Yeni askerlik sistemi ile ilgili son dakika açıklaması!

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yeni askerlik sistemi kanun teklifinin Meclis Başkanlığı’na sunulmasının ardından açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 23.05.2019 10:58 GÜNCELLEME 23.05.2019 11:43
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sisteminin Ramazan Bayramı'ndan önce yasalaşacağını söylemişti. Akar, yeni sistemin detaylarını anlatırken, TSK'ya er olarak giren bir Türk gencinin şartları yerine getirmesi durumunda generalliğe kadar yükselebileceğini dile getirmişti. 

 

 

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş yeni askerlik sistemi kanun teklifinin Meclis Başkanlığı’na sunulmasının ardından açıklamalarda bulunarak merak edilen tüm sorulara cevap verdi; 

100 sene sonra köklü bir değişiklikle beraber askerlik sistemimiz değişiyor. Yeni sistemde askerlik 6 aya düşürülecek. Bu süreyi dolduranlar kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren terhis olma imkanına kavuşabilecekler

Yedek astsubay olarak askerliğini yaparsa artık meslek yüksek okulu bitirenler de yedek ast subay olarak görev yapabilecekler. Görevlerinin sonunda yine kendilerinin talebi ve uygun kadro oluşması durumunda devam edebilecekler. 

'KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRMEDEN ÖNCE YOKLAMA KAÇAKLARI VE BAKAYALAR...'

Bedelli askerlik bugünkü rakamlarla 31 bin lira gibi bir paraya denk geliyor. Bedelli kalıcı hale geliyor. Yaş sınırı kalkıyor. Yoklama kaçağı olanların ve bakaya kalanların bedelli askerlikten faydalanamayacağını, ancak kanun yürürlüğe girmeden önce yoklama kaçağı ve bakaya kalanlara bir defaya mahsus müracaat hakkı tanınacak. 

'GELMEDİĞİ HER GÜN İÇİN 10 TL CEZA'

Her vatandaşın zamanı geldiğinde gidip gerekli bildirimlerde bulunması gerekiyor. Bir vatandaşımız gelmediği her gün için 10 TL ceza ödeyecektir. Eğer kendi isteği ile gelirse bu ceza 5 TL’ye indirilecektir.

 


'BAYRAMDAN ÖNCE YASALAŞMASI MÜMKÜN'

Teklif 48 saat içinde görüşmeye başlanabilir. Bugün danışma kurulu eğer teklifimizi kabul ederse komisyon 48 saati beklemeden de bugün görüşebilir. Eğer uygun görülürse TBMM onaylarsa bayramdan önce bu kanunun yasalaşması mümkün.

Şu an itibari ile eğer bir askerimiz 6 aylık askerse terhis olacak. Eğer devam etmek isterse 6 ay daha devam edebilecek. 

'ERTELEME YAŞLARINI GEÇİRMEMEK KAYDIYLA HERKES BAŞVURABİLİR'

20 yaşını dolduran her erkek vatandaşı bedelli askerlik yapabilir. Erteleme yaşlarını geçirmemek kaydıyla herkes başvurusunu yapabilir.

TSK’nın bir planlaması ve ihtiyacı olacaktır. Eğer üstünden bir talep olursa bedelli için o zaman bir kura çekimi olacaktır. Ama dediğimiz gibi artık yaş sınırı yok 20 yaşını dolduran bedelli askerlikten faydalanabilecek.

YORUMLAR 13
  • ALİ 4 yıl önce Şikayet Et
    ÜNİVERSİTE MEZUNLARI MAGDUR LÜTFEN SESİMİZİ DUYuN
    Cevapla
  • asker annesi 4 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah teklif hemen kabul edilir ve bayramda yanımda olur oğlum. Baskanım 17 yılda yaptığınız bütün işler güzeldi ama olursa eğer en güzeli bu olcak asker anneleri sizin duaciniz saygılar
    Cevapla
  • Anonim 4 yıl önce Şikayet Et
    Çifte bayram olacak o zaman :)
    Cevapla
  • Sabahattin 4 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakanım ben 18 ay yaptım hakımı kim verecek ben yaptıysam 18 ay herkes yapsın yoksa hakımı helal etmem size benim çocukların var onlar da 18 yapsın kimse kimsenin hakını yemesin ha ozaman verin hakımızı işi bırakıp askere gidim hem iş kayıpı oldu hemde param gidi şimdi adam işi bırakmak istemiyor 15 bin lira para yatırıyor gitmiyor
    Cevapla
  • düşünen adam 4 yıl önce Şikayet Et
    düşünceye bak hey Allahim Yarabbim ne kadar problemli insan var. kardeşim Sen nasil düşünüyorsun oyle ya bi insan çektiği acıları sıkıntıları yeni nesilde çeksin ister mi ? gelişin biraz temiz düşünün hem gençlere hem devlete ciddi yük. ayrica 18 ay yaptığına göre yaşın bi hayli ileri bu düşünce yakışmadı açıkcası ..
    Cevapla
  • Malatya 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben yandım herkes yansın diyorsun yani
    Cevapla
  • Fikret 4 yıl önce Şikayet Et
    teskeresi yakın olanlar bayrama geleçek mi
    Cevapla
  • KENAN 4 yıl önce Şikayet Et
    Ya şunu bu arkadaşlar niye anlamıyor. 1-Ücret neden yüksek ? 2-Bedelliye 200.000 başvuru oldu.145.000 kişi alınacak. Geri kalan 55.000 insan neden 6 ay yapsın. Bu bir sonraki dönemlere devredilmeli.(Örnek:Hac Kura İşlemi gibi.) 3-Üniversite mezunlarına hiç bir avantaj yok. Burada bence ya bedelli ücretinde indirim olmalı yada 6 ay yerine 3 ay olmalı. 4-Şuan zaten iş yerlerinde çoğu askere gidecek insanlar risk konumunda. İş arayan bulamıyor bu askerlik olayından. SESİMİZİ DUYUN LÜTFEN.........
    Cevapla
  • ilanmatik 4 yıl önce Şikayet Et
    neden devredilsin 6 ay gitsin askerliğini yapsın bukadarda komik duruma düşmeyin çoluk çocuk işimi bu askerlik...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Putin Türkiye'ye geliyor
Türkiye Gazze'ye en çok yardım yapan ülke unvanını bırakmadı