Uygur Türkü kadını anlatan mangayı 2 günde 2,5 milyon kişi izledi

Çin'de kendisine şiddet uygulandığını ve işkence yapıldığını söyleyen Uygur Türkü bir kadının hayatını anlatan çizgi roman (manga), internette viral oldu.

Uygur Türkü kadını anlatan mangayı 2 günde 2,5 milyon kişi izledi
Uygur Türkü kadını anlatan mangayı 2 günde 2,5 milyon kişi izledi
GİRİŞ 29.11.2019 19:24 GÜNCELLEME 29.11.2019 19:24
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Çeşitli dillere çevrilen "Başıma Gelenler" adlı çizgi roman, son 2 günde tam 2,5 milyon kişi tarafından izlendi.

 

 

Japon kadın manga çizeri Tomomi Shimizu'nun resmettiği çizgi roman, Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Müslüman Uygurların gönüllü eğitim ve çalışma adı altında maruz kaldıkları muameleye karşı dünya kamuoyunda artan tepkinin son halkası oldu.

"Watashi no mi ni okita koto" adlı Japonca orijinalinden "What has happened to me" adıyla başta İngilizce, Çince ve Uygurca olmak üzere değişik dillere çevrilen çizgi roman, 29 yaşında genç bir anne olan Mihrigül Tursun'un, şartların Uygurlar için şimdikine kıyasla nispeten daha iyi olduğu 2017 yılında Çin'de yaşadığı akıl almaz ama gerçek olaylara dayanıyor.

 

 

Kendi anlatımına göre, Mısır'da evlenen ve bu evlilikten üçüz bebeği olan Tursun, bebekleri ailesine göstermek için 2015 yılında Sincan'a gidiyor.

Ancak daha Urumçi Havaalanı'na iner inmez elleri kelepçelenip üçüzleri elinden alınıyor. Ne suç işlediğini bile bilmeden kaldığı hapishaneden bir gün izin alıp bebeklerini görmeye hastaneye gittiğinde üç oğlundan birinin öldüğünü öğreniyor ve cesedi kendisine teslim ediliyor.

Ölen oğlu ve hayatta kalan diğer iki oğlunun boyun bölgesinde ufak yara izleri olduğunu fark edip sorduğunda ise bebeklerin boyundan beslenmeleri için bu işlemin yapıldığını öğreniyor.

Daha sonra Sincan'ın Çerçen Vilayeti'nde çalışmaya giden Tursun'a bir gün bir telefon geliyor ve Çin emniyeti tarafından, kendisi teslim olmazsa arananlar listesine konulmakla tehdit ediliyor.

ÇİN BELGELERİ

Önceki hafta Çin Komünist Partisi (ÇKP) içinden sızdırılan belgelere dayandırılan ve basında geniş yer bulan haberlerde, Çin'in gönüllü meslek edindirme kampları olarak tanıttığı merkezlerin, aslında beyin yıkama amacıyla kurulmuş kamplar olduğuna dair güçlü deliller bulunduğu ifade ediliyor.

Amerikan New York Times gazetesi, ÇKP'den sızdırılan ve partinin Müslüman Uygur Türklerine yönelik olarak uygulanacak politikalarla ilgili direktiflerinin sıralandığı belgeleri yayımlamış, 400 sayfadan fazla olan belgelerden, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, Komünist Parti üyelerine, "Sincan'da terörle ve bölücülükle mücadelede kesinlikle merhamet göstermeyin" sözlerini aktarmıştı.

Çin Komünist Partisi ise belgelerin sahte olduğunu öne sürüyor. Yetkililer, Uygur Türklerinin, radikal eğilimlerle mücadele kapsamında "dil öğretim merkezlerinde" eğitim gördüğünü söylüyor. Pekin yönetiminin "eğitim kampı" adını verdiği tesislerde, yaklaşık 1 milyon Müslüman Uygur Türkünün tutulduğu sanılıyor.

Ancak, "Başıma Gelenler" adlı çizgi romanda anlatılan Mihrigül Tursun'un hikayesinin "Çin Belgeleri"nin ortaya çıkışından iki ay önce resmedildiği anlaşılıyor; eve çıktığında bile iki kamp görevlisinin aynı evde onunla beraber kalması ve 24 saat takip altında tutulması gibi sıkı önlemlerin hem belgelerle hem de kamplardan çıkabilenlerin ifadeleriyle uyuştuğu belirtiliyor.


 

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR 22
  • ramazan 4 yıl önce Şikayet Et
    “Allah indinde en şerefliniz takvâca en ileri olanınızdır. Arabın Arap olmayan (acem) üzerine bir üstünlüğü yoktur. Arap olmayanın da Arap üzerine bir üstünlüğü yoktur. Siyah derili olanın beyaz derili üzerine bir üstünlüğü yoktur, beyazın da siyah derili üzerine bir üstünlüğü yoktur. Üstünlük sadece takvâ iledir.”
    Cevapla
  • ramazan 4 yıl önce Şikayet Et
    rabbim bunların bin türlü belasını versin. yazık günah degilmi bu masum insanlara. dili dini ırkı mezhebi meşrebi ne olursa olsun. zulüm her yerde zulümdür.
    Cevapla
  • Vatansever 4 yıl önce Şikayet Et
    Çin mallarına boykot etmeli ülkemize girişi yasaklanmalı devlet nezdinde uyarılmalı kınanmalı
    Cevapla
  • Saracen 4 yıl önce Şikayet Et
    Simdi BBC2 de yeni belgesel seyrettim, Vallahi icim bir hos oldu. Bize Allah daha ne ceza vermesin ki; canim yandi, icim kan agladi. Daha önceden bir şeyler duyuyordum ama bu ABD ve Avrupanin karistirmasi diye düşünüyordum ama Uydu fotoğrafları ve kamplardan kaçan Uygur kardeşlerimizden anlatılanları dinleyince bu Kopek yiyenler, bu İnsanlar ne yapmazlar ki, Domuz cinkiler. Protesto etmemiz lazim.
    Cevapla
  • erbat 4 yıl önce Şikayet Et
    su japonlar kadar olamadik helal olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı
TSK'dan terör örgütüne büyük darbe: 19 terörist etkisiz hale getirildi!