Türk annenin umudu Anayasa Mahkemesi'nde

İzmirli Dilek Güneş ile Selanikli Georgios Tsakiridis'in kızları 3 yaşındaki Melis için verdiği velayet mücadelesinde, Yunan mahkemesinin anneyi, Türk mahkemesinin ise babayı haklı bulmasının ardından, Yargıtay küçük kızın velayetinin babaya verilmesine karar verdi.

Türk annenin umudu Anayasa Mahkemesi'nde
Türk annenin umudu Anayasa Mahkemesi'nde
GİRİŞ 10.02.2019 12:06 GÜNCELLEME 10.02.2019 12:06
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Kararın ardından Dilek Güneş'in son umut olarak başvurduğu Anayasa Mahkemesi'ndeki ön incelemeden sonra, dava dosyası önemli kategoride değerlendirilip komisyon yerine doğrudan 1'inci bölüme sevk edildi. Dosyayı inceleyecek olan 5 yüksek hakim, Melis için son sözü söyleyecek.

İzmirli Dilek Güneş ile iş için Yunanistan'dan Türkiye'ye gelen Selanikli Georgios Tsakiridis'in tanışmasından sonra başlayan arkadaşlıkları, kısa sürede aşka dönüştü. Çift, 27 Aralık 2014 tarihinde İzmir'in Urla ilçesinde yapılan düğünle dünya evine girdi. Düğünden kısa süre sonra çift, sık sık tartışmaya başladı. Kızları Melis'in dünyaya gelmesine rağmen çiftin arasındaki sorunlar bitmedi. Yaşam biçimleri ve kültürel yapılarından dolayı sık sık tartışan çift, bebeklerine verecekleri isim nedeniyle bile büyük kriz yaşadı. Yaşadıkları tüm tartışmaları sonlandırmak, yeni bir hayat kurmak isteyen çift, kızları Melis henüz 40 günlükken Selanik kentinin Sindos köyüne taşındı. Ancak Dilek Güneş, kızının doğumundan sonra hayalini kurduğu mutluluğu Yunanistan'a taşındıktan sonra da yaşayamadı. Eşi Georgios Tsakiridis'ın ve ailesinin üzerindeki baskısını arttırması üzerine daha fazla dayanamayan Dilek Güneş, 2016 yılının Haziran ayında Türkiye'ye döndü. Yunan yasalarına göre Georgios Tsakiridis'in verdiği yurt dışına çıkış izniyle İzmir'e dönen Dilek Güneş, boşanma davası açtı.

MAHKEMELER ZIT KARARLAR VERDİ

Anne Dilek'in, Yunan yasalarına göre Georgios Tsakiridis'in verdiği yurt dışına çıkış izniyle kızıyla birlikte İzmir'e dönüşünün ardından baba da kızının kaçırıldığı iddiasıyla Atina Aile Mahkemesi'nde dava açtı. Ancak mahkeme Georgios hem Türkiye'ye dönüşlerine izin verdiği hem de çocuğun yaşının küçük olması nedeniyle anneye ihtiyacı olduğuna karar verip, babının taleplerini reddetti. 

Boşanma davasına bakan İzmir 1'inci Aile Mahkemesi ise, ara kararla küçük Melis'in velayetini geçici olarak anne Dilek Güneş'e verdi. Ancak bu sırada uluslararası çocuk kaçırma iade davasının görüldüğü İzmir 7'nci Aile Mahkemesi ise Melis'in velayetini 2017 yılının Eylül ayında Yunan babaya verdi. Anne Dilek Güneş'in temyiz ettiği bu kararı inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Hukuk Dairesi, 2018 yılının Ocak ayında, çocuğun psikolojik açıdan sorun yaşayacağı gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Aynı davaya bir kez daha bakan 7'nci Aile Mahkemesi, bu kez çocuğun ruhsal olarak etkileneceği gerekçesiyle ilk kararının aksine babaya iade edilmesi istediğini reddetti. Yerel mahkemenin kararını bu kez de baba Georgios Tsakiridis temyiz etti. Temyiz talebinde dosyası ikinci kez inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Hukuk Dairesi, ilk kararının aksine Melis'in babasına iadesine, Yunanistan'a götürülmesine izin verdi. Hem yerel mahkemenin, hem de Bölge Adliye Mahkemesi'nin aynı dosyaya iki farklı karar vermesinden sonra davayı inceleyen Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi de, küçük Melis'in babasına iade edilmesi kararını onadı.

ANNENİN TÜM UMUDU ANAYASA MAHKEMESİ'NDE

Yargıtay'ın kararından sonra gözyaşı döken ve kızı olmadan yaşayamayacağını söyleyen Dilek Güneş, çocuğunu yanına alıp kayıplara karıştı. Bu arada Dilek Güneş, avukatı Mehmet Ali Keleş aracılığıyla son umut olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Annenin başvurduğu Anayasa Mahkemesi'nden de önemli bir adım geldi. Mahkemedeki ön incelemeden sonra dava dosyası önemli kategoride değerlendirilip, komisyon yerine direk olarak 1'inci bölüme sevk edildi. Şimdi dosyayı inceleyecek olan 5 yüksek hakim, Melis için son sözü söyleyecek.

Hukuki süreç hakkında açıklamalarda bulunan Avukat Mehmet Emin Keleş, "Anayasa Mahkemesi, dosyayı önemli olarak değerlendirdi. Normalde iki hakimin değerlendirme yaptığı komisyona gitmesi gereken dosyamız, bir üst adım olarak bölüme direk gönderildi. Şimdi yüksek mahkemenin üyesi 5 hakim inceleyip kararını açıklayacak. Sürecin bizim lehimize sonuçlanacağına inanıyoruz. Melis, annesinden ayrılmayacaktır" dedi.
 

YORUMLAR 9
  • Ayder 5 yıl önce Şikayet Et
    Sana kim dedi yabancı birisi ile evlen diye.kendi kültüründen olmayınca böyle sorunla karşılaşırsınız tabii.2.cisi bayan Müslüman erkek,başka bir dindense haram...
    Cevapla
  • Berkehan 5 yıl önce Şikayet Et
    Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki müslüman bir kadın gayrimüslim ile evlenmeyi sorun etmiyor. Allah katında yasaklanmıştır diyoruz haramdır diyoruz anlamıyorlar. Allah’ın emrettiğini yapmamak haramdır ve onun söylediğini beğenmeyip kendi kafana göre yorumlayıp bu zamanla o zaman aynı değil dersen küfre girersin. Ama bazı insanlar maalesef bunu anlamak istemiyor. Aynısı erkek içinde geçerli. Müslüman bir erkek sadece ehli kitaptan olan gayrimüslimlerle evlenebilir ama bu bile mekruhtur yani harama yakın çünkü baba evde değilken çocuk annesine özenip müslümanlığı terk edip annesinin dinine geçmek isteyebilir.
    Cevapla
  • Mete 5 yıl önce Şikayet Et
    Yabanci evlilikler doğru değil hersey farklı olunca birsüre sonra sorunlar çıkıyor bu sorunları dini ve inanç kültür açısından asamiyor sunuz eninde sonun da ayrılık kaçınılmaz oluyor ayrıca çocuk olunca da bu sorunlar iki katına çıkıyor en doğrusu kendi kültürün de kendi inancına göre evlenmek doğal olanı bu
    Cevapla
  • Yörük 43 5 yıl önce Şikayet Et
    Almanya’da daha önce yapılmış bir araştırma hakkında yazılmış bir makale okumuştum. Yapılan bu araştırmada ortaya çıkan sonuç yabancılarla yapılan evliliklerde boşanma olasılığı %64 daha fazla. Güzel yurdumun insanı varken ne gerek var elin yabancısına? Eskiden bu durum böyle değildi şimdilerde pek bir moda yabancıyla evlenmek. Bu gidişatın sonu hayır değil yakında memleket yabancı dolup taşacak. Ayrıca bu hanımefendinin evlendiği adam üstüne üstelik müslüman bile değilse o evlilik Allah katında zaten geçersiz çünkü mümin bir kadının gayrimüslim bir adamla evlenmesi haramdır ve bu çok açık bir şekilde ifade edilmiştir.
    Cevapla
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Ancak Müslümanlar ile Müslümanlar evlenebilir! Bu Allah'ın cc kuralıdır. Aşk sadece Allah'a cc olur. Diğer aşklar Allah'ın cc koyduğu sınır kadar olabilir. Ilerisi uçurum ateş. Hergün haberler bunu bize anlatıyor. Daha ne ?
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Al sana yabancı meraklıları kahrol dur şimdi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sancaktepe’deki jakuzi yalanı DEM’i örtmek için mi? Alper Yeğin’in yardımcısı kim olacak?
Mavi Balina’dan sonra ‘SimSimi’ tehlikesi! Hedefinde çocuklar var…