Ağız spreyi kullanmak orucu bozar mı? Ağız kokusunu önlemek için...

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte sıkça sorulan sorular da gündemde yerini aldı. En çok merak edilen soruların başında da ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Ağız spreyi kullanmak orucu bozar mı? Ağız kokusunu önlemek için...
Ağız spreyi kullanmak orucu bozar mı? Ağız kokusunu önlemek için...
GİRİŞ 06.05.2019 11:31 GÜNCELLEME 06.05.2019 11:33

Özellikle kalabalık şehirlerde yaşayan vatandaşların merak ettikleri sorun başında ‘’ağız kokusunu önlemek için ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek oruca zarar verir mi’’ sorusu yer alıyor. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından bu Ramazan ayında da merak edilen sorulara cevap verildi. Peki ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek orucu bozar mı?

 

Ağız kokusunu önlemek için ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek oruca zarar verir mi?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

 

Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar dikkat edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınmak mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 395, 396). Öte yandan, hangi sakızın orucu bozmayan türden olduğu bilinemeyeceğinden oruçlu iken sakız çiğnemekten sakınılmalıdır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"