Tırtıllar ormanı istila etti, ağaçlarda yaprak bırakmadı

Domaniç Dağları'nda ilk kez geçen yıl görülen ve bu yıl hızla yayılan kızıl kuyruklu tırtıllar, kayın ağaçları ile bitkilerin yapraklarına zarar veriyor. Ormanın bir bölümü yeşilken, tırtılların olduğu kısım ağaçlar ve dallarından dolayı kahverengiye büründü.

GİRİŞ 18.09.2019 16:36 GÜNCELLEME 18.09.2019 16:53
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Kütahya'nın Domaniç ile Bursa'nın İnegöl ilçeleri arasında kalan ormanlık alanın büyük bölümüne yayılan tırtıllar, ağaçların ve bitkilerin yapraklarına zarar veriyor.

 

 

Bölgede ilk kez geçen yıl İnegöl'e bağlı Arapoturağı mevkisinde tespit edilen kızıl kuyruklu tırtıl zararlısı (calliteara pudibunda), bu sene Domaniç Dağları'nı istila etti.

Özellikle kayın ağaçları ve bitkilerin yapraklarına zarar veren tırtıllar, İnegöl-Domaniç kara yolunun İkisular mevkisindeki ormanlık alanda yoğun görülüyor.

 

 

Tırtılların verdiği zarar, bölgenin drone ile çekilen görüntülerinden belirgin şekilde anlaşılabiliyor. Görüntülerde, ormanın bir tarafının yeşil, diğer tarafının da yapraksız ağaç ve bitkilerden dolayı kahverengiye bürünmesi dikkati çekiyor.

Yoldaki bir dinlenme tesisinin sahibi Hüseyin Ordu, tırtılların son günlerde ormanın her yerini kapladığını söyledi.

Ordu, "Tesisimizin sol tarafı yemyeşil, sağ tarafındaki ağaçlar ise sonbaharı andırıyor. Sadece bulunduğumuz bölge üç günde bu hale geldi. Benim tahminin 20 hektarın üzerinde bir alan bir haftada bu hale geldi. Bir ağaçta milyonlarca tırtıl var." dedi.

Biyolojik mücadele

Bursa Orman Bölge Müdürlüğünce, sorumluluk sahasında yer alan bu ormandaki tırtıllar için biyolojik mücadele başlatıldı.

Ağaç türlerinden sadece kayının yapraklarına zarar veren tırtıllara karşı Orman Fakültelerinin Entomoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri ile istişare yapıldı.

Bunun sonucunda, zararlının görüldüğü sahalarda çevreye zarar vermeyen "bacillus thuringiensis var. kurstaki" bakterisi ile mücadele edilmesi uygun bulundu.

Bölge Müdürlüğü ekipleri, biyolojik bakteriyi tırtılın görüldüğü ağaçlara tek tek püskürterek zararlının yayılışını kontrol altına almaya çalışıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • Yılmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Kuş türleri çoğalırsa sorun çözülür.
    Cevapla
  • ali veli 4 yıl önce Şikayet Et
    sadece domaniç değil Türkiyenin çoğu yeri aynı böyle bir şey görülmüş değil böyle giderse tabiattaki tüm ağaçları ve küçük bitkileri yiyecekler ve insanlar aç kalacak hiç bir şey yetiştiremeyecek
    Cevapla
  • görele 4 yıl önce Şikayet Et
    ben istanbulda yaşıyorum bilhassa tut ağacına çok geliyor belediye gerekeni yapiyorama her yerede giremiyor benim garajımda arabanın kapıları kismi ola-rak açık arabanın icine girmişler ölmüşler korkunç pis kokuyorlar elime bulaştı çok kötü korkusu var parfüm sektörüne yarar gibime geliyor.birseyler ters gidiyor herhalde NEMRUDUDA sivrisinek ordusu yok etmiş nemrudun beyninde kira vermeden 400 sene oturmuştu hayırlısı olsun diyelim.
    Cevapla
  • Tamam 4 yıl önce Şikayet Et
    Kuş çeşitliliğini artırmalıyız,
    Cevapla
  • Mahoo 4 yıl önce Şikayet Et
    Resime bakinca yol kenari sanki biri getirdi extra oraya birakti gibi bu tirtillari.olurmu olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi