Düşen helikopterle ilgili uzmanlardan kritik uyarı

İstanbul Çekmeköy'de eğitim uçuşundan dönen askeri helikopter acil iniş yapmak isterken bir sitenin bahçesine düştü. Yüreklerimizi yakan kazada 4 asker şehit oldu. Kaza sonrası UH-1 helikopterler tekrar tartışılmaya başlandı. Uzmanlar en son üretimi 1976'da yapılan helikopterin eskidiğini vurgulayarak "Çok iyi durumdakiler dışındaki tüm UH-1’lerin hizmetten alınması da değerlendirebilir" yorumunda bulundu.

GİRİŞ 12.02.2019 12:40 GÜNCELLEME 12.02.2019 12:48
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Fuat Öner / Haber7.com

 

 

İstanbul Çekmeköy'de Kirazlı Mahallesi'nde site içine düşen, içindeki 4 askerin şehit olduğu helikopterin modeli de ABD yapımı UH-1. Aynı model bir helikopterin 26 Kasım 2018 tarihinde Sancaktepe ilçesi Sarıgazi Mahallesi'nde düşmesi sonucu 5 asker şehit olmuştu.

Dünyada birçok ülke tarafından hala kullanılmaya devam eden ve Vietnam savaşının simgelerinden olan UH-1'ler arama kurtarma, nakliye ve pilot eğitimi görevlerinde kullanılmak üzere tasarlandı. İlk uçuşunu 22 Ekim 1956'da yapan UH-1'ler 1959 yılında Amerikan Ordusu'nun hizmetine girdi. En son üretimi 1976 yılında yapılan UH-1’lerin o yıl üretim hattı kapandı. Bell helikopterleri serisinin öncüsü olan UH-1'ler Vietnam Savaşı'nda kullanılmak üzere yeniden tasarlandı. ABD, UH-1 tipi helikopterleri 2004 yılından itibaren kullanmama kararı aldı.

 

 

"SUİKAST İDDİALARI DA ARAŞTIRILACAKTIR"

Konuyla ilgili Haber7'ye açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Araştırmacısı Turan Oğuz, "Son 4 ayda 2 tane birbirine çok benzer UH-1 kazası meydana gelmesi ve çok sayıda şehit vermemiz dikkat çekici. Bu kaza çok sıkı bir şekilde araştırılacaktır. Helikopterlerin çok eskimesi, yedek parça hataları, bakım hataları, teknisyen hataları, pilot hataları, ve doğal şartlar soruşturulacaktır. Bunların yanında ayrıca komplo ve suikast iddiaları da araştırılacaktır" dedi.

2021'DE YERİNİ GÖKBEY'E BIRAKACAK

TSK'nın 2015 yılından itibaren UH-1 helikopterlerini kademeli bir şekilde envanterden çıkartmakta olduğunu, 2021 sonundan itibaren de milli imkanlarla ve yüksek yerlilik oranıyla geliştirilen Gökbey helikopterimizin seri üretime başlamasıyla birlikte programa göre 2032'de tamamlanacak bu işlemin kısa sürede bitmesinin beklenebileceğini belirten Oğuz, "O zamana kadar da çok iyi durumdakiler dışındaki tüm UH-1’lerin hizmetten alınması da bir seçenek olarak değerlendirebilir" açıklamasında bulundu.

ŞEHİT DÜŞERKEN FACİANIN ÖNÜNE GEÇTİLER!

Buna ek olarak 4. Kara Havacılık Alay Komutanlığı’nın eskiden il dışına taşınması konuşuluyordu. Taşınma konusu tekrar değerlendirilebilir diyen Oğuz, "O pilotlar evlerin üzerine düşmemek için çok çabalayıp şehit oldular. Yapamasalar, bugün ilaveten 2 kazada kaybedebileceğimiz onlarca vatandaşımızın da yasını tutuyor olabilirdik." dedi.

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 35
  • Buralcan 5 yıl önce Şikayet Et
    isabetli olur
    Cevapla
  • ümmet 5 yıl önce Şikayet Et
    eğer iniş yapacakları bir alan olsaydı belki yaslarını tutyor olmayabilirdik. önceki kazada da benzeri durum oldu pilotlar bir alan bulamayınca helikopteri en az can kaybıyla atlatılacak şekilde vurdular…bu konuya değinen yok nedense
    Cevapla
  • kamil 5 yıl önce Şikayet Et
    değindiniz ya işte.
    Cevapla
  • Dede 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu iş te bir dümen var
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Askerlerimiz güvenlik kuvvetlerimiz kendi yerli milli ürettiğimiz ve üreteceğimiz helikopterlerimizi kullansınlar.
    Cevapla
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    sabotaj da olabilir bence birlikteki kişileri bir araştırın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor