8 komutan 4. yıldızı takacak!

Bu yılki YAŞ’ta komuta kademesinde değişiklik beklenmezken, ordu komutanlıklarında ise yenilenme olacak. Kara’da 7 korgeneral, Deniz’de 1 koramiral terfi bekliyor. 15 Temmuz’dan sonraki ilk şurada general ve amiralliğe terfi edip 3 yılı geride bırakan 87 tuğgeneral ve tuğamiral de bu yıl terfi heyecanı yaşıyor.

8 komutan 4. yıldızı takacak!
8 komutan 4. yıldızı takacak!
GİRİŞ 26.07.2019 07:06 GÜNCELLEME 26.07.2019 07:46
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 1 Ağustos’ta toplanacak. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ikinci YAŞ toplantısının bir günde tamamlanması ve alınan kararların Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.

 

 

KARARGÂHTA DEĞİŞİM YOK

Bu yılki Şura’da komuta kademesinde değişim beklenmiyor. Hulusi Akar’ın Milli Savunma Bakanlığı’na atanmasıyla birlikte Genelkurmay Başkanlığı görevini devralan Orgeneral Yaşar Güler, yaş haddinin yanısıra görevdeki bekleme süresini de henüz doldurmadığı için bir yıl daha görevine devam edecek. Yine Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevinin ilk yılını geride bırakan Orgeneral Ümit Dündar’ın da mevcut görevini sürdürmesi bekleniyor.

Korgeneral Ali Sivri

 

 

Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz ile geçen yıl oramiralliğe terfi eden Deniz Kuvvetleri Komutanı Adnan Özbal’ın ise görevdeki ikinci yılları bu sene doluyor. Ancak Mavi Vatan’ın korunmasındaki başarılarından dolayı Özbal ile hava harekâtlarıyla teröre ağır darbe vurulmasında büyük pay sahibi olan Küçükakyüz’ün görev sürelerinin bir yıl daha uzatılacağı tahmin ediliyor.

ORDUDA YENİLENME

Ordu komutanlıklarında ise yenilenme bekleniyor. Rütbede 4 yıllık bekleme sürelerini tamamlayan Ege Ordu Komutanı Abdullah Recep ile 3. Ordu Komutanı İsmail Serdar Savaş, temdit almazlarsa emekli olacak. Bu durumda boşalacak iki orgeneral kadrosu için 7 korgeneral terfi sırasında bulunuyor. Terfi sırasında ilk sırada Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Korgeneral Şeref Öngay ile Genelkurmay İkinci Başkanı Korgeneral Metin Gürak var.


Korgeneral Osman Erbaş

Rütbelerinde 4 yılı geride bırakan Öngay ve Gürak, terfi almamaları ya da görev süreleri uzatılmadığı takdirde emekliye sevk edilecek.Rütbelerinde 3 yıllık görev süresini tamamlayan 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Yavuz Türkgenci ve 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri de Kara’da orgenerallik bekleyen isimler arasında. Yine halen korgeneral rütbesiyle yönetilen 2. Ordu Komutanlığı da orgeneral ataması bekliyor.

MAVİ VATAN’IN KORUYUCULARI

Oramiral Adnan Özbal ile bir yıl daha yönetilmesi beklenen Donanma’da halen boş olan ikinci oramiral kadrosu için, rütbesinde 3 yılı dolduran Koramiral Ercüment Tatlıoğlu terfi sırasında bulunuyor. Deniz’de koramiralliğe terfi bekleyen isimler ise Tümamiral Aydın Şirin, Tümamiral Hasan Nihat Doğan ve Tümamiral Cihat Yaycı. Rütbelerinde 4 yıllık görev süresini dolduran Tümamiraller Şirin ve Doğan, terfi ya da temdit görmedikleri taktirde emekli edilecek.

Korgeneral Selçuk Bayraktaroğlu

HAVA’DA SON DURUM

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise boşalan kadro bulunmamasından dolayı orgeneral terfisi beklenmiyor. Terfi listesinde bulunan Korgeneral Nihat Kökmen, Korgeneral Ziya Kadıoğlu ile Korgeneral Yılmaz Özkaya, görev süreleri uzatılmadığı taktirde bu yıl rütbe bekleme sürelerini tamamlayarak emekliye sevkedilecek. Yine terfi sırasındaki Korgeneraller Muhittin Fatih Sert ile İsmail Güneykaya’nın ise 4 yıllık rütbe bekleme süresini doldurmalarına bir yıl daha var.
Korgeneral Metin Gürak

87 tuğgeneral terfi listesinde

Bu yılki YAŞ’ta en dikkat çeken detay ise 15 Temmuz’dan sonra toplanan ilk Şura’da tuğgeneral ve tuğamiralliğe terfi ettirilen çok sayıda ismin rütbesinde 3 yılı geride bırakarak terfi listesine girmiş olmaları. Terfi sırasındaki 99 tuğgeneral ve tuğamiralin 87’sini, 15 Temmuz 2016 sonrası general ve amiralliğe terfi eden isimler oluşturuyor. Dolayısıyla bu yıl da 3 yıllık general ve amiraller arasından çok sayıda terfi gerçekleştirilecek. 15 Temmuz sonrası darbeci generallerin boşalttığı kadrolar çok sayıda albayın tuğgeneralliğe terfisiyle doldurulmuştu. Kara’da terfi listesine giren 58 tuğgeneralin 51’i 15 Temmuz sonrası terfi eden isimler. Kara’da 4 yıllık rütbe bekleme süresini dolduran ve terfi ya da temdit almadıkları takdirde emekli edilecek tuğgeneral sayısı 7. Deniz Kuvvetleri’nde terfi listesindeki tuğamirallerden 12’si, Hava’da ise 27 tuğgeneralin 24’ü 15 Temmuz sonrası yükselmişti.

Yenişafak

YORUMLAR 13
  • VUSLAT 4 yıl önce Şikayet Et
    Ülkesini canını feda ederek koruyan gözeten şanlı ordumuza minnetarız.Onlar Mehmetçiktir.Başımızın tacı gururumuzdur.
    Cevapla
  • yarbay 4 yıl önce Şikayet Et
    bazılarının zannettiği gibi Aksakallı paşam kızakta değil, ciddi bir görevdedir. trakya ve yunan stratejimiz onun ellerine emanet edilmiştir. bir sene daha vazifesini yapsın. sonra genel kurmay başkanı olsun. dileğim budur
    Cevapla
  • keleş 34 4 yıl önce Şikayet Et
    zekayı. paşanın öyle. kenarda. bekletilmesine. anlam. veremiyorum. zekayı. paşaya. genelkurmay başkanlığı. yakışır. o. gece. vatanın. kaderini. değiştirdi. haınler. paşayı. eşiyle birlikte. önünükestiler. öldürmeye. calıştılar yoksa. halen. bu. vatan. evlatlarını. kenara. koşeye. itenlermivar. varsa. cok. ama. cok. yazık
    Cevapla
  • agah 4 yıl önce Şikayet Et
    Merak ediyorum; Zekai Aksakallı paşa, 15 temmuzda şehit Ömer Halisdemire verdiği emir ile darbenin seyrini değiştirmişti. Suriye'deki operasyonlardaki başarısı da belli. Neden hala kızakta..????
    Cevapla
  • Kursat turan 4 yıl önce Şikayet Et
    Gorevde kizak olmaz. Zekai pasa her verilen gorevi emir komuta zincirinde gurur ve serefle yapan bir yigit dadas turk subayidir. Insallah taktir devlet buyulerimizdedir. Her karara saygi esastir. Allah devletimizi ve milletimizi payidar eylesin.
    Cevapla
  • murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Zekayi aksakallı paşamıza rütbe verin 15 temmuz kahramanlarını geri plana atmayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe-Olympiakos! CANLI
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'