Pastırma sıcakları ne zaman hangi tarihte: Pastırma yazı ne anlama gelir?

Hava sıcaklıklarının mevsim normalinin çok üstünde görüldüğü pastırma sıcakları yahut diğer ismiyle pastırma yazı yılda birkaç kez meydana gelmektedir. Peki, ağırlıklı olarak sonbahar mevsiminde oluşum gösteren 2019 pastırma sıcakları ne zaman? Birkaç gün veya bir hafta boyunca etkisini devam ettiren pastırma yazı ne anlama gelir?

Pastırma sıcakları ne zaman hangi tarihte: Pastırma yazı ne anlama gelir?
Pastırma sıcakları ne zaman hangi tarihte: Pastırma yazı ne anlama gelir?
GİRİŞ 05.10.2019 11:07 GÜNCELLEME 05.10.2019 11:07

Pastırma sıcakları, bilhassa sonbahar mevsimi gelip çattığında belirli bir zaman zarfında sıcaklıkların mevsim normalinin üzerine çıkması anlamını taşımaktadır. Pastırma yazı şeklinde de ifade edilen bu günlerde hava durumu gündüz vakitleri güneşli seyrederken akşam vaktinde ise yerini serinliğe bırakmaktadır.

 

 

2019 Kış saati uygulaması bu yıl geçilecek mi: Saatler geri alınacak mı?

Yıl içerisinde birkaç defa kendini gösterebilen veya bazı durumlarda hiç oluşum göstermeyen pastırma sıcaklarının etkisi birkaç gün ila bir hafta arasında değişkenlik göstermektedir. 

 

 

Böyle günlerde hava sıcaklıkları bir anda yüksek seyrederken, gündüzleri hafif rüzgar ve pus gibi durumlarla da karşılaşılabilmektedir. Öte yandan pastırma yazında yağış görülmemekle beraber gece saatlerinde don olayı meydana gelebilmektedir.

Bilimsel olarak açıklık getirmek gerekirse, kutuplardan gelmekte olan alçak soğuk hava kütlesinin hareketsizleşmesi sonucunda sıcak bir yüksek basınç merkezi baş göstererek pastırma sıcaklarının oluşmasına zemin hazırlamaktadır. 

2019 PASTIRMA SICAKLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Pastırma yazının tarihsel olarak Ekim ayının sonlarına doğru ile Kasım ayının ikinci haftası aralığında yaşanmaktadır ve bu ayda oluşum gösteren sıcak bir yüksek basınç merkezinin özelliğe de istikrarlı bir katmanlaşma meydana getiren önemli sıcaklık değişimidir.

Son olarak pastırma sıcaklarında havanın dikey hareketinin engellenmesi gibi bir tabloyla karşı karşıya kalındığı için alçak kesimlerde yoğunlaşmakta olan duman ve toz vs. havanın puslu olmasına sebebiyet vermektedir.

pastırma sıcakları ve pastırma yazı

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!