World Wide Web ne demek? Neden Doodle oldu?

World Wide Web’in 30. yılına özel Google, geleneğini bozmayarak yeni bir Doodle yayınladı. Arama motorunda yeni Doodle’ı görenler World Wide Web’in ne olduğunu araştırmaya başladı. Peki World Wide Web nedir?

World Wide Web ne demek? Neden Doodle oldu?
World Wide Web ne demek? Neden Doodle oldu?
GİRİŞ 12.03.2019 10:26 GÜNCELLEME 12.03.2019 10:26

Bir bilim adamının gayretleri sonucunda geliştirilen World Wide Web (www) bugün kullandığımız internetin temelini oluşturmuştur. İnternet sitelerinin farklı bölgelere yayın yapabilmesini dolayısıyla kapalı ağ olmaktan çıkabilmesini sağlayan bu sistem ilk kez 1989 yılında kullanılmıştı. Kuruluşunun ardından geçen 30 yıllık sürenin sonunda World Wide Web, Google tarafından unutulmayarak 30. yılına özel yeni Doodle hazırladı. İşte World Wide Web hakkında merak edilenler...

 

 

World Wide Web Nedir

WORLD WİDE WEB NEDİR?

 

 

World Wide Web (kısaca WWW veya Web),İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir ve Web sayfalarına İnternet kullanıcısının bilgisayarında çalışan Web tarayıcısı adı verilen bilgisayar programları aracılığıyla erişilir. Web sayfalarında metin, imaj, video ve diğer multimedya ögeleri bulunabilir ve diğer bağlantı ya da link adı verilen hiper-bağlantılar ile başka Web sayfalarına geçiş yapılabilir.

İnternet ve Web terimleri aynı olguyu tanımlamaz. Zira Web sadece İnternet üzerinde çalışan bir servistir. Web kavramı, CERN'de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee'nin HTML adlı metin işaretleme dilini geliştirmesiyle oluşmuştur. Bugün de kendisinin başkanı olduğu W3C (World Wide Web Consortium) tarafından standartları belirlenmektedir.

GOOGLE'DAN WORLD WİDE WEB'İN 30.YILI

Google anasayfasında World Wide Web'in 30. yaş günü için “Belirsiz ama heyecan verici” başlığı adı altında kutlama mesajı yayınladı.

Mesajda "Sir Tim Berners-Lee'nin patronu, World Wide Web'in mucitinin 33 yaşında bir yazılım mühendisi olduğu 1989'da bugün yayınlanan “Bilgi Yönetimi: Bir Teklif” başlıklı teklifine yanıt vermesi buydu. Başlangıçta, Berners-Lee, CERN'deki (İsviçre'deki büyük bir nükleer fizik laboratuarı) meslektaşlarının birden fazla bilgisayar arasında bilgi paylaşmasına yardımcı olmak için “Mesh” adında “yazılı bağlantılar içeren büyük bir köprü metni veritabanı” tasarladı.

Berners-Lee'nin patronu mütevazı bir akış çizelgesini çalışan bir modele dönüştürmek için zaman verdi, HTML dili, HTTP uygulaması ve WorldWideWeb.app'ı yazdı - ilk Web tarayıcısı ve sayfa editörü. 1991’de, harici Web sunucuları çalışıyordu.

Web yakında bilgi çağında başlayarak bildiğimiz yaşamda devrim yapacaktır. Bugün yaklaşık 2 milyar internet sitesi var. İster e-posta, ev ödevi, oyun oynamak ya da sevimli köpek yavrularının videolarını incelemek için kullanın, şansınız Web olmadan hayatı düşünemezsiniz.

1960'lı yıllardan bu yana gelişen İnternet ile karıştırılmaması gereken World Wide Web, HTML dili, URL "adresleri" ve köprü metni aktarım protokolü veya HTTP gibi yenilikler üzerine kurulu çevrimiçi bir uygulamadır. Web aynı zamanda evrensellik, fikir birliği ve aşağıdan yukarıya tasarım prensipleri üzerine kurulu merkezi olmayan bir topluluk haline gelmiştir.

World Wide Web Consortium CEO'su Jeff Jaffe “Her şeyi gerçekten değiştiren çok az yenilik var,” dedi. “Web, zamanımızın en etkili yeniliğidir.” denildi.

WORLD WİDE WEB NASIL ÇALIŞIYOR?

World Wide Web, Internetin en hızlı büyüyen ve en yenilikçi bölümüdür. Web’e bağlandığınızda metin, grafik, ses ve videolardan oluşan multimedya sayfalarına bakabilirsiniz. Web, bir yerden başka bir yere atlamanızı sağlayan hipertext linkleri kullanır. Hipertext linklerini kullanmanızı ve Web sayfalarını izlemenizi sağlayan lisana hypertewt Markup Language, bilinen adıyla HTML denir.

Sistem, Web client-server modeliyle çalışır. Client yazılımı-Web Browser olarak bilinir- sizin bilgisayarınızda bulunur. Sunucu yazılımı ise Web hostu üzerinde çalışır. Web’i kullanmak için önce bir Internet bağlantısı yapmanız gerekir, sonra tarayıcı çalıştırılır.

Bir tarayıcıya gitmek istenilen internet sitesinin URL’si (Link olarak da tabir ediliyor.) yazılır ya da istenilen yere sizi gönderecek bir linkin üzerine tıklanır. Web lokasyonların isimlerine URL denir. Tarayıcınız URL talibini HTTP ile gönderir. HTTP Web browser ile Web sunucusu arasındaki iletişimin nasıl olması gerektiğini belirler.

İNTERNET NASIL ÇALIŞIYOR?

World Wide Web’de bilgi kısa zamanda yol alır.

Bir bilgiyi yolladığınızda doğru adrese hemen gitmesi beklenir.

Web'de herşey uyumlu bir şekilde gelişir. Aslında yapılan her basit işlemin altında tüm dünyaya dağılmış hardware ve softwarelerden oluşan, altyapısı yıllar öncesinden kurulmuş ve sürekli gelişen, karmaşık bir mimari yapı vardır.

Bu mimari yapı, bilgisayarlar programlarını istenilen yere getiren ve size bilgi sunan çok güçlü sunucularla; doğru verileri doğru adreslere gönderen (routers) yönlendiricilerden, her alfanumerik adresini (örneğin www.haber7.com) IP adresine dönüştüren (123.22.22.112) ve bilgisayarın iletişimi için gerekli kuralları kontrol eden ad sunucularından oluşur.

Duruma bu şekilde bakıldığında arkadaşlarımıza yolladığımız basit bir e–mail , tüm dünyayı dolaşıp, sonunda tek bir parça olarak alınır. Arkadaşımıza yolladığımız tek bir e-mail’e neler olduğunu bir düşünün. Bilgisayarınızda mesaji yazıp yolladıktan sonra, E-mailiniz küçük parçalara ayrılıyor ve her bir parçası uygun yerlere doğru bir sıralamayla gidiyor.

Bu transfer mesajınızdaki her bir paket için tekrarlanır. IP adresinin tespit edilmesinden sonra, paketler kendilerini her seferinde son hedefe daha yakınlaştıran yönlendiricilerden geçerler.

Sizin e-mail programınız ve arkadaşınızın e-mail programı mail server’larla (posta sunucusu) postayı alıp-gönderme konusunda iletişim kurarlar. Olaya bu şekilde bakıldığında, sistem aslında hiç görüldüğü gibi değildir.

WORLD WİDE WEB YAPISI NASIL?

Web’in temeli İnternet'tir. Web İnternet üzerinde kurulmuştur ve İnternet'in sunduğu mekanizmalardan çoğunun kullanılmasını sağlar. İnternet'in fiziksel görünüşleri –bilgisayarlar, ağlar ve servisler– Dünya üzerindeki diğer binlerce bilgisayara bağlanmamıza izin verir. Web, İnternet'in en tepesindeki soyutlanmış genel servisler kümesidir. World Wide Web (W3),insanların fikir ve projelerinin paylaşılmasını sağlayan bir bilgi ve kültür havuzudur. İstemci-sunucu uygulamaları ile yapılan birçok organizasyon üzerinde Web tarayıcıları istemci olarak çalışabilirler. Web yürütümü standart İstemci-sunucu modelini izler. Aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi "Web tarayıcısı" adı verilen programı çalıştıran bir istemci bilgisayar ile Web sunucu yazılımı çalıştıran bir sunucu bilgisayar arasındaki etkileşime "istemci-sunucu" etkileşimi adı verilir. İstemci bilgisayar sunucudan HTTP'yi (Hypertext Transfer Protocol) ve İnternet mesaj standardı TCP/IP'yi kullanarak bir doküman ister ve sunucu istemcinin göstereceği dokümanı geri döndürür.

"World-Wide Web" ibaresi HTTP ile anlaşan sunucuların kolektif ağını ifade etmek için kullanılır. HTTP, var olan bilgilerin kullandıkları protokolün küresel yapısıdır.

Web tarayıcılarının ve sunucularının kendi aralarında iletişim için kullandıkları protokole HTTP (Hypertext Transfer Protocol) adı verilir. Bunun için Web sunuculara genellikle HTTP sunucu veya HTTP Deaemons (HTTPD) denir.

Bu örnekte bir tarayıcı kullanıyorsunuz (Netscape, Mosaic, veya diğer bir tarayıcı) ve “ Webmaster Magazine Online'”ı referans olarak tıklıyorsunuz. Tarayıcı, sizin bu nesneye ulaşmak için http://tr.wikipedia.org - Web adresine (veya URL) gitmek istediğinizi anlayacaktır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Suriye yönetimi resti çekti: Orduya katılmak için 10 gününüz var
İspanya'dan İsrail'e çok sert uyarı!