Son dakika yeni askerlik sistemi açıklaması: Bedelli askerlikte değişiklik

Yeni askerlik sistemi ve bedelli askerlikle ilgili son dakika gelişmeler gelmeye devam ediyor. AK Parti Grubu DÜN saat 21.00'de AK Parti Genel Merkezi'nde basına kapalı olarak toplandı. Toplantıda askerlik düzenlemesinin ele alındığı öğrenildi. Toplantıya Başkan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. TBMM'de görüşülen yeni askerlik sisteminde bazı değişikliklere gidileceği iddia edildi. Peki erken terhis ne zaman olacak?

Son dakika yeni askerlik sistemi açıklaması: Bedelli askerlikte değişiklik
Son dakika yeni askerlik sistemi açıklaması: Bedelli askerlikte değişiklik
GİRİŞ 14.06.2019 09:56 GÜNCELLEME 14.06.2019 09:56
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Yeni askerlik sistemi mesaisinde 2. gününde son dakika gelişmeleri aktarılmaya devam ediliyor. AK Parti yönetimi, muhalefetle uzlaşı içinde askerlik önerisini çıkarabilmek için gün boyu partilerle toplantı yaptı. Yapılan toplantılar sonucunda özellikle Cumhurbaşkanı’na askerlikte özel muafiyet yetkisi veren 45. maddede değişiklik yapılması eğilimi ağırlık kazandı. CHP yetkilileri, söz konusu maddeye ‘Genelkurmay Başkanı’nın önerisi ve MGK’nin onayı’ koşulunu getiren bir ekleme yapılabileceğini belirtti."  AK Parti Grubu bu akşam saat 21.00'de AK Parti Genel Merkezi'nde basına kapalı olarak toplanacak. Toplantıda askerlik düzenlemesinin ele alınacağı öğrenildi. Peki bedelli askerlik ücreti değişecek mi? Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Erken terhisler ne zaman başlayacak? İşte son dakika askerlik sistemi gelişmeleri...

ERDOĞAN'DAN ERKEN TERHİS VE YENİ ASKERLİK SİSTEMİ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yeni askerlik sisteminin Meclis'ten geçmesiyle erken terhislerin gündeme geleceğini açıkladı.

Bu konuda diğer partilerin eleştirilerine de yanıt veren Erdoğan, herhangi bir zafiyet yaşanmayacağını savunarak, "Bugün toplamda 419 bin olan Türk Silahlı Kuvvetleri mevcudunun 200 bine yakını, yani yaklaşık yarısı subay, astsubay, yedek subay, uzman, sözleşmeli er, erbaş kadrolarındaki muvazzaf personelden oluşmaktadır. Kritik görevlerde, özellikle terörle mücadelede vazife üstlenen tüm birliklerimiz, muvazzaf askerlerden teşekkül etmektedir. Yükümlüler daha çok kıta görevlerinde, geri hizmetlerde değerlendiriliyor. Yeni askerlik kanunuyla yükümlülerin yarıya yakını hemen terhis olacak. Kalanları görevlerine devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Erdoğan Askerlik Sistemi Açıklaması

Neden ihtiyaç duyuldu? 

Günümüz dünyasında askerlik görevi çok iyi eğitim ve uzmanlık isteyen bir meslek haline dönüşmüştür. 

Türkiye, epeyce bir vakittir, planlı ve bilinçli bir şekilde profesyonel askerliğe geçişin hazırlıklarını yürütmektedir. 

Askerlik çağına gelen gençlerimizin sayısında sürekli yığılmalar yaşandığı da ortadadır. 

Yeni sistemle neler olacak?

Profesyonel askerlik yaygınlaşacak.

Yükümlülerin yarıya yakını hemen terhis olacak, kalanları görevlerine devam edecek.

Bedelli askerlik yapma hakkı kazanan herkes bir aylık temel eğitimden geçecek.

Yükümlü olarak kıtaya gelenler temel eğitimleriyle birlikte toplam 6 ay askerlik yapacak.

Muvazzaf kadrolara geçişler de ilk 6 aylık ve ardından ücret mukabili yapılacak ikinci 6 aylık askerlik görevinin ardından mümkün olacak.

Yedek subaylık ve 2 yıllık yüksekokul mezunları için bu kanunla gündeme gelen yedek astsubaylık uygulamaları da personel ihtiyacının karşılanmasında önemli bir imkândır. 

 

 

"21 GÜNLÜK SÜREDE GEREKSİZ MASRAF"

Bir aylık zorunlu askerliğin kaldırılmasını isteyen Çelebi, "Bunun yerine alternatif olarak afetlerde sivil savunma görevi verebiliriz. Hepsi bulundukları illerde bu eğitimleri alırlar. Afet anında haberleşme, ulaşım, trafiğin düzenlenmesi, arama kurtarma, sıhhi ilk yardım, hasta ve yaralı tahliyesi, yangın söndürme, emniyet, asayiş, yedirme, giydirme, ısıtma, aydınlatma, çadır kurma, bunlar hep bize lazım. Eğer 21 günlük eğitimi kaldırırsak ne oluyor? Gereksiz israf, masraf ve iş yükünü kaldırmış oluyoruz. Orada 5 bin lira harcıyoruz biz. Onu alalım, savunma harcamalarına gönderelim." değerlendirmesini yaptı.

130 BİN ASKER TERHİS OLACAK

 

 

Yeni askerlik sistemi ile ilgili en çok tartışılan konu askerlerin terhis meselesi oldu. Yeni askerlik sistemine göre askerlik 6 ay olacak. Kanunun yürürlüğe girmesiyle kışladaki askerlerden 6 ayı dolduranlar terhis olacak. Bu durumdan yararlanması muhtemel 130 bin kişi bulunuyor. Bu durumun kışlada zafiyet doğurabileceğine dair görüşler bildiriliyor. TBMM'deki oturumda da en çok bu konunun üzerinde duruldu.

"27 YAŞINI BİTİRENLERE ÖNCELİK"

MHP yaptığı açıklamada, bedelli askerlik kura çekiminde "27 yaşını bitirenlere öncelik tanınır” şeklinde değişiklik yapılmasını istedi.

MHP, kanun teklifinde, 22 yaşını dolduran herkesin kura çekmek suretiyle bedelli askerlik yapmasını sağlayan maddeyle ilgili şunları söyledi:

“Bugüne kadar bedelli askerliğin gerekçesi belli yaşa gelmiş iş ve meslek sahibi kişilerin düzenlerinin bozulmaması idi. 32 yaşındaki doçent ile 21 yaşındaki öğrencisinin aynı kuraya katılıp 21 yaşındakine kurada bedelli askerlik çıkıp bir ay, 32 yaşındaki doçentin kura çıkmaması nedeniyle altı ay askerlik yapması nasıl izah edilecek?

Bu durumda kura çıkmayan doçent altı ay askerlik yapacak, öğrencisi bir ayda tezkere alacak şekle dönüşmez mi?

Bedelli askerlik kura çekiminde 27 yaşını bitirenlere öncelik tanınır şeklinde değişiklik yapılmalıdır."

DÖVİZLİ ASKERLİK ÜCRETİ...

Dövizli askerlik ücretiyle bedelli ücretinin eşitlenmesini eleştiren bir milletvekili ise ‘Önceki yıllarda dövizli askerlik ücreti 1000 Avro’ydu. Dövizli askerliğin bedelli askerlikle eşit hale getirilerek 31 bin liraya çıkarılması yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız açısından sıkıntı yaratır. Bu da dövizli askerlik yapmak yerine Türk vatandaşlığından çıkma eğilimini getirebilir. Bu da Türkiye’nin yurtdışındaki gücünü olumsuz etkiler. Bu düzenleme yeniden değerlendirilmeli ve dövizli askerlik miktarı düşürülmelidir’ dedi.

YAŞ KRİTERLERİ DEĞİŞEBİLİR

Bedelli askerlik yeni askerlik sistemi ile birlikte kalıcı hale geliyor. Sistem bu haliyle kabul edilirse yaş ve eğitim farkı gözetmeksizin her yükümlü bedelli askerlik düzenlemesinden yararlanmak için başvuruda bulunabilecek. Bakaya ve asker kaçakları ise kanunun çıkmasının ardından sadece bir defaya mahsus olmak üzere bedelli askerlik düzenlemesine başvurabilecekler. Ancak kanunun çıkmasının ardından bakaya düşenler düzenlemeden yararlanmayacak. Öte yandan her asker alma dönemi için 145 bin kişilik kontenjan belirlendi. Kontenjanın dolması halinde bedelli askerlik başvurusu yapanlar arasında kura çekilecek.

Sistem bu detayları içerirken AK Partili Bülent Turan gazetecilere yaptığı açıklamada kanun görüşmeleri sırasında bedelli askerlik ile ilgili yaş kriterinin değişebileceğini söyledi.

Yeni Askerlik Sistemi

ŞUAN GÜNDEMDEKİ SİSTEM

(-) İSTEYEN herkes bedelli yapabilecek.
(-) TEMEL eğitim 1 ay, ustalık 5 aya inecek.
(-) 6 AYI bitiren isterse 6 ay da paralı askerlik yapabilecek.
(-) ŞARTLARA uyanlar astsubaylığa geçebilecek.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR?

Yeni askerlikte bedelli askerlik ücreti, (40 bin gösterge X memur maaşı X 6) formulüyle hesaplanacak.

Buna göre, bugün itibariyle bedelli askerliğin ücreti 31 bin 343 lira ve her 6 ayda bir bu ücret artacak. (40.000 X 0,130597 X 6 = 31.343,28 lira)

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Meclis'te bu hafta gündemin ilk sırasında yeni askerlik sistemine ilişkin teklif bulunuyor. Genel Kurul, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan söz konusu kanun teklifini görüşmek üzere dün toplandı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da yerinden söz alarak, teklife ilişkin milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı.

Turan, "Biz tüm partilerin bu konudaki kanaatlerinden istifade etmek istiyoruz, doğru işi yapmak istiyoruz. Asker gibi ortak paydamızda, ortak değerimizde herkesin kanaatiyle, uzlaşısıyla bir yol almak istiyoruz. Bu kanunun tüm partilerin uzlaşısıyla, ortak aklıyla geçmesi en büyük hedefimiz." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, askerlik sisteminde değişiklik öngören kanun teklifinin geri çekileceğine dair iddiaların asılsız olduğunu belirterek, “AK Parti Grubu olarak teklifimizin arkasındayız. Genel Kurulun takdiri her zaman baş tacıdır. Değişiklikler, revizeler olabilir ama kanun teklifinin çekilmesi söz konusu değildir” dedi.

 

AK Parti Osmaniye 27. Dönem Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi İsmail Kaya, Meclis'te görüşülmeye başlanan yeni askerlik sistemi yasasına dair açıklama yaptı.

AK Partili İsmail Kaya, şunları belirtti:

"Yeni askerlik yasası İle ilgili görüşmelere başladık ve devam ediyor, bugün biter mi diye soran kardeşlerimiz için yazıyorum, NORMAL ŞARTLARDA perşembe günü akşama kadar meclis görüşmelerini tamamlayarak yasalaştırırız diye ümit ediyoruz."

21 - 27'nci Dönem MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt da yeni askerlik sistemi yasasına ilişkin açıklama yaptı.

Enginyurt, şunları aktardı:

"TBMM  de Bugün görüşülmeye başlanan Askerlik  Kanunu, TÜRK ORDUSUNUN Fetöcü artıklardan tamamen temizlenmesini sağlayacak önemli bir Kanundur.

TÜRK SİLAHLİ KUVVETLERİ gözbebeğimiz, gururumuzdur.

Hayıra vesile olması dileğiyle, 

Vira Bismillah."

YORUMLAR 21
  • Hüseyin 4 yıl önce Şikayet Et
    Bedellide kura sisteminde 1 ay için başvuru yapan kişi çıkmaz ise 6 ay yapması çok yanlış olur. Eğer her dönemde 145 bin ise kontenjan; örneğin mayısta 150 bin kişi başvurdu ise ağustos döneminde geri kalan o 5 bin kişi oraya kaydırılabilir...
    Cevapla
  • Erken terhis ve 4 yıl önce Şikayet Et
    Istihdam!Terhis olacak 130.000 gencimiz için iş ve aş ları hazır mı? Bu rakamın topluma ekonomik yükünü de düşünmek gerekiyor.Bu görüş benim gibi düşünmeyenler için çok uçuk olabilir.Ekonomistler bu görüşümü destekleyeceklerdir.
    Cevapla
  • Nurullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Tebrikler, işe yarar bir teklif
    Cevapla
  • adalet 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu kanun çıkmasın, eskisi daha iyi idi.
    Cevapla
  • Yorummcu 4 yıl önce Şikayet Et
    Yaklaşık 10 yıldır Türkiye'de yaşayan genç neslimizin büyük çoğunluğu askerlik yapmadı.Silahı ise bilgisayar oyunlarından tanıyor.Halbuki 10 yılda içte ve dışta ülkemize yönelik tehdit 10 kat arttı.Allah c.c. muhafaza bir seferberlik ilan edilse bu gençlere ne zaman silah kullanmayı öğreteceğiz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı