ABD'li Pastör Andrew Brunson davası ne zaman? Saat kaçta?

ABD'li rahip Brunson’un davası için geri sayım başladı. Türkiye'de yaklaşık iki yıldır tutuklu bulunan İzmir'deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi'nin ABD'li Pastörü Andrew Craig Brunson'un cezası belli oluyor. Peki Brunson ne zaman hakim karşısına çıkacak? İşte tüm gelişmeler...

ABD'li Pastör Andrew Brunson davası ne zaman? Saat kaçta?
ABD'li Pastör Andrew Brunson davası ne zaman? Saat kaçta?
GİRİŞ 12.10.2018 09:09 GÜNCELLEME 12.10.2018 09:09

Türkiye'de yaklaşık iki yıldır tutuklu bulunan İzmir'deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi'nin ABD'li Pastörü Andrew Craig Brunson hakim karşısına çıkıyor. 25 Temmuz'da tutukluğu ev hapsine çeviren İzmir Ağır Ceza Mahkemesi Brunson’a elektronik kelepçe takılmasına hükmetmişti. Brunson 12 Ekim’de bir kez daha hakim karşısına çıkacak.

BRUNSON NE ZAMAN VE NEDEN TUTUKLANDI?

 

İddianamede yer alan yazışmalara göre, İçişleri Bakanlığı, Ağustos 2016'da yazdığı yazıyla süresiz oturma izni başvurusunun "kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından" uygun bulunmadığını ve reddedildiğini belirtti.

Yazışmalarda Bakanlık ayrıca, "Brunson'ın 2010-2013 yılları arasında Kürt orijinli vatandaşlara yönelik ayinler düzenlediği" ve "Suriye'den gelen sığınmacılara yardım sağlama görüntüsü altında misyonerlik faaliyetleri yürüttüğünü" öne sürdü.

23 yıldır eşiyle birlikte Türkiye’de yaşayan Brunson  Ekim 2016'da İzmir Alsancak Polis Karakolu'na çağrıldı. Burada sınır dışı edilmek üzere eşiyle birlikte gözaltına alındılar. Eşi Norine Brunson, 13 gün sonra serbest bırakıldı.

Brunson daha sonra sınır dışı edilmek üzere Bornova ilçesindeki Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildi.

Brunson burada sınır dışı edilmeyi beklerken, Aralık 2016'da FETÖ terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü PKK adına suç işlemek suçlamasıyla aynı gün içinde önce gözaltına alındı, daha sonra da tutuklandı.

Pastörü Andrew Craig Brunson

BRUSON HAKKINDAKİ İDDİANAMEDE NE SUÇLAMALAR VAR?

İddianamede, Brunson için "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıla kadar, "devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası istendi.

Anadolu Ajansı'nın ayrıntılarını yayımladığı iddianameye göre, Brunson'ın  terör örgütü fetö üyeleriyle görüşmeler yaptığı belirtildi

Rahip Brunson'ın temas kurduğu isimler arasında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç'ın da yer aldığı öne sürüldü.

İddianamede kilisesinde PKK ile FETÖ terör örgütünü "övücü ve bölücü içerikli konuşmalar" yapmakla suçlanan Brunson'ın evindeki aramalarda "çok sayıda dijital materyal" ele geçirildiği vurgulandı.

Brunson'ın ayrıca Mayıs ve Haziran 2013'teki Gezi Parkı'na alışveriş merkezi yapılması planının protesto için düzenlenen eylemlerin organizatörlerinden biri olduğu da iddia edildi.

Rahip Brunson 12 Ekim’de bir kez daha hakim karşısına çıkacak

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Daha önce böylesi olmadı! Türkiye'ye yılın sürprizi Polonya'dan
Döner kesen Steinmeier'a eleştiri: Erdoğan'ın bizi ciddiye almaması normal