Unutarak yemek yiyen kişiye oruçlu olduğunun hatırlatılması gerekir mi?

Ramazan ayının en çok sorulan ve merak edilen soruları arasında unutarak yemek içmek orucu bozar mı? veya unutarak yiyen kişiye oruçlu olduğunun hatırlatılması gerekir mi? soruları yer alıyor. İşte Diyanet’in bu sorular hakkındaki açıklamaları...

Unutarak yemek yiyen kişiye oruçlu olduğunun hatırlatılması gerekir mi?
Unutarak yemek yiyen kişiye oruçlu olduğunun hatırlatılması gerekir mi?
GİRİŞ 08.05.2019 13:31 GÜNCELLEME 08.05.2019 13:32

Oruç ibadetini en hassas şekilde yerine getirmek isteyenler, içlerinde en ufak şüphe kalmaması için orucu bozan ve bozmayan durumları araştırıyor. Peki Unutarak yemek içmek orucu bozar mı? veya unutarak yiyen kişiye oruçlu olduğunun hatırlatılması gerekir mi? sorularının yanıtları haberimizde...

 

Unutarak yemek içmek orucu bozar mı?

Unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir.” (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur.

 

Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir. Oruçlu olduğu hatırlandıktan sonra mideye bir şey inerse, oruç bozulur (Merğînânî, el-Hidâye, II, 253-254).

Unutarak yiyen kişiye oruçlu olduğunun hatırlatılması gerekir mi?

Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içen kişi, yaşlı, hasta, zayıf ve oruç tutmaya güç yetiremeyecek durumdaysa onu gören kişi oruçlu olduğunu hatırlatmamalı, aksi durumda hatırlatmalıdır (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, 238).

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme