hav alan ve suöeken kaldırım taşlarının tamamını söküp beton düküyorlar taki ağaçların dibine kadar hava alamayan ağaçların kuruduğunu göre bilirsiniz belediyeler böyle bir hatayı neden yapıyor anlayamıyorun
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Hatta ağacın gövdesine kadar betonu sıvayan belediyeler var. Bir insanı böyle yere betonla akşama kadar canı çıkar. Bu belediyeler veteriner ziraatçi istihdam etmiyor mu. Yoksa onları nikah memuru olarak mı kullanıyor.
    Cevapla
  • mehmet kul 5 yıl önce Şikayet Et
    iyide bu açıklama senin işin değilki.sen kendi işini yap,meteoroloji kendi işini yapsın.sen ne zaman meteoroloji bilimini öğrendinde açıklama yapıyorsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan 30 Mart'ta açıklayacaktı: Anlaşma son anda iptal edilmiş
Beşiktaş’ta 29 kişinin öldüğü gece kulübü yangınına ilişkin itfaiye raporu