ABD'deki Türkiye'nin sabrını sınayan karara tepkiler

Son dakika haberi: ABD Senatosu'nun almış olduğu Ermeni tasarısı kararına Türkiye'den tepki üstüne tepki yağıyor. Milli Savunma Bakanı Akar, kararın son derece temelsiz olduğunu söylerken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Gerçeklerle yüzleşmek istemeyen korkaklar" diye tepki gösterdi. Tarihi yalanlarla yeniden yazma çabası içine girdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay da duruma sessiz kalmadı.

ABD'deki Türkiye'nin sabrını sınayan karara tepkiler
ABD'deki Türkiye'nin sabrını sınayan karara tepkiler
GİRİŞ 13.12.2019 15:10 GÜNCELLEME 19.12.2019 15:34
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: ABD Senatosu'nda yapılan oylama ile 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen ile sözde Ermeni tasarısı kabul edildi. Türkiye'den alınan kararlara tepkiler gelmeye devam ediyor.

 

SON DERECE TEMELSİZ

 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, konuyla ilgili olarak, "Bu tarihi konuda siyasilerin karar alması veya birtakım iddialarda bulunması son derece temelsizdir. Arşivlere bakın, tarihi tertemiz bu milletin hiçbir şekilde böyle bir şeyle ilgisinin bulunmadığını herkes görecektir." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay da skandal karar sonrası "ABD Senatosu sözde soykırım tasarısı kararıyla tarihi yalanlarla yeniden yazma çabası içine girmiştir." sözleriyle ABD'ye yönelik eleştrilerini dile getirdi.

 

İLİŞKİLERİ ZEHİRLEYEN KARAR

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ''ABD Senatosu'nun 1915 yılında Osmanlı Devleti'nde yaşanan olaylar hakkında asılsız iddiaları esas alan ve Türk-Amerikan ilişkilerinin iklimini zehirleyen kararını hiçbir suretle kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz.'' ifadelerinde bulundu.

TAVİZ VERECEK DEĞİLİZ

 İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "ABD Senatosunda kabul edilen Ermeni yasa tasarısı ikili ilişkilerimizi tehlikeye atmaktadır" dedi.

Altun, Twitter'dan yaptığı açıklamada tepkisini şu şekilde sürdürdü:

Barış Pınarı Harekâtı’nın başlangıcından itibaren, Amerikalı mevkidaşlarımıza Suriye’nin kuzeyindeki askeri operasyonumuzun nedenlerini ve hedeflerini anlattık. Yaptırımlar ve tehditler bizi ulusal güvenlik çıkarlarımızı korumaktan vazgeçirmeyecektir.

ABD Kongresi’ndeki bazı üyeler Suriye’deki askeri operasyonlarımızdan rahatsız oldu diye ulusal güvenliğimizden taviz verecek değiliz.

YPG ile iş birliği yapmak en başından beri mantıksız bir politikaydı. Terör tehditleri karşısında, vatandaşlarımızın güvenliğini ve refahını sağlamaya devam edeceğiz.

Bazı Kongre üyelerinin tarihi siyasallaştırmak için attıkları her adımda, biz konunun araştırılması için bir çalışma grubu oluşturulması görüşümüzü yineledik. Tarihin milletleri bölmesi değil birleştirmesi gerektiğini ifade ettik.

Fakat son birkaç aydır ABD Kongresi’nin bazı üyeleri bir NATO müttefikinin görüşlerini ve hassasiyetlerini umursamadığı gibi iki ülke ve toplum arasındaki ilişkileri germek için sorumsuzca davrandı.

Bu kararların Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilere hiçbir fayda sağlamayacağı açıktır. Daha önce ifade ettiğimiz gibi, biz Ermeni kardeşlerimizden, görüş farklılıklarımızı bilimsel ve akademik kanallar yoluyla uzlaştıracak çabaları ABD Kongresi’nin yok etmesine izin vermemelerini bekliyoruz.

Tarih bu kararları, bazı ABD Kongresi üyelerinin Türkiye’ye karşı sorumsuz ve mantıksız adımları olarak not düşecektir. Bu kararlarda imzası olanlar ise tarihe iki ülke ilişkilerine verilen kalıcı zararın sorumluluları olarak geçeceklerdir.”

GERÇEKLERLE YÜZLEŞMEK İSTEMEYEN KORKAKLAR

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kararın siyasi bir gösteriden ibaret olduğunu belirterek "Hukuki bağlayıcılığı ve geçerliliği yoktur. Tarihi siyasi amaçlar için kullananlar gerçeklerle yüzleşmek istemeyen korkaklardır. " ifadelerini kullandı.

 

 

 

ABD'NİN ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

ir büyükelçilik sözcüsü, ABD Senatosunun 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan karar tasarısını kabul etmesi hakkında AA muhabirine açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Yönetimin pozisyonu değişmemiştir. Görüşlerimiz Başkan'ın geçen nisan ayında yaptığı son açıklamasında yansıtılmıştır" ifadesi yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, 1915 olaylarına dair 24 Nisan'da yaptığı açıklamada "soykırım" ifadesini kullanmamış, bunun yerine Ermenice "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesine yer vermişti.

YORUMLAR 47
  • Murat nazlıoğlu 4 yıl önce Şikayet Et
    neden biz de sicilleri kirli bu ülkelerin yapmış olduğu katliamların kararını meclisimizde almıyoruz
    Cevapla
  • Deniz Kurdu 4 yıl önce Şikayet Et
    bu amerikalı halkı nı devlet man kafa etmiş zombi vampir kurt adam gibi olmayan şeyleri her flimde aynı kriterlele yapıyolar sonra gercekten varmı diye inanıyolar sanki gercekmiş gibi bu ermeni tasarısıda önce bi yalan soyluyor sonra kendılerıde buna ınanıyor toplum olarak bıtık bır mıllet 80 mılyon sokakta yaşayan insan var üstlerinden atlayarak yuruyolar insanlıktan cıkmıslar ve yıkılmaya mahkumlar Allah bin beter etsin sizi
    Cevapla
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    Bos tehdit icraat gerekiyor her yönde türkiyeye ne ekersen ek büyüyor ac kalmazsiniz
    Cevapla
  • Biruni 4 yıl önce Şikayet Et
    Japonya yı kışkırtıcı açıklamalar yapalım. Yazık oldu savunmasız japon çocuk yaşlı insanlar kadınlar. Hirosima, nagazaki katliamı unutulmadı. Birgün bunun bedeli ödenecek.
    Cevapla
  • Önce vatan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu katiller önce Kızılderili soykırımının hesabını versinler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü